Letonia și China: relații restrânse, fără perspective de îmbunătățire

Letonia și China: relații restrânse, fără perspective de îmbunătățire
© EPA/VALDA KALNINA   |   Prim-ministrul leton Maris Kucinskis și prim-ministrul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang participa la semnarea acordurilor de cooperare între China și Letonia, la Riga, Letonia, 04 noiembrie 2016. Prim-ministrul chinez Li Keqiang participa la cea de-a cincea reuniune a șefilor de guvern ai țărilor din Europa Centrală și de Est și China (16+1) care avea loc la Riga pe 5 noiembrie 2016.

Odată cu invadarea la scară largă a Ucrainei, relațiile Letoniei cu China s-au restrâns și mai mult și este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe în viitorul apropiat.

 

Ambiții mari, rezultate mici

Pe 5 noiembrie 2016, într-una din primele zile cu ninsoare ale sezonului rece, pe un vânt tăios, oficialii letoni și chinezi au ieșit în întâmpinarea primului tren cu mărfuri chinezești  la sosirea în Gara Centrală din Riga. Venit de la o distanță de peste 11.000 de kilometri din orașul Yiwu, trenul a adus textile, articole sanitare și bunuri de uz casnic în Letonia. La vremea respectivă, au existat rapoarte că acesta ar fi doar primul transport, fiind așteptate multe altele. Proiectul de cooperare a fost dezvoltat în cadrul grupului 16+1. În acest format, China cooperează cu 16 țări din Europa Centrală, Europa de Est și Statele Baltice, cu scopul de a consolida relațiile politice și economice cu țările din această regiune. Cu toate acestea, nu s-a înregistrat niciun progres în privința dezvoltării tranzitului transporturilor feroviare.

La vremea respectivă, proiectul prevedea că porturile letone vor deveni un punct important de tranzit pentru mărfurile exportate de China către Scandinavia și Europa de Vest. În același timp, Letonia a sperat că și bunurile sale vor fi exportate către China. De asemenea, în preajma lui 2021, porturile letone au luat în considerare posibilitatea transbordării mărfurilor de export chinezești care soseau prin Belarus.

Doctorul în științe politice Mārtiņš Hiršs ne preciza că în urmă cu câțiva ani s-a discutat nu doar despre creșterea comerțului și transportului feroviar regulat, ci și despre zboruri directe periodice între Riga și Shanghai, sau despre propunerile Chinei de a repara autostrăzile letone. China intenționa chiar să participe la licitația pentru construirea rețelei feroviare internaționale „Rail Baltica” în Letonia, dar ulterior a abandonat aceste planuri, realizând că nu va câștiga licitația.

Cu toate acestea, niciunul dintre aceste planuri nu s-a concretizat, iar ca urmare a relațiilor relativ apropiate ale Chinei cu Rusia, Letonia s-a distanțat de China.

Biroul pentru Protecția Constituției semnalează o posibilă amenințare din partea Chinei

Există mai multe motive pentru care relațiile Letoniei cu China s-au răcit. Ce-i drept, chiar și atunci când se discuta despre realizarea de proiecte de anvergură, Letonia a oscilat între dorința de a accesa uriașa piață chineză și dorința de a se menține la distanță. Astfel, nu se poate spune că din punct de vedere istoric au existat legături puternice între Letonia și China. Prudența cu care Letonia a abordat această relație poate fi explicată atât prin ​​faptul că în guvernul leton au existat politicieni pro-occidentali convinși, cât și prin prisma recomandările făcute de serviciile de informații letone (Biroul pentru Protecția Constituției), care au avertizat că există o colaborare între China și Rusia, cu accente comune la nivel de propagandă.

Un punct de cotitură important în relațiile dintre Letonia și China a fost invadarea la scară largă a Ucrainei de către Rusia. În august 2022, Letonia și Estonia au decis să se retragă din proiectul 16+1. „Având în vedere prioritățile actuale în materie de politică externă și relații comerciale, Letonia a decis să își înceteze participarea la cadrul de cooperare dintre țările din Europa Centrală și de Est și China. Letonia va continua să depună eforturi pentru dezvoltarea de relații constructive și pragmatice cu China la nivel bilateral”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei.

