Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: NATO are o bază militară la Odessa, pe pământul istoric al Rusiei

Dezinformare

Odessa, oraș-port din sudul Ucrainei, s-a transformat într-o bază militară NATO, potrivit unei narațiuni din presa rusă. Aceasta denunță și exercițiile NATO la Marea Neagră și cataloghează Odessa și sudul Ucrainei drept pământuri rusești aflate sub ocupație străină.

ȘTIRE: „Navele NATO continuă să se concentreze în Odessa, care se transformă, deocamdată mai mult informal, într-o adevărată bază militară a Alianței nord-atlantice pe teritoriul ocupat al Novorossiei. Doar în 2021 navele militare NATO și ale aliaților au intrat de cel puțin 10 ori în portul Odessa. […] Două nave NATO erau la un pas de a provoca un conflict armat de anvergură în Marea Neagră, în apele teritoriale ale Rusiei de lângă Crimeea.

[…] Pe 24 decembrie 2021, o altă navă de război NATO a intrat în Odessa, de data aceasta – una dintre cele mai moderne fregate ale marinei franceze „Auvergne”. Nava a ajuns în Marea Neagră ca parte a unei rotații secvențiale a forțelor Alianței Nord-Atlantice în regiune și clar că nu întâmplător s-a îndreptat spre Odessa, care de fapt s-a transformat deja într-o bază pentru forțele navale americane, forțele NATO și sateliții acestora din regiune.

[…] Trebuie să amintim aici că înainte de lovitura de stat din Ucraina, NATO se pregătea activ pentru crearea propriilor baze navale pe teritoriul Crimeii. Crimeea a fost apărată la timp și a fost reintegrată la arealul natal. Cu toate acestea, refuzul de a înapoia Odessa și toată Novorossia istorică, inclusiv Taurida continentală, a condus nu numai la acutizarea vulnerabilităților pe peninsulă, ci și la apariția unui punct de sprijin militar periculos al NATO în partea ocupată a sud-vestului Rusiei. Și aceasta este o amenințare la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, care nu poate fi ignorată.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. La Odessa există o bază militară NATO, care amenință securitatea Rusiei. 2. Odessa face parte din Rusia istorică, de aceea acest teritoriu este un pământ rusesc aflat sub ocupație străină.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  În 2014, după mișcările stradale care au cuprins întreaga țară, numite Euromaidan, președintele ucrainean Viktor Ianukovici a fugit în Rusia, iar la putere au venit forțe politice care au promis o apropiere rapidă de UE și NATO. În replică, Rusia a anexat peninsula Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste din estul Ucrainei, transformate într-un conflict sângeros soldat, până acum, cu moartea a peste treisprezece mii de persoane. În pofida numeroaselor proteste ale comunității internaționale și sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, Moscova nu numai că nu a încetat să finanțeze mercenarii din estul Ucrainei, dar a și inițiat o integrare treptată a republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk (DNR și LNR) în Federația Rusă.

Novorossia a fost, istoric, o parte din Ucraina actuală integrată în Imperiul Țarist. Președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre Novorussia după anexarea Crimeii și în Rusia a apărut chiar și o mișcare cu acest nume, condusă de celebrul Igor Strelkov (Igor Ghirkin), un fost ofițer FSB care, printre altele, a coordonat forțele separatiste în perioada inițială a războiului.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna temeri în mediul cititorilor rusofoni față de statele NATO, care, chipurile, vor să atace Rusia. În același timp, narațiunile în cauză justifică dreptul Rusiei de a acționa cu încredere în regiunea extinsă a Mării Negre.  

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate, pe teritoriul Ucrainei nu există baze NATO. Acestea pot să apară doar după aderarea Ucrainei la NATO, potrivit legislației interne și doar cu acordul Curții Constituționale, existând o reglementare strictă prin art. 17 al Constituției Ucrainei. De asemenea, toate bazele militare NATO și centrele de antrenament pot fi studiate pe harta interactivă a Alianței.

Pe parcursul anului 2021 au avut loc mai multe exerciții militare, la care au participat, alături de Ucraina, state membre NATO, inclusiv România. Potrivit dreptului internațional, Odessa este teritoriu al Ucrainei suverane, iar în apropierea acestui oraș pot fi desfășurate orice exerciții militare sau non-militare. „Provocările armate” organizate de trupele NATO în apele teritoriale ale Rusiei nu au fost altceva decât o prezență a navelor străine într-o zonă apropiată de Crimeea, teritoriu ucrainean prin drept internațional, dar considerat de Rusia peninsulă istorică, „reunificată” în 2014. Cu alte cuvinte, apele teritoriale ucrainene sunt considerate de Rusia ape teritoriale rusești, în pofida condamnării anexării Crimeii de către Rusia de către comunitatea internațională.

