Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane

NATO
©  |  

NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea regiunii Kaliningrad a acesteia. Adevăratul obiectiv al Alianței este însă să facă bani pentru marile corporații americane din domeniul apărării, susține brațul propagandistic al Kremlinului, Sputnik. 

 ȘTIRE: [...] În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă" scrie Sputnik. Acesta afirmă că SUA, principala putere din NATO, are nevoie de un inamic extern pentru a putea să își consolideze societatea. Totuși, nu acesta e adevăratul scop al NATO, după cum afirmă un expert citat de Sputnik: "Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani"

NARAȚIUNI: 1. NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea acesteia. 2. SUA își inventează un inamic în Rusia pentru a depăși probleme domestice. 3. Europa are rolul de câmp de bătălie. 4. NATO este o organizație care transferă banii statelor către corporații.

CONTEXT: Statele Unite și-au retras majoritatea forțelor pe care le aveau în Europa după Războiul Rece, când s-a considerat că amenințarea pe care o reprezentase URSS dispăruse. Agresivitatea crescândă a Rusiei a produs însă o îngrijorare crescândă în cadrul NATO și mai ales a membrilor Alianței aflați la granița Federației Ruse – statele baltice și Polonia. Intervenția rusă în Ucraina – invazia și anexarea Crimeii și implicarea în conflictul din Donbass, pe care tot Moscova îl alimentase – au amplificat această îngrijorare. NATO, care timp de mai bine de un deceniu se concentrase pe amenințări de tip asimetric (război de gherilă) cu care forțele sale se confruntau în teatre ca Afghanistanul, a fost forțat să își regândească strategia și să ia în calcul, din nou, și posibilitatea unui atac din partea unui actor statal european – Rusia. În acest context, s-a consolidat la modul mai mult simbolic prezența militară a aliaților pe flancul estic, au fost organizate o serie de exerciții militare în care era imaginat un adversar convențional într-un teatru european, iar Statele Unite au făcut anumite depozite de echipamente – cu mult sub nivelul cantităților existente în perioada Războiului Rece – în Europa în ideea că militarii care să le opereze pot fi transferați rapid în Europa.

Propaganda asociată Kremlinului prezintă însă NATO în termeni specifici Războiului Rece, ca pe o forță agresivă dominată de Statele Unite, un instrument al „imperialismului” american.

 OBIECTIV: Diminuarea solidarității între aliații NATO și a încrederii populației în necesitatea și utilitatea Alianței; crearea unei falii intra-NATO între Statele Unite și aliații săi europeni.

 DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO este o alianță defensivă, iar toate exercițiile organizate de Alianță vizează respingerea unui eventual atac, nu invadarea unui teritoriu străin, deci nici a Kaliningradului. Defender Europe 20 a fost un exercițiu cu participare americană, însă efectivele -s-au ridicat la doar aproximativ 6000 de militari din cei 20 de mii plănuiți inițial; chiar și dacă apariția pandemiei de Covid-19 nu ar fi dus la diminuarea exercițiului, acesta ar fi fost ca nivel de participare cu mult sub altele similare organizate de Federația Rusă. Achizițiile de armament le decide fiecare stat în parte și niciunul nu este obligat să cumpere dintr-un loc sau altul, singurul criteriu fiind acela al respectării standardelor de siguranță și de inter-operabilitate al forțelor NATO; numeroase state membre au în dotarea forțelor armate inclusiv armament de proveniență rusească. Nicio forță politică din Statele Unite nu a pus accentul pe un eventual pericol rusesc; s-a vorbit doar despre o mai mare fermitate față de Rusia în contextul în care aceasta a încercat în 2016 să influențeze procesul electoral american și s-a aflat în spatele unei serii de acțiuni agresive, de la operațiuni militare în Ucraina la atacuri cibernetice și asasinate comise pe teritoriul unor state membre NATO.  

Tags: Rusia, Polonia, NATO, Statele baltice

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  22/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația din statele membre NATO
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane
Alte articole
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând Canalul Crimeii de Nord – scrie presa rusă. Kievul afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Cătălin Gomboș

26 Jan 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 3 min
 • NARAȚIUNI: 1. NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea acesteia. 2. SUA își inventează un inamic în Rusia pentru a depăși probleme domestice. 3. Europa are rolul de câmp de bătălie. 4. NATO este o organizație care transferă banii statelor către corporații.
 • OBIECTIV: Diminuarea solidarității între aliații NATO și a încrederii populației în necesitatea și utilitatea Alianței; crearea unei falii intra-NATO între Statele Unite și aliații săi europeni.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021