După cum a remarcat Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei în iulie 2024, „în relația cu China Letonia dorește să obțină mai multă egalitate în schimburile comerciale și o implicare constructivă a Chinei în soluționarea războiului Rusiei cu Ucraina”. Investițiile și mărfurile chineze nu pot fi separate de influența rusă, deoarece tranzitează teritoriul rus, a explicat pentru Veridica Mārtiņš Hiršs. Totodată, China sprijină într-o anumită măsură invazia Rusiei, iar modelul său de guvernare nu poate fi numit democratic. În plus, Biroul pentru Protecția Constituției reamintește că serviciile secrete ale Chinei sunt deosebit de agresive.

Într-adevăr, în februarie 2024, serviciul leton de informații - Biroul pentru Protecția Constituției - a indicat că Letonia, în calitate de membru al Uniunii Europene și NATO, este una dintre țintele influenței Chinei. Cu alte cuvinte, China încearcă din ce în ce mai mult să se poziționeze nu doar ca putere economică, ci și ca alternativă la modelul occidental de guvernare.

Investițiile chineze în sectoare importante din punct de vedere strategic, cum ar fi energia verde, telecomunicațiile și piața farmaceutică, pot reprezenta o amenințare la adresa securității Letoniei. Mai mult, la fel ca în alte țări membre UE, China înființează companii în Letonia, angajând cetățeni letoni și menținând astfel controlul asupra acestor companii. Pe de altă parte, companiile letone și studenții care lucrează sau studiază în China pot ajunge în vizorul serviciilor de informații chineze.

„Letonia este una dintre țările care au declarat clar și răspicat că relațiile Letonia-China se bazează pe poziția Chinei în raport cu invadarea la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Când s-a putut observa clar că China nu are de gând să se certe cu Rusia, Europa a decis să se distanțeze de China. Atât în ​​Europa, cât și în Letonia, China este percepută ca pe o amenințare. China încearcă să se implice în proiecte de mare importanță (în Europa)”, a explicat pentru TV3 directorul Centrului de Studii Chineze de la Universitatea Riga Stradins, Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova.

Cu toate acestea, există și anumite situații în care politicienii letoni caută oportunități de cooperare cu China. În ianuarie 2024, un grup de parlamentari letoni a efectuat din proprie inițiativă o vizită care nu a fost coordonată cu Parlamentul leton, costurile deplasării fiind suportate de China. Din delegația letonă au făcut parte mai mulți deputați din opoziție, vizita fiind criticată de politicienii de frunte ai Letoniei. Pe de altă parte, investitorii chinezi înființează companii inactive pe piața din Letonia pentru a obține permise de ședere temporare.

Nu există perspective de îmbunătățire în relația bilaterală

Nu prea există optimism în ceea ce privește evoluția relațiilor bilaterale. Războiul dintre Rusia și Ucraina nu se apropie de un sfârșit previzibil, iar tensiunile dintre China și Occident nu par să se atenueze. Nici relațiile celui de-al treilea stat baltic, Lituania, cu China, nu dau semne de îmbunătățire. De la înființarea ambasadei Taiwanului în Lituania, China nu mai are o ambasadă în această țară. Politicienii lituanieni au vorbit despre investiții în așteptare ale Taipeiului în valoare de sute de milioane de Euro, deși doar o parte din acestea s-au materializat până acum, scrie „Euronews”. De exemplu, în octombrie 2023, consilierul prezidențial al Lituaniei, Asta Skaisgiryte, a criticat Taiwanul, spunând că „am avut așteptări mai mari de la Taiwan”. Vilnius recunoaște că decizia de a coopera cu Taiwan în detrimentul Chinei a costat Lituania din punct de vedere comercial. De exemplu, exporturile lituaniene către China au scăzut de la 350 de milioane de Euro în 2020 la 100 de milioane de Euro în 2022.

