Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina
©EPA-EFE/ANATOLII STEPANOV  |   Militari ucraineni verifică situația pe linia frontului de lângă Svetlodarsk, nu departe de orașul Horlivka controlat de militanții pro-ruși, zona Donețk, Ucraina, 3 decembrie 2021.

Marea Britanie a cerut ca NATO să admită responsabilitatea pentru criza din Ucraina și a admis acțiunile destabilizatoare ale Occidentului, afirmă presa guvernamentală rusă. Narațiunea falsă pleacă de la o publicație britanică obscură, fără vreo legătură cu surse guvernamentale.

ȘTIRE: Marea Britanie cheamă Occidentul să-și asume întreaga responsabilitate pentru criza din Ucraina. Politicienii au construit o lume în care există state bune și pașnice din Vest, împotriva cărora acționează Rusia care „distruge” și seamănă haos. Această abordare, însă, ascunde acțiunile statelor NATO, care sunt periculoase și destabilizează situația de pe glob, scrie revista britanică „Spiked”

[…]

În realitate, Rusia nu este actorul principal și nu poate fi considerată un agent al haosului. Dimpotrivă, totul ce se desfășoară în Ucraina și în jurul ei este un rezultat al fricii mai vechi a Moscovei în fața expansiunii occidentale. Dacă observăm aici o forță destructivă și destabilizatoare, trebuie să recunoaștem că nu este vorba de Kremlin, ci de NATO.

[…]

Ministrul Afacerilor Externe Serghei Lavrov a menționat că în Donbass a crescut numărul de instructori occidentali. Din acest punct de vedere, puterea ucraineană poate fi provocată să organizeze „aventuri militare”, care vor reprezenta o primejdie directă asupra securității Rusiei.

NARAȚIUNE: Marea Britanie solicită NATO să-și asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste din estul Ucrainei, transformate într-un conflict sângeros care a cauzat peste 13 mii de morți. În pofida numeroaselor proteste ale comunității internaționale și sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, Moscova nu numai că nu a încetat să finanțeze mercenarii din estul Ucrainei, dar a și inițiat o integrare treptată a republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk (DNR și LNR) în Federația Rusă. A fost lansat mai întâi procesul de acordare a cetățeniei ruse, urmat de o hotărâre a președintelui Vladimir Putin de a dezvolta relații comerciale cu republicile autoproclamate.

La începutul lunii noiembrie Rusia a fost acuzată, pentru a doua oară în acest an, că mobilizează militari și echipamente în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili din Ucraina, SUA și UE.

NATO şi UE au avertizat Moscova cu privire la „consecințele serioase” în cazul unei intervenții militare în Ucraina, după ce au respins „veto-ul” Rusiei asupra posibilei aderări a Kievului la Alianţă. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE au adoptat la Bruxelles, după câteva ore de discuţii cu uşile închise, unele sancţiuni economice posibile care au ca scop să descurajeze acțiunile militare ale Rusiei.

În replică, Kremlinul susține că are dreptul să desfășoare militari pe teritoriul său oriunde consideră de cuviință, iar presa guvernamentală rusă a promovat narațiuni false, analizate de Veridica.ro, despre Kremlin, care ar fi fost nevoit să-și mobilizeze forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a convinge cititorii rusofoni din Rusia și din fostele state sovietice că criza din Ucraina este o consecință a acțiunilor destabilizatoare ale membrilor NATO, având loc deculpabilizarea Moscovei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate, nu este vorba sub nicio formă de vreo solicitare a Marii Britanii față de statele NATO de a recunoaște sau asuma vreo responsabilitate pentru criza din Ucraina. RIA Novosti citează o revistă britanică nu prea cunoscută („Spiked”, acuzată în 2020 că distribuie știri false despre Orientul Apropiat, Turcia și NATO), fiind vorba de opinia lui Tim Black, un autor care s-a mai remarcat prin narațiuni anti-occidentale și pro-ruse pe pagina aceleiași publicații. De exemplu, Black a mai scris că Marea Britanie este rusofobă și a criticat opoziția din Rusia.

