FAKE NEWS: OMS va anula drepturile şi libertăţile cetăţeneşti

Test RT-PCR de la un pacient suspect la Institutul Național de Pneumologie „Marius Nasta”, din București, România, 25 ianuarie 2022.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Test RT-PCR de la un pacient suspect la Institutul Național de Pneumologie „Marius Nasta”, din București, România, 25 ianuarie 2022.

Susține jurnalismul independent

Noul Tratat Pandemic va conferi OMS puteri nelimitate, anulând suveranitatea statelor şi principiul autodeterminării, potrivit unui partid extremist filorus.

Dictatura sanitară, naraţiunea reluată la infinit de propaganda suveranistă

ȘTIRE: O lovitură cumplită la adresa drepturilor și libertăților cetățenești urmează să aibă loc în perioada 27 mai – 1 iunie la Geneva.  Este o lovitură de stat la nivel global, pregătită de mult timp, care va afecta cele 194 de state semnatare ale OMS ce vor fi chemate să voteze Tratatul de Pandemie Globală și care vor trebui apoi să aplice la nivel internațional: ”Reglementări sanitare IHR (IHR) în următoarele 12 luni”. Aceste acorduri vor fi obligatorii din punct de vedere juridic. OMS va avea puterea de a declara pandemii la discreția sa. Va avea toată puterea să dicteze statelor măsurile care trebuie luate, izolările care urmează să fie implementate, vaccinurile care urmează să fie injectate, discursurile care urmează să fie ținute și comentariile să fie cenzurate, să fie aduse în fața justiției, urmând repercusiuni drastice față de cei care militează împotriva acestei dictaturi medicale, care continuă crimele din plandemia din 2020, populațiile care urmează să fie internate sau strămutate. Repet, dictaturile lui vor fi obligatorii, nu vor fi sugestii sau recomandări. Pentru că perioada plandemică continuă, după ce au ieșit rezultatele experimentului social: COVID-19, genocidul omenirii. OMS se impune ca unicul deținător al științei și orice critică va fi catalogată drept dezinformare, supusă cenzurii și pedepsită cu sancțiuni, poate chiar de natură penală.

NARAȚIUNE: Organizaţia Mondială a Sănătăţii va anula drepturile şi libertăţile cetățenești.

CONTEXT: Mesajele electorale ale partidelor suveraniste se radicalizează pe măsură ce se apropie alegerile europarlamentare, iar dintre temele de discurs preferate se evidenţiază cele antieuropene şi antioccidentale, care demonizează organizaţiile internaţionale din care România face parte, precum UE sau NATO, dar chiar şi ONU sau OMS.

În urma eșecului asumat al gestionării pandemiei de COVID-19 din 2020 şi recunoscând incapacitatea comunității internaționale de a-și manifesta solidaritatea în răspunsul faţă de aceasta, Organizaţia Mondială a Sănătății a convocat o sesiune specială în decembrie 2021, prin care a fost înființat un „corp de negociere interguvernamental” deschis tuturor membrilor, care să elaboreze și să negocieze o convenție, un acord sau orice alt instrument internațional, privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii viitoare. Ulterior, în martie 2023, statele membre ale OMS au început negocierile pentru acest acord global, pe baza unui document preliminar, conceput pentru a proteja țările și comunitățile de viitoarele urgențe pandemice. Forma finală a acestuia va fi adoptată în cadrul celei de-a 77-a adunări a OMS, „Toți pentru sănătate, Sănătate pentru toți”, ce va avea loc la Geneva, în perioada 27 mai – 1 iunie 2024. Evenimentul a oferit propagandei conspiraţioniste prilejul de a lansa noi atacuri împotriva organizaţiei, considerată a fi instrumentul prin care oculta mondială vrea să reducă populația planetei și/sau să o controleze în totalitate.

Naraţiunile false legate de OMS au căpătat un puternic avânt odată cu implementarea măsurilor de prevenţie sanitară din timpul pandemiei de COVID-19, dar ele circulau şi anterior, acuzând organizaţia că urmăreşte impunerea agendei globaliste care dorește subjugarea populației planetei și instaurarea unei ordini sociale nefirești. Aliniindu-se discursului care pretinde că forţe oculte pregătesc o Mare Resetare Sanitară, ele sunt promovate de diverse publicații sau personaje din zona conservatoare ultrareligioasă, dar sunt preluate și exploatate și de oameni politici, în scop electoral, sau persoane cunoscute a fi apropiate de Rusia și politica sa externă.

