Elon Musk, liderul extremei drepte internaționale

Elon Musk, liderul extremei drepte internaționale
© EPA-EFE/SARAH YENESEL   |   Elon Musk la un miting electoral al lui Donald Trump, New York, SUA, 27 octombrie 2024.

După ce a pus umărul la victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA, Elon Musk poartă o campanie de promovare a extremei drepte europene. Acționează el în nume propriu, sau e mesagerul lui Trump?

Elon Musk: inovator, miliardar, abonat la contracte cu statul american, agent electoral pentru Trump

Un băiat cu idei inovatoare, câteodată exagerat, dar în slujba științei și a cuceririi de noi teritorii tehnologice. Așa putea fi descris Elon Musk până să se hotărască să-l susțină cu bani și rețeaua sa socială X pe Donald Trump. A cheltuit un sfert de miliard pentru a-l susține pe candidatul republican la Casa Albă. Cu cele 277 de milioane de dolari donate, Musk a devenit primul donator din acest ciclu electoral, cea mai mare parte din această sumă fiind rulată prin America PAC pe care Musk l-a creat pentru aceste alegeri. Prin finanțarea campaniei Republicanului Trump, dar și a candidaților la Senat, Elon Musk și-a cumpărat practic intrarea în politica mare a Statelor Unite. De ce ar face cel mai bogat om de pe planetă acest pas?

Cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari, Elon Musk – cel mai bogat om al lumii – rulează multe afaceri prin cele 6 companii pe care le deține, inclusiv cu statul. Cu alte cuvinte, primește bani de la statul american. De exemplu, SpaceX este în topul companiilor sale care ar putea beneficia și mai mult de pe urma administrației Trump. Compania, a primit deja cel puțin 21 de miliarde, fonduri federale, de la înființarea sa în 2002. Sunt date oficiale cuprinse în rapoartele companiei guvernamentale de cercetare The Pulse. Este vorba despre contracte pentru lansarea sateliților militari, deservirea Stației Spațiale Internaționale și construirea unui sistem de aselenizare. Acum, cu Trump la Casa Albă, a cărui admirație pentru tehnologia spațială produsă de Musk nu e un secret, suma aceasta ar putea fi depășită având în vedere inițiativa federală de a finanța o misiune pe Marte, obiectiv declarat al SpaceX.

Celelalte companii nu primesc bani federali direct, dar activitatea lor depinde de administrație.

Și acest copil-minune născut în Africa de Sud, unde a crescut până la 18 ani, când a emigrat în Canada, mama sa fiind canadiană, a devenit în scurt timp varianta mai tânără a lui Donald Trump, dacă ne uităm la sondajele din SUA care arată că 4 din 10 americani îl agrează foarte mult pe Musk, foarte asemănător cu procentul care îl consideră pe Trump un personaj pozitiv. Jumătate dintre adulții americani au o părere proastă despre Musk, la fel și depre Trump.

Elon + extrema dreaptă = LOVE

La o lună după alegeri, când Donald Trump a anunțat că Musk va conduce o agenție nouă, Departamentul pentru Eficiența Guvernului (DOGE), miliardarul sud-african a devenit deodată extrem de vocal pe propria-i rețea de socializare, dar nu legat de birocrația și cheltuielile nejustificate din administrația federală, de care ar urma să se ocupe, ci legat de mai mulți lideri europeni.

Prima luată în vizor a fost Germania, imediat după destrămarea coaliției de guvernare și convocarea alegerilor pe 23 februarie. Musk a început, atunci, povestea sa de dragoste cu extrema dreaptă europeană printr-un mesaj scurt postat pe X pe 20 decembrie: „Numai AfD poate salva Germania”. A urmat un editorial de susținere publicat de Welt am Sonntag în care miliardarul scrie: „Germania se află într-un moment critic – viitorul său se clătina în pragul colapsului economic și cultural. În calitate de persoană care a făcut investiții semnificative în peisajul industrial și tehnologic al Germaniei, cred că am dreptul să vorbesc deschis despre orientarea sa politică. Alternativa pentru Germania (AfD) este ultima scânteie de speranță pentru această țară”. În aceeași calitate de investitor, Elon Musk a mitraliat cu invective actuala conducere a Germaniei și a găzduit un interviu cu lidera AfD pe rețeaua sa, conferindu-I un maximum de vizibilitate.

În Germania, AfD este în atenția Agenției Naționale de Informații sub suspiciunea de extremism. O bună parte din germani au votat însă AfD, care în 2017 a devenit primul partid de extremă dreaptă ales în Budestag după cel de-Al Doilea Război Mondial. AfD a fost atunci a treia formațiune ca pondere și principala forță de opoziție. După o cădere în preferințele electoratului în 2021, AfD este din nou în creștere iar acum sondajele îl dau drept cea de-a doua forță politică din Germania.