O serie de articole ale acestui autor se aseamănă izbitor de mult cu narațiunile oficiale ale Moscovei în cadrul războiului hibrid ce îl poartă Rusia împotriva statelor UE și NATO. Indiferent de opinia independentă sau mai puțin independentă a autorului articolului publicat pe „Spiked”, aceasta nu poate fi considerată ca fiind poziția Marii Britanii, după cum titrează în mod fals RIA Novosti, preluată de zeci de portaluri de știri din Rusia!

Această tehnică de manipulare a mai fost utilizată de presa guvernamentală rusă în trecut. În octombrie RIA Novosti a scris despre cetățenii europeni care solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor, fiind citat un comentariu din subsolul unui studiu din Germania, publicat în ziarul „Die Zeit”. RIA Novosti a generalizat  atunci opinia unui singur cititor și a prezentat-o ca pe o idee dominantă în Germania și UE – fake news analizat de Veridica.ro.

Referitor la articolul din revista „Spiked”, RIA Novosti aplică aceeași tehnică de manipulare, transformând niște teze dintr-un articol, semnat de un autor puțin cunoscut, în titluri zgomotoase de presă cu scopul de a convinge opinia publică din Rusia că acțiunile Moscovei privind Ucraina sunt absolut corecte. Narațiunea în cauză a fost promovată pe mai multe pagini ale organelor de presă controlate de Moscova.  Cu alte cuvinte, Marea Britanie nu a criticat NATO pentru politica sa față de Ucraina, ci dimpotrivă, a declarat recent că va ajuta Ucraina să modernizeze flota navală, în contextul tensiunilor cu Rusia.

În finalul articolului, jurnaliștii RIA Novosti îl citează pe ministrul de externe al Rusiei, care a reluat o altă narațiune despre NATO și SUA care, chipurile, ar putea organiza o agresiune în Donbass. În realitate, Rusia este cea care a invadat și ocupat Crimeea, a sprijinit mișcările separatiste din Donbass prin încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, fiind declarată „stat agresor” de către Parlamentul de la Kiev. Aceste fapte, însă, recunoscute de comunitatea internațională, nu sunt amintite de presa guvernamentală rusă, ci sunt citate opiniile unui jurnalist britanic dubios despre „vina” NATO fără demonstrarea unor probe.  

După cum a arătat deja Veridica,  nu este în interesul Ucrainei sau al Occidentului să existe un focar de conflict în Donbass. Orice conflict frânează dezvoltarea economică, blochează liberul schimb de bunuri, capitaluri și forță de muncă, ceea ce nu poate să fie în interesul vreunui stat. Occidentul nu a încurajat conflictul, ci dimpotrivă, prin sancțiunile impuse Rusiei, prin crearea unor formate de negocieri ca platforma de la Minsk, care a oprit conflictul în 2014-2015, a încercat să reglementeze conflictul printr-un dialog diplomatic și politic. Interesul Occidentului este instaurarea păcii și anularea tuturor sancțiunilor care blochează mai multe domenii de cooperare dintre entitățile economice occidentale cu cele din Rusia.

Tags: Ucraina, Rusia, NATO, Criza din Ucraina

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  16/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  IZ.RU, M24.RU, VM.RU, 9111.RU, SVPRESSA.RU
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Marea Britanie solicită NATO să-și asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina
Alte articole
FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.

FAKE NEWS: România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO

FAKE NEWS: România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO

România a fost atrasă într-o cursă de aliații săi din NATO pentru a trimite echipamentele militare, militari și instructori în Ucraina, dar când Rusia va începe războiul cu această țară Bucureștiul va fi abandonat, potrivit unei narațiuni false publicate de Evenimentul Zilei.

Marin Gherman

21 Dec 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 5 min
 • Marea Britanie a cerut ca NATO să admită responsabilitatea pentru criza din Ucraina și a admis acțiunile destabilizatoare ale Occidentului, afirmă presa guvernamentală rusă. Narațiunea falsă pleacă de la o publicație britanică obscură, fără vreo legătură cu surse guvernamentale.
 • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a convinge cititorii rusofoni din Rusia și din fostele state sovietice că criza din Ucraina este o consecință a acțiunilor destabilizatoare ale membrilor NATO, având loc deculpabilizarea Moscovei.
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Jan 2022
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 Jan 2022
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022