Hiršs subliniază că, la fel ca multe alte țări europene, Letonia la rândul ei abordează relațiile cu China din punct de vedere al securității, nu din punct de vedere economic. Astfel, proiectele feroviare, portuare și altele vor rămâne înghețate, la fel ca în prezent. Cu toate acestea, Letonia nu va urma exemplul Lituaniei pentru a pune capăt relațiilor diplomatice cu China. Cu alte cuvinte, politicile Letoniei „vor lăsa loc de manveră diplomatică”, fără a vehicula critici directe, însă relația dintre cele două țări nu va fi aprofundată.

Alte opinii
O lună de la ofensiva din Kursk. Cum a schimbat aceasta percepția războiului în Rusia și în Ucraina

O lună de la ofensiva din Kursk. Cum a schimbat aceasta percepția războiului în Rusia și în Ucraina

Ofensiva din Kursk a reușit să le ridice moralul ucrainenilor, atât pe front cât și acasă; mai mult, i-a făcut pe mulți ruși să se întrebe dacă războiul chiar merge așa de bine cum li se spune.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Miza materialelor critice și strategice în războiul hibrid dus de China

Miza materialelor critice și strategice în războiul hibrid dus de China

China caută să își realizeze ambițiile economice și geostrategice prin controlul pieței mineralelor critice și sporirea producției de energie.

Estonia: discuții privind repatrierea refugiaților ucraineni apți de luptă

Estonia: discuții privind repatrierea refugiaților ucraineni apți de luptă

Pe măsură ce fondurile Estoniei pentru refugiați scad și Ucraina încearcă să recruteze cetățeni ai săi din afara țării, în Talinn se discută dacă refugiații ar trebui trimiși acasă.

Mai multe
Visul european al Bulgariei se transformă treptat într-un coșmar rusesc
Visul european al Bulgariei se transformă treptat într-un coșmar rusesc

După ce Parlamentul Bulgariei a aprobat o lege controversată care interzice „propagand LGBTQ+” în școli, atât partidele pro-ruse, cât și partidele populiste pro-europene, iau în calcul adoptarea unei legi a „agenților străini”, de tipul celei introduse de Rusia.

Orientul Mijlociu a evitat un război major, dar extremiștii încă alimentează conflictul
Orientul Mijlociu a evitat un război major, dar extremiștii încă alimentează conflictul

Amenințarea unui război major în Orient s-a redus după ultimul schimb de tiruri Israel – Hezbollah. Extremiști musulmani și israelieni blochează însă pacea în Gaza și soluționarea pe termen lung a disputelor din regiune.

În căutarea Gretei Thunberg a Poloniei
În căutarea Gretei Thunberg a Poloniei

O fetiță acreditată ca jurnalistă în parlamentul Poloniei a dat naștere la discuții despre limitele libertății de exprimare, implicarea copiilor în politică și manipularea lor de către adulți, inclusiv proprii părinți.

Michal Kukawski
26 aug. 2024
23 august 1944, un eveniment interpretat permanent prin prisma politicii. Cât de important a fost?
23 august 1944, un eveniment interpretat permanent prin prisma politicii. Cât de important a fost?

Arestarea lui Ion Antonescu și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste au fost interpretate permanent prin prisma politicii, în dauna unei analize critice, libere de orice constrângere ideologică.

Cosmin Popa
23 aug. 2024
A fost sau n-a fost eminența cenuștie a Georgiei ținta unei tentative de asasinat?
A fost sau n-a fost eminența cenuștie a Georgiei ținta unei tentative de asasinat?

Tbilisi susține că oligarhul Bidzina Ivanișvili a fost ținta unei tentative de asasinat, pusă la cale de o ocultă globală care ar fi încercat să-i omoare și pe Donald Trump și Robert Fico. Opoziția din Georgia spune că toată povestea este o născocire.

Diana Şanava
21 aug. 2024
Chiaburi buhăiți și americani malefici: propagandă prin satiră în România comunistă
Chiaburi buhăiți și americani malefici: propagandă prin satiră în România comunistă

Grafica sau satira militantă (politică) a reprezentat unul dintre principalele mijloace de înfierare a dușmanului ideologic în lumea comunistă.