
Înaintea alegerilor parlamentare din Georgia din octombrie, partidul de la guvernare, Visul Georgian, a decis să facă din restabilirea integrității teritoriale a țării tema centrală a campaniei sale electorale. După ce Rusia a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud în 2008, 20% din teritoriul Georgiei se află sub ocupație rusă. Pentru a atrage cât mai multe voturi, Visul Georgian a decis să apeleze la o temă sensibilă pentru societatea georgiană, promițând că va realiza reîntregirea teritorială prin mijloace pașnice. În acest scop, partidul a spus că este dispus să-și ceară scuze abhazilor și oseților pentru războiul din 2008. Tot ceea ce Visul Georgian cere în schimb sunt suficiente voturi pentru a obține o așa-zisă majoritate constituțională, care i-ar permite partidului să modifice legea fundamentală a țării.
Criticii susțin că majoritatea constituțională ar da cale liberă autorităților de la Tbilisi să recunoască independența republicilor separatiste, și că întregul plan pare să fi fost conceput pentru a deservi interesele Rusiei. Aceștia subliniază că, atunci când fac referire la război și reconciliere, reprezentanții Visului Georgian uită să precizeze că Rusia a fost agresorul în acel război.
Ivanișvili vrea ca Georgia să-și ceară scuze pentru un război de agresiune al Rusiei
Pe 14 septembrie, în timpul unui miting pre-electoral organizat la Gori, un oraș care a fost bombardat în repetate rânduri de armata rusă în timpul războiului din 2008, liderul Visului Georgian, Bidzina Ivanișvili, un oligarh care și-a făcut averea în Rusia și este considerat de majoritatea populației drept eminența cenușie a Georgiei, a spus că, dacă va câștiga alegerile parlamentare din 26 octombrie, partidul său își va cere scuze populației din Osetia pentru războiul din august 2008 și va organiza „procese de tip Nürnberg” pentru fostul președinte, Miheil Saakașvili, și guvernul său.
„Imediat după alegerile din 26 octombrie, când instigatorii războiului vor fi trimiși în judecată, când toți cei responsabili pentru distrugerea fraternității și conviețuirii pașnice între Georgia și Osetia vor primi judecata cea mai aspră, vom găsi cu siguranță puterea să ne cerem scuze pentru faptul că, în timpul îndeplinirii misiunii lor, trădătorii [Mișcarea Națională Unită - UNM] i-au trimis la moarte pe surorile și frații noștri oseți în 2008”, a spus Ivanișvili.
Apelul fondatorului Visului Georgian a stârnit reacții dure din partea societății georgiene. Opozanții guvernului au considerat declarația sa umilitoare și contrară intereselor naționale. Liderii principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, au numit declarația un act de trădare, susținând că Ivanișvili face jocurile Rusiei și subminează demnitatea țării. Aceștia l-au acuzat pe oligarchul georgian că transferă răspunderea pentru războiul din 2008 de pe umerii Rusiei pe cei ai Georgiei, trădând astfel memoria soldaților căzuți.
Președintele UNM, Tina Bokuchava, a declarat că scuzele lui Ivanișvili reprezintă „una dintre cele mai rușinoase și perfide decizii”, o insultă la adresa familiilor eroilor care și-au dat viața în război, subliniind totodată că Georgia nu ar trebui să-și ceară scuze inamicului.
Paata Zakareișvili, expert militar și fost ministru pentru Reconciliere, consideră că declarația oligarhului Bidzina Ivanișvili are un substrat politic. Într-un interviu pentru Veridica, Zakareișvili susține că subiectul reconcilierii cu Sukhumi (Abhazia) și Tskhinvali (Osetia de Sud) în campania pentru viitoarele alegeri din octombrie ar putea fi folosit de partidul de la putere pentru a manipula percepția publică:
„Să aduci în dicuție ideea de scuze fără să menționezi agresiunea Rusiei din 2008 este o crimă. Toate conflictele [Georgiei] sunt legate de agresiunea rusă. Și dintr-o dată, agresiunea Rusiei este ignorată, lăsând relațiile dintre Georgia și Abhazia și Osetia de Sud fără niciun temei”, este de părere Zakareișvili.
