Presa rusă pro-Kremlin comentează decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor în termeni similari celor folosiți de reprezentanții partidelor suveraniste din România.
RT: Adepta politicii antirusești, Elena Lasconi, a numit ilegală anularea rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale în România. Conform rezultatelor alegerilor ea s-a clasat pe locul doi. Primul s-a clasat Călin Georgescu, care a criticat NATO și ajutorul militar pentru Ucraina. „Această decizie a Curții Constituționale este ilegală și amorală. Este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația”, a declarat Lasconi. Ea consideră că alegerile trebuiau continuate din respect pentru voința poporului român.
RIA Novosti: În România au fost anulate rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al prezidențialelor, anunță Digi 24, cu referire la surse oficiale. „Curtea Constituțională a decis vineri să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale, au comunicat surse oficiale. Aceasta înseamnă că întregul proces electoral prezidențial va începe din nou". Această decizie a fost luată în urma unei ședințe urgente, pe fundalul unui număr mare de solicitări de anulare a rezultatelor alegerilor. Contestațiile au făcut trimitere la documente desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare al Țării, care au arătat încălcări în campania electorală. Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegeri. Alegerile în România au avut loc pe 24 noiembrie. Potrivit rezultatelor primului tur, candidatul independent Călin Georgescu, care și-a desfășurat campania pe TikTok, a ocupat primul loc, cu 22,94 la sută din voturi. Elena Lasconi, care susține parteneriatul cu NATO și Statele Unite, a acumulat 19,18%. Al doilea tur de scrutin urma să se desfășoare pe 8 decembrie.
Curtea Constituțională a României a aprobat, luni, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. După aceasta, șeful statului, Klaus Iohannis, a desecretizat rapoarte ale serviciilor de informații și MAI despre încălcări în timpul campaniei electorale. Sub presiunea opiniei publice, Curtea Constituțională a decis să analizeze noile contestații, deși vineri cetățenii români din străinătate au început să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale.
INTERFAX: Moscova respinge acuzațiile privind implicarea în alegerile din România. Rusia respectă principiul neimplicării în treburile interne ale României și altor state, în special în alegeri, și respinge acuzațiile, a declarat reprezentanta MAE, Maria Zaharova. „Campania pentru alegerile prezidențiale din România (...) este însoțită de un val fără precedent de isterie anti-rusă. În spatele acesteia stă dorință de a influența conștiința și voința cetățenilor din țară. Se aud din ce în ce mai multe acuzații absurde de la politicieni, oficiali și reprezentanți ai presei”, a amintit ea. Zaharova a remarcat „reacția exagerată” a reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al României la o postare pe una dintre rețelele de socializare, care a fost promovată în spațiul informațional românesc și prezentată ca o presupusă manifestare a unui „război hibrid” din partea a Rusiei și aproape o invadare a statului românesc”. „Îndemnăm să încetați să implicați țara noastră în jocuri în care nu avem nicio atribuție sau interes și să umflați „amenințarea rusă” pentru a manipula opinia publică, mai ales când este vorba de un moment delicat - alegerea președintelui țării”, a spus Zakharova. Anterior, Curtea Supremă a României a decis renumărarea voturilor primului tur al alegerilor prezidențiale, în cadrul cărora candidatul de dreapta, Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, s-a plasat pe primul loc. Curtea Constituțională a României a recunoscut drept valabile rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, iar renumărarea voturilor a fost anulată.
ARGUMENTÎ i FACTÎ: Senatorul Pușkov: În România are loc o lovitură de stat. Anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale este o lovitură de stat, a declarat senatorul Alexei Pușkov pe canalul său Telegram. „În România, de facto, are loc o lovitură de stat: Curtea Constituțională, care a confirmat anterior rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, acum le-a anulat”, a scris el. În opinia sa, motivul anulării rezultatelor este faptul că în primul tur al alegerilor s-a plasat pe primul loc candidatul independent Călin Georgescu, și alți candidați independenți vor fi „sacrificați fără milă”. Pușkov este convins că acest lucru reprezintă o amenințare a „dictaturii liberale” în țările Uniunii Europene unde sunt la putere lideri liberali sau ostili Federației Ruse. Amintim că anterior, în România au fost deschise două dosare penale privind ingerința în alegeri.
