Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

Transnistria
©  |  
Fals
Adevărat

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu este ţinta unor atacuri lansate de Kremlin privind escaladarea conflictului transnistrean. După ce ea a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune. Articolul reia şi naraţiunea că Maia Sandu a fost adusă la putere de Occident.

ŞTIRE: ”Lovitură în Transnistria”: Sub conducerea SUA preşedinta Moldovei Maia Sandu poate destabiliza situaţia din regiune

„În raportul Rand Corporation, Transnistria este indicată ca ”un punct fierbinte”

KP.md publică un interviu cu expertul militar rus Alexei Leonkov despre conflictele care ar putea reizbucni în 2021. Referindu-se la conflictul transnistrean, jurnalistul KP spune că „Maia Sandu răscoleşte rănile mai vechi, vorbind despre necesitatea scoaterii pacificatorilor ruşi din Transnistria”. Totodată, expertul rus afirmă că ea ar fi venit la putere „datorită tehnologiilor occidentale şi că ar fi câştigat scrutinul prezidenţial datorită alegătorilor care au votat în Europa. El mai spune că acest subiect a fost discutat la NATO, când Jens Stoltenberg a cerut Rusiei în 2019 să părăsească Transnistria”. Expertul face referire la raportul Rand Corporation din decembrie 2019, care, susţine el, ar indica între altele „ajutor militar Ucrainei, susţinerea luptătorilor sirieni, participarea la liberalizarea Belarusului, Caucazul de Sud, diminuarea influenţei ruseşti în Asia Centrală, o lovitură de stat în Transnistria, care urmează să fie realizate”. ”Circa 14% au votat pentru Sandu. Altă dată nu era aşa ceva. Desigur, nu ne vom abandona forţele de menţinere a păcii acolo. Dar este clar că acest lucru se va întâmpla numai atunci când, în loc de cuvinte, vor vorbi armele. Iar înainte de aceasta vor exista presiuni şi, eventual, provocări pe teritoriul Transnistriei. Există, de asemenea, depozite militare uriaşe. Există deja propuneri din Occident exprimate de Sandu: să le eliminăm. Aruncă un os, astfel încât să-l putem prinde şi să-l realizăm cu bucurie. Este clar că ea face aceste propuneri nu din consideraţii umane, ci pentru a exclude unul dintre argumente şi a spune le veţi lichida, sau se va întâmpla ceva. Planurile Rand Corporation, numite „o lovitură de stat în Transnistria”, sunt scrise dintr-un motiv” a spus expertul rus.

NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu escaladează conflictul transnistrean cu sprijinul şi la indicaţia SUA. 2. Planurile americane privind Transnistria au fost întocmite de Corporația RAND. 3. În regiunea transnistreană militarii ruşi asigură pacea, iar Maia Sandu vrea să-i scoată. 4. În regiunea transnistreană nu există forţe ilegale ruseşti, doar pacificatori. 5. Maia Sandu ne îndepărtează de la rezolvarea conflictului transnistrean. 6. Maia Sandu a fost adusă la putere de puterile occidentale. 7. Maia Sandu a câștigat alegerile datorită votului din străinătate – electoratul paralel.

CONTEXT: Odată cu destrămarea URSS în 1991 şi retragerea forţelor armate sovietice din Europa de Est, o mare parte din muniţiile şi trupele Armatei a 14-a au fost plasate în regiunea transnistreană a R. Moldova. Acestea au fost folosite în timpul războiului moldo-rus din 1992, de la Nistru, declanşat şi susţinut de Moscova. Depozitele de armament nu au fost evacuate nici până în prezent, în ciuda angajamentelor internaţionale asumate de Rusia, şi sunt păzite de trupe ruseşti.

Totodată, după încheierea Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992, pe lângă trupele ruseşti din cadrul misiunii de menţinere a păcii în zona de securitate, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova staţionează, ilegal, aproximativ 700 de militari din Grupul Operaţional al Forţelor Ruse (GOTR), care desfăşoară periodic exerciţii militare împreună cu forţele separatiste transnistrene. Autoritățile Republicii Moldova au cerut constant retragerea acestora, împreună cu muniţia rusească stocată în depozitele din stânga Nistrului, conform angajamentelor asumate de Federaţia Rusă (Summit-ul de la Istanbul 1999). Ultima solicitare a fost exprimată de ministrul de Externe de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, la şedinţa online a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, din 4 decembrie 2020.