Nestigherit de astfel de critici, Visul Georgian și-a continuat campania electorală, lansată sub solganul „Spune ‘Nu’ războiului – alege pacea”. Peste tot în Tbilisi poți vedea panouri publicitare care compară orașele răvășite de război din Ucraina cu cele pașnice din Georgia, un avertisment cu privire la ce s-ar putea întâmpla cu Georgia dacă opoziția va ajunge la putere.
Totodată, oficialii de partid au început să ceară o majoritate constituțională, iar acest lucru a dat imediat naștere speculațiilor că planul implică recunoașterea independenței Osetiei de Sud și Abhaziei, pentru ca apoi acestea să facă parte dintr-o confederație cu Georgia. Scenariul a fost prezentat de jurnalistul abhaz Inal Khașig, și a fost menționat și de deputatul partidului de opoziție al „Euro-optimiștilor”, Roman Gotsiridze. Acesta este convins că partidul de guvernământ acționează la comanda directă a Rusiei.
„Prin această strategie, Visul Georgian probabil se referă la înființarea unei confederații cu Abhazia, ceea ce presupune că autoritățile se pregătesc să-i recunoască independența. Această declarație a Visului Georgian poate fi numită „un program al trădării”, a remarcat Gotsiridze.
Trâmbițat la ONU, planul Visului Georgian este respins de opoziție și separatiști
Visul Georgian a mers cu planul său până la ONU, premierul Irakli Kobakhidze prezentându-l în cadrul discursului său din marja celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale. În perioada premergătoare evenimentului, presa din Georgia a scris că oficialul georgian și-ar putea exprima de la pupitrul ONU disponibilitatea de a semna un pact de neagresiune cu Abhazia și Osetia, un acord pe care Moscova și regimurile separatiste îl cer încă de la sfârşitul „războiului din august”.
Anterior, autoritățile georgiene subliniaseră în repetate rânduri că Moscova a fost o parte activă în conflict, prin urmare semnarea unui astfel de pact este posibilă doar cu participarea directă a Moscovei. În același timp, de ani de zile Georgia și-a asumat unilateral obligația de a înceta ostilitățile de orice fel. Rusia, în schimb, a cerut ca guvernele de facto ale Abhaziei și Osetiei de Sud să fie semnatare ale acestui acord.
Cu toate acestea, după un val de critici, primul-ministru nu a făcut o astfel de declarație de la pupitrul ONU. În același timp, în discursul său, Kobakhidze a subliniat încă o dată importanța unei soluționări pașnice a conflictului și a păstrării integrității Georgiei, evitând să numească Rusia drept stat agresor.
„Aș dori să profit de această ocazie pentru a mă adresa oamenilor noștri de cealaltă parte a liniei de ocupație, din Abhazia și regiunea Tskhinvali. Toate demersurile noastre sunt menite să ajute poporul și, într-o bună zi, noi, împreună cu copiii noștri, vom fi capabili să trăim împreună într-o Georgie fericită, unită și prosperă. De această parte a liniei de ocupație, noi vă vom primi mereu cu brațele deschise. Trebuie să restabilim toate relațiile care au fost distruse la noi în țară...
În ciuda faptului că 20% din teritoriul nostru este sub ocupație ilegală, noi mergem înainte, creștem și muncim pentru ca ai noștri copii să trăiască într-o Georgie mai bună, mai puternică și mai demnă”, a declarat premierul.
Opoziţia a criticat dur discursul lui Irakli Kobakhidze, pe care l-au acuzat că nu a numit Rusia drept stat agresor. Visul Georgian s-a justificat, spunând că toată lumea știe deja cine este ocupantul. Secretarul executiv al partidului, Mamuka Mdinaradze, a subliniat că nu este necesar ca Rusia să fie menționată în acest context.
Reprezentanții republicilor autoproclamate și-au exprimat îndoiala vizavi de declarațiile lui Kobakhidze. Autoritățile de la Tskhinvali au spus că orice discuție despre unificare este o „fantezie politică”, deoarece pentru ei această problemă a fost tranșată definitiv. La rândul său, guvernul de la Sukhumi a subliniat că astfel de declarații ale autorităților georgiene ignoră realitatea, adăugând că „Georgia nu este dispusă să poarte un dialog de la egal la egal”.