IZVESTIA: Georgescu a criticat decizia Curții Constituționale. Decizia Curții Constituționale a României de a anula rezultatele primului tur de scrutin este o subminare a democrației și o „lovitură de stat”, a declarat candidatul independent la președinție Călin Georgescu, într-un interviu la Realitatea. „Decizia de astăzi a Curții Constituționale este mai mult decât o dispută juridică. Aceasta este practic o lovitură de stat oficială”, a spus Georgescu. El a remarcat, de asemenea, că justiția din România și-a pierdut independența și este subordonată politicului. Georgescu a adăugat că rezultatele primului tur sunt corecte. Anterior, Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Guvernul urmează să aprobe în curând data noilor alegeri. Politologul Vadim Truhaciov, profesor la catedra de Studii Regionale și Politică Externă de la Universitatea de Științe Umaniste din Rusia, a declarat pentru Izvestia că victoria candidatului independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale în România nu îi convine Occidentului, întrucât acesta nu ar ajuta Ucraina, în detrimentul țării sale. De asemenea, președintele blocului de opoziție Victoria din Moldova, Ilan Shor, a spus că democrația în România a murit, după anularea rezultatelor primului tur de scrutin. […] Pe 2 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a ridiculizat renumărarea voturilor la alegerile din România. Potrivit acestuia, autoritățile au recurs la această măsură doar pentru că nu le-a plăcut candidatul care a câștigat în primul tur.
TASS: Sluțkii a comparat evenimentele din România cu Ucraina anului 2004. Călin Georgescu cu greu poate fi numit candidat pro-rus, a spus liderul LDPR. Președintele Comisiei pentru relații externe din Duma de stat, liderul LDPR Leonid Sluțkii, a făcut referire la similitudinea situației din România după anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale cu „scenariul ucrainean din 2004”. „Este evident că Occidentul și interpușii săi de la București nu au putut să se împace cu alegerea poporului României la primul tur al alegerilor prezidențiale și pune în funcțiune scenariul ucrainean din 2004”, a scris politicianul pe canalul său de Telegram. Motivul pentru care Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur câștigat de Călin Georgescu, ar fi fost o urmă rusească, a menționat Sluțkii. Cu toate acestea, a adăugat politicianul, Georgescu cu greu poate fi numit un candidat pro-rus, el apără interesele naționale spre deosebire de agenda agresivă a Washingtonului și Bruxelles-ului. „Georgescu a respins în repetate rânduri legăturile cu Rusia, dând asigurări că este preocupat doar de problemele României și de „pacea mondială”. Nu există motive să nu fie crezut. Cu siguranță Rusia nu a intervenit în alegerile din România, la fel ca și în cele din Moldova, din Georgia și SUA. Respectăm și apărăm principiile neamestecului în treburile statelor suverane”, a subliniat Sluțkii. Faptele evidente, însă, nu îi împiedică pe „apologeții hegemoniei occidentale” în încercările lor de a bloca ascensiunea forțelor politice constructive în Europa, cu prețul unei dictaturi dure și al încălcării legii, a adăugat el. „Până și adversarul lui Georgescu, candidata pro-occidentală Lasconi, a spus că în România „democrația a fost călcată în picioare”, după decizia Curții Constituționale. Într-adevăr, brutal, foarte brutal acționează pro-occidentalii în fața fricii venirii noilor politicieni sănătoși precum Fico și Orban. Adevărata agonie înainte de prăbușirea inevitabilă a ordinii mondiale monopolare”, a conchis politicianul. […] Decizia Curții Constituționale a României a fost luată după declasificarea unor documente din care rezultă că Georgescu și-a finanțat campania electorală ilegal, au existat atacuri asupra infrastructurii digitale utilizate în procesul electoral și că Federația Rusă ar fi desfășurat activități „hibride” împotriva țării.