
NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea regiunii Kaliningrad a acesteia. Adevăratul obiectiv al Alianței este însă să facă bani pentru marile corporații americane din domeniul apărării, susține brațul propagandistic al Kremlinului, Sputnik.
ȘTIRE: [...] În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă" scrie Sputnik. Acesta afirmă că SUA, principala putere din NATO, are nevoie de un inamic extern pentru a putea să își consolideze societatea. Totuși, nu acesta e adevăratul scop al NATO, după cum afirmă un expert citat de Sputnik: "Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani"
NARAȚIUNI: 1. NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea acesteia. 2. SUA își inventează un inamic în Rusia pentru a depăși probleme domestice. 3. Europa are rolul de câmp de bătălie. 4. NATO este o organizație care transferă banii statelor către corporații.
CONTEXT: Statele Unite și-au retras majoritatea forțelor pe care le aveau în Europa după Războiul Rece, când s-a considerat că amenințarea pe care o reprezentase URSS dispăruse. Agresivitatea crescândă a Rusiei a produs însă o îngrijorare crescândă în cadrul NATO și mai ales a membrilor Alianței aflați la granița Federației Ruse – statele baltice și Polonia. Intervenția rusă în Ucraina – invazia și anexarea Crimeii și implicarea în conflictul din Donbass, pe care tot Moscova îl alimentase – au amplificat această îngrijorare. NATO, care timp de mai bine de un deceniu se concentrase pe amenințări de tip asimetric (război de gherilă) cu care forțele sale se confruntau în teatre ca Afghanistanul, a fost forțat să își regândească strategia și să ia în calcul, din nou, și posibilitatea unui atac din partea unui actor statal european – Rusia. În acest context, s-a consolidat la modul mai mult simbolic prezența militară a aliaților pe flancul estic, au fost organizate o serie de exerciții militare în care era imaginat un adversar convențional într-un teatru european, iar Statele Unite au făcut anumite depozite de echipamente – cu mult sub nivelul cantităților existente în perioada Războiului Rece – în Europa în ideea că militarii care să le opereze pot fi transferați rapid în Europa.
Propaganda asociată Kremlinului prezintă însă NATO în termeni specifici Războiului Rece, ca pe o forță agresivă dominată de Statele Unite, un instrument al „imperialismului” american.
OBIECTIV: Diminuarea solidarității între aliații NATO și a încrederii populației în necesitatea și utilitatea Alianței; crearea unei falii intra-NATO între Statele Unite și aliații săi europeni.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO este o alianță defensivă, iar toate exercițiile organizate de Alianță vizează respingerea unui eventual atac, nu invadarea unui teritoriu străin, deci nici a Kaliningradului. Defender Europe 20 a fost un exercițiu cu participare americană, însă efectivele -s-au ridicat la doar aproximativ 6000 de militari din cei 20 de mii plănuiți inițial; chiar și dacă apariția pandemiei de Covid-19 nu ar fi dus la diminuarea exercițiului, acesta ar fi fost ca nivel de participare cu mult sub altele similare organizate de Federația Rusă. Achizițiile de armament le decide fiecare stat în parte și niciunul nu este obligat să cumpere dintr-un loc sau altul, singurul criteriu fiind acela al respectării standardelor de siguranță și de inter-operabilitate al forțelor NATO; numeroase state membre au în dotarea forțelor armate inclusiv armament de proveniență rusească. Nicio forță politică din Statele Unite nu a pus accentul pe un eventual pericol rusesc; s-a vorbit doar despre o mai mare fermitate față de Rusia în contextul în care aceasta a încercat în 2016 să influențeze procesul electoral american și s-a aflat în spatele unei serii de acțiuni agresive, de la operațiuni militare în Ucraina la atacuri cibernetice și asasinate comise pe teritoriul unor state membre NATO.
Verifică sursele: