Rusia și-a dezvoltat o anumită imunitate la sancțiunile occidentale și s-a adaptat la acestea, a declarat vineri Kremlinul, după ce Uniunea Europeană a aprobat un al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv măsuri care vizează industria sa petrolieră.
Rusia afirmă totodată că a respins un atac ucrainean cu peste 70 de drone pe teriotriul său.
Este prima ţară din UE care ia această măsură din cauza încălcării grave a drepturilor omului şi a îndemnurilor celor doi la genocid.
Decizia a fost posibilă după ce Slovacia a renunţat să-l mai blocheze
Premierul slovac cere garanţii că ţara sa nu va fi afectată de reducerea dependenţei de gazele ruseşti plănuită de UE
UE nu a reușit să adopte al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat șefa diplomației europene după reuniunea miniștrilor de externe din țările UE de la Bruxelles.
Țările UE sunt aproape de a ajunge la un acord privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat marți, șefa politicii externe a blocului comunitar, Kaja Kallas.
În paralel au loc discuţii americano-ruse la nivelul miniştrilor de externe.
Forţele ruse au lansat sute de drone şi aproape 20 de rachete, care au vizat în special capitala ucraineană.
Volodimir Zelenski spune că Moscova ține să demonstreze că nu este interesată de pace.
Iniţiatorul legii spune că preşedintele Trump trebuie să aibă mai multe instrumente pentru a opri războiul din Ucraina.
Petrolierul Vilamoura, afiliat așa-numitei flote din umbră a Rusiei, a suferit o explozie puternică în sala motoarelor în timp ce traversa Marea Mediterană.
Ucraina este ținta unui nou atac masiv al Rusiei
Secretarul de stat american susține că sancțiunile suplimentare ar compromite negocierile de pace
Diplomații Uniunii Europene au declarat că se așteaptă să ajungă la un acord în timpul summitului UE din această săptămână privind un al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care Slovacia și Ungaria le folosesc drept monedă de schimb pentru concesii în domeniul energiei rusești.
Cele două țări sunt încă dependente energetic de Rusia
Lazăr Comănescu, în prezent secretar-general al OCMN. s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu Serghei Lavrov. Pentru a obține actuala funcție, Comănescu a fost sprijinit de România, care a denunțat agresivitatea Rusiei în regiune și, la fel ca majoritatea statelor UE și NATO, nu cooperează cu aceasta.
În spatele fațadei lustruite a Moscovei și a statisticilor oficiale se află o federație din ce în ce mai fracturată – social, economic și politic.
Comisia Europeană a propus marți un al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei, care vizează veniturile energetice ale Moscovei, băncile sale și industria sa militară.
Rusia își extinde prezența militară în Africa , livrând armament sofisticat în zonele de conflict subsahariene, unde o forță armată controlată de Kremlin este în creștere.
Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich se confruntă cu interdicții de călătorie și înghețarea activelor, în contextul în care Australia, Canada, Noua Zeelandă și Norvegia au impus măsuri similare.
Sancțiunile impuse celor 4 judecători ai Instanței de la Haga sunt fără precedent față de Curtea care a emis un mandat de arestare pe numele premierului Beniamin Netaniahu și a deschis o anchetă privind presupuse crime de război comise de SUA în Afganistan.
Slovacia a susținut până acum sancțiunile, dar sub premierul Fico a oprit ajutorul militar pentru Ucraina
Kievul acuză Moscova că doreşte continuarea războiului.
Discuțiile au loc după noua rundă de convorbiri cu partea rusă, încheiată fără vreo perspectivă de încetare a focului.
Pe termen scurt, sancțiunile occidentale au perturbat lanțurile de aprovizionare și operațiunile comerciale. Pe termen lung, accelerează declinul tehnologic și dependența externă a Rusiei.
Marea Britanie suspendă negocierile comerciale cu Israelul și îl convoacă pe ambasador din cauza ofensivei „intolerabile” din Gaza.
Londra face front comun cu cei 27 și adoptă propriile sancțiuni care lovesc sectoarele militar, financiar și energetic.
Șefa Comisiei Europene îl acuză pe președintele Putin că nu vrea pace
Ambasadorii din cele 27 de țări membre ale UE au adoptat miercuri al 17-lea pachet de sancțiuni impuse Moscovei.
Președintele american Donald Trump a declarat că va ridica sancțiunile impuse Siriei, înainte de o întâlnire așteptată cu liderul statului, Ahmed al-Sharaa.