Un plan croit parcă special pentru Rusia
Rusia a salutat rapid inițiativa Visului Georgian. Pe 29 septembrie, la o conferință de presă organizată la finalul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale ONU, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că actuala conducere a Georgiei are o abordare obiectivă cu privire la evaluarea conflictului din 2008.
„Este evident că actuala conducere georgiană pur și simplu evaluează cu onestitate trecutul. Asta au și declarat: ‘ne dorim o reconciliere istorică’”, a declarat Lavrov.
De asemenea, oficialul rus a exprimat disponibilitatea Moscovei de a ajuta la restabilirea păcii „între Georgia, Osetia de Sud și Abhazia”.
„Iar forma în care se poate produce această reconciliere rămâne la latitudinea țărilor înseși: atât Abhazia, cât și Osetia de Sud. Sunt țări vecine cu Georgia, iar anumite contacte sunt oricum inevitabile. Dacă există interes din partea tuturor părțile cu privire la normalizarea acestor relații și semnarea unor pacturi de neagresiune... noi vom fi dispuși să ajutăm, dacă părțile sunt interesate”, a spus Lavrov.
În ciuda faptului că Lavrov a menționat Abhazia și Osetia de Sud ca entități separate de Georgia, Visul Georgian a reacționat în mod pozitiv la declarația lui Lavrov. Primarul din Tbilisi, Kakha Kaladze, a numit-o „de bun augur”, exprimându-și speranța că această declarație va fi urmată de măsuri concrete.
„Desigur, guvernul nostru a catalogat în mod pozitiv această afirmație. Faptul că Rusia salută și sprijină reconcilierea este cu siguranță un lucru bun. Totuși, aș spune că după aceste declarații ar fi bine să fie făcuți și pași propriu-ziși”.
Cu toate acestea, potrivit lui Kaladze, întâi de toate este necesară elaborarea unui plan de retragere a trupelor ruse din Abhazia și Osetia de Sud.
„O anumită parte a teritoriilor noastre este încă ocupată, iar în prezent acolo există baze militare rusești. Pe lângă aceste declarații, ar fi bine să începem elaborarea unui plan de acțiune pentru retragerea acestor trupe de pe teritoriul georgian. Repet încă o dată, guvernul georgian va face tot ce îi stă în putință pentru a realiza reconcilierea cu surorile și frații noștri oseți. Doar prin pace și iertare reciprocă vom putea restabili integritatea teritorială și trăi în armonie”, a spus Kakha Kaladze.
Expertul militar și fostul ministru pentru Reconciliere și egalitate civică, Paata Zakareișvili, consideră că declarația lui Lavrov indică faptul că Moscova este implicată în campania electorală a Georgiei și că Rusia are poziții foarte clare cu privire la integritatea teritorială a Georgiei.
„În ultima perioadă, Ivanișvili a vorbit din ce în ce mai des despre integritatea teritorială, un ideal pentru care cere poporului să voteze partidul său pentru a obține o majoritate constituțională. Pe acest fond, Rusia, prin vocea lui Lavrov, spune clar că Georgia nu trebuie să-și facă iluzii: vă putem ajuta în dialogul cu Abhazia și Osetia de Sud, dar doar ca entități independente.
Însă declarația lui Kakha Kaladze pare și mai rușinoasă în acest context. Nu ne putem aștepta la altceva de la Lavrov. Deși și-a exprimat aprobarea, Kaladze nu a spus un cuvânt despre Europa. Acest lucru este o dovadă limpede a sprijinului clar din partea autorităților georgiene pentru Rusia, nu Europa, în calitate de mediator al acestui conflict”, a menționat expertul.
Paata Zakareishvili a adăugat că disponibilitatea Visului Georgian de a face concesii Kremlinului poate fi legată de dorința de a nu returna Abhazia și Osetia de Sud, ci de a rămâne la putere. Potrivit expertului georgian, ideea unei confederații presupune recunoașterea independenței teritoriilor ocupate, ceea ce va avea, fără îndoială, un impact negativ asupra popularității partidului de la putere.