Pe de altă parte, sunt reluate narațiuni mai vechi despre lovitura de stat din Ucraina din 2014, dar și despre Novorossia – un proiect geopolitic și militar de acaparare și „eliberare” a sudului Ucrainei, numit și în articolul în cauză „teritoriu sub ocupație străină”.

În altă ordine de idei, dacă rotația navelor NATO în zona Mării Negre este descrisă ca o bază militară informală, atunci presa rusă nu amintește nimic despre prezența ilegală a unor baze de război, a militarilor, armamentelor, munițiilor și sistemelor de ofensivă rusești pe teritoriul unor state independente ca Ucraina (Donbass și Crimeea), Georgia sau Republica Moldova. Prezența militară ilegală a militarilor ruși pe teritoriul acestor state, în pofida voinței lor și condamnării din partea comunității internaționale, nu este amintită de presa rusă. Nici nu se amintește nimic despre faptul că bazele militare rusești și mercenarii finanțați de Rusia în Donbass au cauzat mii de victime în Ucraina.

Narațiunile în cauză cimentează în mediul informațional rusofon o metanarațiune lansată în decembrie 2021, analizată de Veridica, potrivit căreia  Rusia este nevoită să-și consolideze forțele de la frontiera cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiunea a SUA și NATO în Donbass. Spre deosebire de mesajele de dezinformare de la finele anului trecut, în baza aceluiași concept, se produce o extindere a narațiunii și asupra sudului Ucrainei. De fapt, aceste articole de presă se aseamănă izbitor cu mesajele propagandistice din perioada URSS, ale cărei organe de presă au „informat” timp de decenii despre agresorul american și NATO care visează să distrugă poporul sovietic.  Mai multe generații au fost ostaticele acestor narațiuni sovietice, care sunt reanimate din ce în ce mai des de organele guvernamentale de presă din Rusia.

 • Publicație / Media:
  NEWS FRONT
 • Data publicării:
  28/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Rețele de socializare, portaluri regionale de știri
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  La Odessa există o bază militară NATO care amenință securitatea Rusiei
Marin Gherman

04 Jan 2022
Marin Gherman

Timp de citire: 13 min
 • Odessa, oraș-port din sudul Ucrainei, s-a transformat într-o bază militară NATO, potrivit unei narațiuni din presa rusă. Aceasta denunță și exercițiile NATO la Marea Neagră și cataloghează Odessa și sudul Ucrainei drept pământuri rusești aflate sub ocupație străină.
 • NARAȚIUNI: 1. La Odessa există o bază militară NATO, care amenință securitatea Rusiei. 2. Odessa face parte din Rusia istorică, de aceea acest teritoriu este un pământ rusesc aflat sub ocupație străină.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna temeri în mediul cititorilor rusofoni față de statele NATO, care, chipurile, vor să atace Rusia. În același timp, narațiunile în cauză justifică dreptul Rusiei de a acționa cu încredere în regiunea extinsă a Mării Negre.
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău e responsabilă de scumpirile la gaze, nu controlează situația și s-ar putea confrunta cu revolte sociale ca în Kazahstan. Narațiunile au scopul de a alimenta nemulțumirile populației în contextul creșterii prețurilor la gazele naturale și produse.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Jan 2022
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci

Igor Dodon a luat mită ca să le poată da bani oamenilor, în timp ce guvernarea pro-europeană mărește salarii pe spatele acestora. Narațiunea a fost lansată la Chișinău pentru a bagateliza corupția și a submina guvernarea pro-europeană, care are printre priorități lupta anti-corupție și reforma în justiție.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 Jan 2022
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa

România e forțată să renunțe la Constituția și suveranitatea sa, potrivit unei dezinformări amplificate de senatoarea Diana Șoșoacă și Sputnik. Sursa e un titlu care îi atribuie, în mod fals, o declarație șefei reprezentanței CE la București.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
06 Jan 2022
DEZINFORMARE: România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei
DEZINFORMARE: România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei

România este un stat rusofob din ordinele Occidentului în ciuda apropierii istorice și a prieteniei arătate de Rusia. În ciuda politicienilor însă, românii apreciază Rusia și împărtășesc valorile pe care aceasta le apară, potrivit unei dezinformări publicate de portavocea Kremlinului, Sputnik.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
05 Jan 2022