OBECTIVE: Distorsionarea mesajului privind retragerea trupelor ruse ilegale de pe teritoriul Rep. Moldova şi crearea de confuzie între trupele de pacificatori ruşi şi cele din Grupul Operaţional al Forţelor Ruse staţionate ilegal în regiune. Şantajarea noii administraţii de la Chişinău cu escaladarea conflictului transnistrean. Inculparea preşedintei Maia Sandu pentru eventuale destabilizări în regiune. Crearea de panică şi nesiguranţă odată cu alegerea Maiei Sandu în funcţia de şef al statului.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Declaraţiile preşedintei Maia Sandu, precum şi cele ale secretarului NATO, fac referire la trupele ruse (GOTR), care staţionează ilegal în stânga Nistrului, pe lângă cele din misiunea de pacificatori. Retragerea trupelor care staţionează ilegal şi a muniţiei ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi înlocuirea misiunii ruseşti de pace cu una civilă cu mandat internaţional este poziţia oficială pe care a exprimat-o Chişinăul de-a lungul mai multor ani.

Reacţiile în lanţ ale oficialilor ruşi la aceste declarații ale Maiei Sandu – purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, inclusiv președintele Vladimir Putin, la ultima conferinţă anuală, denaturează intenţionat mesajul exprimat de preşedinte, care a reiterat poziţia oficială a Chişinăului. Declaraţiile oficialilor ruși distorsionează mesajul Maiei Sandu, care nu s-a referit la retragerea misiunii de pacificatori.

Corporația RAND, un think tank american specializat pe cercetare și analiză și finanțat din surse publice și private, este obiectul unei teorii a conspirației, demontată aici, potrivit căreia ar fi „mai periculoasă decât CIA-ul” și ar „dezvolta cele mai agresive planuri expansioniste americane”.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a vorbit, după ce a fost aleasă președinte, despre necesitatea retragerii trupelor și muniției rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Corporația RAND a publicat un studiu, „Extending Russia. Competing from Advantageous Ground” despre competiția cu Rusia în care este analizată și situația Transnistriei și sunt trecute în revistă metode prin care această regiune separatistă a Republicii Moldova ar putea fi scoasă din orbita Republicii Moldova.

 

Tags: Republica Moldova, Rusia, Maia Sandu, Statele Unite, Transnistria

 • Publicație / Media:
  KP.md
 • Data publicării:
  04/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populaţia nostalgică după URSS, susţinătorii curentului prorusesc, anti occidental
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu escaladează conflictul transnistrean cu sprijinul şi la indicaţia SUA
Alte articole
FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

Presa afiliată socialiștilor de la Chișinău reia narațiunile cu privire la un presupus plan prin care societatea civilă – prezentată într-o lumină negativă – să preia puterea în Republica Moldova.

FAKE NEWS: În Moldova se ridică monumente în cinstea fasciștilor

FAKE NEWS: În Moldova se ridică monumente în cinstea fasciștilor

Refacerea, la Chișinău, a unui monument dedicat forțelor române din Primul Război Mondial a dus la reluarea, de către Rusia și presa pro-rusă, a narațiunilor cu privire la armata română în al Doilea Război Mondial, inclusiv cele privind ocuparea Basarabiei – teritoriu care, de fapt, a fost eliberat după anexarea sa de către URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

Mariana Vasilache

08 Jan 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 5 min
 • După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune. Articolul reia şi naraţiunea că Maia Sandu a fost adusă la putere de Occident.
 • NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu escaladează conflictul transnistrean cu sprijinul şi la indicaţia SUA. 2. Planurile americane privind Transnistria au fost întocmite de Corporația RAND. 3. În regiunea transnistreană militarii ruşi asigură pacea, iar Maia Sandu vrea să-i scoată. 4. În regiunea transnistreană nu există forţe ilegale ruseşti, doar pacificatori. 5. Maia Sandu ne îndepărtează de la rezolvarea conflictului transnistrean. 6. Maia Sandu a fost adusă la putere de puterile occidentale. 7. Maia Sandu a câștigat alegerile datorită votului din străinătate – electoratul paralel. 8. Maia Sandu a fost adusă la putere de Occident.
 • Reacţiile în lanţ ale oficialilor ruşi la aceste declarații ale Maiei Sandu – purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, inclusiv președintele Vladimir Putin, la ultima conferinţă anuală, denaturează intenţionat mesajul exprimat de preşedinte, care a reiterat poziţia oficială a Chişinăului.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021