Senatoarea Diana Şoşoacă, în fapt singura voce a partidului pe care îl reprezintă, a devenit cunoscută fix în baza acestui tip de discurs, prin participarea la protestele față de așa-numita „dictatură medicală” din perioada pandemică. Declarată personalitatea politică a anului 2021 de către publicaţia de propagandă rusească Sputnik, ea a continuat să se facă remarcată de-a lungul timpului prin diferite scandaluri în care a fost implicată, dar și prin promovarea unor teze, narațiuni false și dezinformări foarte similare cu cele lansate din Rusia. Diana Șoșoacă a răspândit unele dezinformări și fake news cu privire la coronavirus și vaccinul anti-COVID (precum narațiunea demontată de Veridica potrivit căreia vaccinul ar provoca sterilitate pe trei generații), și a făcut eforturi pentru a combate campania de vaccinare. A promovat, totodată, teze suveraniste și anti-UE (inclusiv negarea existenței războiului din Ucraina) care, de asemenea, au apărut de-a lungul timpului în numeroase dezinformări și narațiuni false originare din Rusia. În martie 2023, senatoarea Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă prin care cerea anexarea unor teritorii aparținând Ucrainei, urmată la scurt timp, de una privind unirea României cu Republica Moldova, proiecte despre care think tank-ul „Robert Lansing Institute” spunea că reprezintă o operațiune a serviciilor secrete militare ruse în România, cu care Diana Șoșoacă ar avea legătură. În mod constant, senatoarea face vizite la Ambasada Rusiei la Bucureşti, unde susţine că negociază neutralitatea României şi pacea între Rusia şi Occident, promovând în acest mod naraţiunea Kremlinului care afirmă că forţele armate ruse luptă împotriva NATO în Ucraina.

OBIECTIV: Promovarea discursului suveranist şi antioccidental, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale, în scop electoral.

Acordurile şi tratatele OMS nu pot fi impuse cu forţa

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Potrivit statutului său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are „capacitatea” de a forța statele membre să respecte măsurile de sănătate publică agreate, chiar dacă acestea sunt consemnate în tratate. Elaborarea de ghiduri şi recomandări reprezintă una dintre funcțiile de bază ale OMS. Acestea sunt concepute pentru a ajuta guvernele să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la dacă, când și cum să întreprindă acțiuni specifice, cum ar fi intervenții clinice, teste de diagnostic sau măsuri de sănătate publică, cu scopul de a obține cele mai bune rezultate individuale sau colective de sănătate posibile. Aşadar, chiar şi în eventualitatea în care respectivul acord va fi adoptat, transpunerea lui obligatorie în legislaţia naţională are nevoie, cel puţin în statele democratice, de aprobarea parlamentelor respective. Decizia este, deci, una suverană, iar OMS nu are la dispoziţie nici un instrument de a-şi impune politicile sanitare cu forţa, ci doar de a sprijini aceste țări în implementarea voluntară a acestora.

De altfel, directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea, în acest context, că „afirmația că acordul va ceda puterea către OMS este pur și simplu falsă. Sunt știri false.” El a precizat că țările membre vor decide singure formularea și domeniul de aplicare al oricărui acord global în cadrul OMS. „Nici o țară nu-şi va ceda suveranitatea OMS”, a subliniat medicul etiopian.

Articolul 16 al draftului de acord, intitulat „Abordări ale întregii guvernări și ale întregii societăți la nivel național” prevede că statele „sunt încurajate” să adopte politicile stabilite de comun acord, dar că fiecare membru „stabilește, pune în aplicare și finanțează, în conformitate cu contextul său național, un sistem multisectorial cu reprezentare semnificativă, în procesul de luare a deciziilor, implementare, monitorizare și evaluare, precum și mecanisme eficiente de feedback”. În acelaşi timp, se mai precizează şi că „fiecare stat trebui să-și consolideze propriile politici naționale de sănătate publică și sociale”, pentru a facilita un răspuns rapid şi eficient. Mai mult, nicăieri în textul documentului nu se menţionează obligativitatea vaccinării, impunerea de lockdown-uri sau strămutarea populaţiilor.

 • Publicație / Media:
  SOSRO.RO
 • Data publicării:
  04/04/2024
 • Public țintă:
  SUVERANIŞTI, NAŢIONALIŞTI, POPULIŞTI, EUROSCEPTICI, ANTIEUROPENI, ANTIOCCIDENTALI
 • Amplificare:
  ZIARELIVE.RO, STIRIDINROMANIA.RO, BISTRITANEWS.RO, REȚELE SOCIALE
 • Afiliere politică:
  PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA
 • Narațiune cheie:
  Organizaţia Mondială a Sănătăţii va anula drepturile şi libertăţile cetățenești.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024