Elon Musk nu s-a oprit însă la Germania. A cerut eliberarea extremistului anti-islam britanic Tommy Robinson și l-a numit pe premierul britanic Keir Starmer un tiran malefic care ar trebui să fie în închisoare.

Nici România nu a fost ocolită. Musk preia știri false , în special cele legate de anularea alegerilor de către CCR sau despre Georgescu, pe care le rostogolește pe această rețea făcând diverse comentarii. Un comentariu cu privire la alegerile din România și necesitatea de a reglementa, la nivelul UE, rețelele de socializare, pentru a preveni ingerințele în alegerile din statele membre, l-a adus în atenția lui Elon Musk pe fostul comisar european și ministru francez, Thierry Breton.

Există și o țară europeană unde, crede Musk, lucrurile merg strună: Italia Giorgiei Meloni, pe care miliardarul a ridicat-o în slăvi, iar Trump o consideră o femeie fantastică. Șefa executivului de la Roma – care a fost catalogată în trecut drept o politiciană de extremă dreapta și simpatizantă a fascismului – este acuzată de opoziție că ar fi în discuții avansate cu miliardarul american pentru a furniza sisteme de comunicații armatei. Recent, Girogia Meloni a dezmințit că ar fi vorbit personal pe această temă cu Elon MusK.

Acționează Musk în nume propriu, sau este „bufonul” lui Trump în Europa?

Și cum ar putea fi sancționat amestecul lui Elon Musk, al cărui rol în administrația Trump este de consultant până cel târziu în vara lui 2026, după cum însuși președintele-ales a spus?

În primul rând prin interzicerea rețelei X pe teritoriul continentului. Deja mai multe instituții, universități și școli de prestigiu din Germania au anunțat că se retrag de pe această platformă. Financiar, Elon Musk nu va fi foarte afectat prin directa retragere a utilizatorilor de pe X, indirect însă, încrederea partenerilor de afaceri din Europa sau a potențialilor parteneri de afaceri din Europa, care este o piață comparabilă cu cea a SUA, probabil că da. În plus, i-ar afecta și influența politică pe care și-o dorește pe continent. Nu există încă studii sociologice ca urmare a interviului cu șefa AfD pe platforma X ca să știm dacă extrema dreaptă din Germania a mai câștigat procente în urma acestui interviu, dar un studiu realizat în SUA arată că de când a fost preluată de Elon Musk, rețeaua socială, fostă Twitter, a atras mai mulți utilizatori cu viziuni de dreapta.

Deocamdată, toate aceste ingerințe ale lui Elon Musk sunt condamnate de la cel mai înalt nivel în Europa. Dincolo de declarațiile politice, la Bruxelles, platforma X este pe aceeași turnantă cu TikTok. Rețeaua socială a lui Elon Musk este cercetată deja de un an pentru propagandă teroristă, conținut ilegal și idfuzarea de informații false . În vară a și fost acuzat de clubul comunitar că nu resepectă regulamentele UE privind transparența și că își înșeală utilizatorii. Sunt deja țări, cum ar fi Franța, care se gândesc serios să interzică această rețea la nivel național

Donald Trump nu a dat vreun semn nici că aprobă, nici că dezaprobă ceea ce face protejatul său. Nu e clar în numele cui vorbește Musk când îi face pe liderii europeni „proști sau lași pângăriți”. Vorbește în nume personal sau în numele Statelor Unite?

Să i se fi urcat atât de mult la cap puterea lui Elon Musk încât să nu mai țină cont de nimic? Legea federală americană le interzice angajaților ramurilor executive, care pot include și consultanți neplătiți, cazul lui Musk, să participe la chestiuni guvernamentale care le vor afecta interesele financiare, cu excepția cazului în care renunță de interesele lor sau se recuză. Ori, cel mai bogat om al planetei nu dă semne că ar face nici una nici alta.

Este cert însă că Elon Musk devine simbolul suveranismului international care coagulează extrema dreaptă în jurul lui, fiind dispus să și plătească direct pentru asta, cum e cazul Partidului Reformist din Marea Britanie. Ar da bani dacă partidul scapă de militantul Brexit Nigel Farage, care „nu e ce trebuie” după cum a scris pe X Musk.

În loc de concluzie, am câteva întrebări: Musk acționează în nume propriu în Europa sau e bufonul lui Trump care a amenințat deja Europa cu tarife mai mari pentru că nu cumpără destul din SUA?! Și nu în ultimul rând: de ce ar avea nevoie Trump de o Europă dominată de extrema dreaptă?

Timp citire: 7 min