Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

streams
©EPA-EFE/CLEMENS BILAN  |   A pig trap of the Nord Stream 2 pipeline landfall facility

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

ȘTIRE: RIA Novosti scrie că „cititorii ziarului german Die Zeit nu sunt de acord cu autorul unui articol despre criza gazelor din Europa, care scrie că un motiv al deficitului este politica energetică a Moscovei. „Rusia își îndeplinește toate obligațiile contractuale. Ea poate să ne livreze un volum cu mult mai mare de gaze, apropo, spre deosebire de prietenii noștri din partea cealaltă a Oceanului Atlantic […]. Poate că avem nevoie de Nord Stream 3 și 4?”, susțin cititorii. [...] Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat recent că Moscova este dispusă să contribuie la stabilizarea prețurilor în creștere la energie.”

NARAȚIUNE: Europenii solicită ajutorul Rusiei pentru a depăși criza energetică.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Europa se confruntă, în pragul iernii, cu o creștere a prețurilor la gaze naturale și energie cauzată de mai mulți factori, între care lipsa unor stocuri suficiente pentru iarnă, evoluția pe burse, o ofertă redusă. Rusia a fost acuzată că ar fi, și ea, la originea acestei crize – sau, cel puțin, ar profita de ea – pentru a-și promova rutele alternative de export către UE, prin gazoducte care ocolesc Ucraina, mai ales recent-finalizatul Nord Stream 2. Moscova a respins acuzațiile și a transmis că poate acoperi necesarul de gaze – dar cere ca, în schimb, să se semneze contracte pe termen lung.

Obiectivul companiei Gazprom este să pompeze anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania prin controversatul gazoduct, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania. Mai mulți politicieni europeni s-au apus acestui proiect al Rusiei, considerându-l unul geopolitic, și nu energetic. Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“, a declarat în august preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a evidențiat că nimeni nu poate nega faptul că principalele riscuri legate de Nord Stream 2 vor viza Ucraina.

Creşterea preţurilor la energie a creat diviziuni în rândul statelor membre cu privire la cum ar trebui să răspundă UE. Nu toate ţările sunt convinse că este nevoie de o intervenție la nivelul UE pentru a răspunde la această criză, considerată de unii temporară. Pe de altă parte, creșterea prețurilor a trezit un val de discuții în UE, devenind un sol fertil pentru alimentarea „frustrărilor energetice”.

OBIECTIV:  Scopul acestei narațiuni este de a semăna temeri în societățile europene în legătură cu criza gazelor și de a prezenta Rusia ca o salvatoare. Un alt scop este de a demonstra că Nord Stream 2 este unul absolut necesar UE și coincide cu interesele europenilor.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Agenția rusească de presă RIA Novosti a publicat știrea despre solicitarea europenilor de a construi Nord Stream 3 și 4, iar alte organe de presă (News.ru, Izvestia.ru), controlate de guvernul rus, au preluat imediat această informație pentru a maximaliza impactul media și a crea impresia că cetățenii UE consideră că doar Rusia poate salva Europa de criza energetică.

Dacă analizăm știrea, observăm că pe pagina ziarului „Die Zeit” este înregistrat un singur comentariu pe această temă, și acela anonim. RIA Novosti a generalizat opinia unui cititor și a prezentat-o ca pe o idee dominantă în UE. Întreaga narațiune se bazează, așadar, pe un singur comentariu dintr-o serie de comentarii, care aduce laude Rusiei și critică autorul pentru că dă vina pe Moscova când vine vorba de criza energetică în UE.

Contextul în care este prezentată știrea este unul specific. Vladimir Putin este prezentat ca un posibil salvator al Europei, iar printre rânduri se înțelege că Nord Stream 2 nu este un proiect geopolitic, nu este o armă, ci un pas în întâmpinarea stabilității energetice și economice europene. Această narațiune reprezintă, din mai multe puncte de vedere, un cap de pod în diseminarea viitoarelor știri false despre politica energetică rusească pe continentul european. În realitate, soluția propusă de Putin va genera o dependență energetică totală a UE de Rusia, pe când stabilitatea energetică trebuie asigurată prin diversificarea surselor și trecerii la energia regenerabilă.

Referitor la Ucraina, Rusia a tot tins începând cu 2005 să construiască gazoducte de ocolire care să-i permită să țină Kievul în șah. Experții militari ucraineni sunt îngrijorați că renunțarea Rusiei la sistemul ucrainean de tranzit i-ar putea dezlega mâinile Kremlinului să pornească în orice clipă un război împotriva Ucrainei, întrucât nu ar mai exista riscul ca livrările de gaze către UE, o sursă majoră de venituri, ar mai fi afectate.


 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI, IZVESTIA, NEWS.RU
 • Data publicării:
  09/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din fostele state sovietice, din estul și centrul Europei
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare, posturile guvernamentale de televiziune ale Rusiei
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Europenii solicită ajutorul Rusiei pentru a depăși criza energetică
Alte articole
FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Marin Gherman

19 Oct 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021