Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Propagandiştii Kremlinului despre gusturile muzicale ale lui Trump şi senzualitatea primei doamne
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite a fost primită cu satisfacţie nedisimulată în studiourile televiziunilor de la Moscova. Singurele critici din partea propagandiştilor lui Vladimir Putin au fost legate de interpreţii melodiei pe care preşedintele proaspăt ales şi-a sărbătorit succesul, consideraţi imorali.
Andrei Norkin, jurnalist, moderator NTV (Rusia)
Nu mi-a plăcut deloc când l-am văzut pe Trump dansând. Şi nu pentru că felul prostesc în care dansează îmi face rău de fiecare dată când îl văd, ci pentru că a dansat pe o melodie celebră în secolul trecut, prin anii ’70 - YMCA cu Village People. V-am vorbit odată despre Village People. Se spune despre ei că sunt cei care au inventat discoteca drept locul în care oamenii vin să danseze pe o astfel de muzică. Village People este cea mai mare formaţie LGBT, iar Trump îşi începe cel de-al doilea mandat pe muzica lor.
Ivan Truşkin, fost fotbalist, co-moderator NTV:
Ai făcut o legătură foarte interesantă aici.
Andrei Norkin:
Dar chiar nu putea găsi altă muzică?
Ivan Truşkin:
Mişcarea LGBT este interzisă aici la noi, în Rusia.
O atmosferă relaxată, cu comentarii la fel de frivole, şi în studioul emisiunii „60 de minute” de la canalul Russia 1, unde jurnalistul Evgheni Popov, deputat în Duma de stat, a prezentat un portret ilustrat al Melaniei Trump, insistând îndelung pe fotografiile senzuale în care viitoarea Primă Doamnă a Americii a pozat nud sau în lenjerie intimă în perioada în care a fost fotomodel.
Evgheni Popov, jurnalist Russia 1
Acum, că în sfârşit soţul ei a câştigat, Melania Trump se pregăteşte să revină la Casa Albă. Iată cum arăta Melania în anii 2000. Aceasta este coperta revistei GQ. Viitoarea Primă Doamnă stă culcată pe o blană, îmbrăcată doar cu un neglijeu. În interior găsim fotografii cu Melania în ipostaze sexi lângă un avion privat şi apoi la bordul acelui avion. Într-una dintre ele, modelul poartă doar lenjerie intimă, stând întinsă pe un covor albastru cu stema Sttaelor Unite. Ca şi cum editorii revistei destinate bărbaţilor anticipau despre viitorul care o aştepta pe tânăra manechină.
Interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale din SUA
Eforturile unor terţe state, între care se evidenţiază Rusia, de a influenţa mecanismul electoral din Statele Unite a atins un maxim istoric la ultimele alegeri americane. În 5 noiembrie, chiar în ziua votării, Biroul Federal de Investigaţii emitea o alertă privind circulaţia online a trei videoclipuri şi comunicate de presă contrafăcute, menite să semene îndoiala în privinţa corectitudinii procesului electoral american. Între falsuri se numără o declaraţie atribuită FBI care atenţiona jurnaliştii să nu publice informaţii despre violenţele din secţiile de votare pentru a nu provoca mai multe astfel de incidente. Un videoclip cu însemnele FBI şi ale unei alte agenţii federale se cerea şcolilor să suspende cursurile până în 11 noiembrie, întrucât „a crescut semnificativ riscul unor împuşcături în masă şi revolte” în instituţiile de învăţământ.
Falsurile fac parte dintr-o serie de peste 300 de dezinformări semnalate şi demontate de la începutul anului de jurnaliştii BBC şi analiştii companiei de investigaţii online Logically. Pentru a fi convingătoare, videoclipurile au folosit logourile şi grafica agenţiilor americane şi ale unor televiziuni cunoscute, precum BBC, France 24 şi Fox News. Clipurile, care au fost distribuite online aproape zi de zi, s-au concentrat în perioada campaniei electorale asupra candidatei democrate Kamala Harris, promovând acuzaţii false şi mesaje despre un iminent „război civil”. CheckFirst, o companie finlandeză de analiză online, a urmărit traseul parcurs de falsuri până la originea acestora şi a descoperit o agenţie de marketing rusească, cu un IP din Rusia. Un alt indiciu identificat de experţii finlandezi sunt datele care demonstrează că unul dintre aparatele folosite pentru transmiterea e-mailurilor a fost localizat în Rusia. În plus, videoclipurile au circulat pe scară largă pe canalele Telegram în limba rusă. CheckFirst a mai constatat că stilul, mesajele şi temele videoclipurilor sunt în concordanţă cu alte operaţiuni similare legate de Kremlin. Cu toate acestea, nu este limpede cine conduce operaţiunea şi dacă aceasta este finanţată de guvernul rus. Ambasada Rusiei la Washington a emis un comunicat în care susţine că acuzaţiile de interferenţă electorală aduse Moscovei „sunt fără temei”.
Autopsia unui fals: traficul francez de organe sexuale africane
La sfârșitul lunii trecute, mai multe conturi de Facebook și site-uri pro-ruse au răspândit zvonul că Franța s-ar afla în spatele traficului de organe genitale masculine din Republica Centrafricană. Potrivit postărilor, părţile intime ale mai multor bărbaţi centrafricani ar fi fost „furate” şi transferate de „serviciile de informaţii franceze” în „buncăre secrete” aflate sub Palatul Versailles, lângă Paris. Scopul întregii operaţiuni ar fi fost îmbunătăţirea situaţiei demografice din Hexagon. Iniţial, povestea a fost publicată pe site-ul Bamada.net din Mali, cunoscut ca promotor al tezelor Kremlinului, care – deplângând „ura neocolonială” şi „invidia” francezilor faţă de africani – scria despre folosirea unor nanotehnologii secrete „pentru a fura atributele masculine ale bărbaţilor africani şi a compensa asfel declinul populaţiei europene”.
În zilele care au urmat, teoria fantezistă a fost preluată pe Facebook de mai multe grupuri identificate ca portavoci ale propagandei ruse. Pagina panafricană Tout sur l’Afrique, cunoscută pentru discursul său anti-francez, a ilustrat istoria cu o caricatură, distribuind şi un videoclip vizualizat de 300.000 de ori în care se aude vocea unui personaj care pretinde că a fost martor la intrarea în castel a unui camion negru, fără să ofere alte detalii. Jurnaliştii canalului francez France 24 au ajuns la concluzia că, oricât de ridicolă, întreaga tărăşenie nu e decât o tentativă a propagandei ruse de a transpune un zvon vechi în spaţiul francez. În august anul trecut, o poveste similară a circulat în Republica Centrafricană, fără ca Franţa să fie pomenită. La acea vreme, câteva zeci de persoane din oraşele Bambari şi Bangui au fost acuzate de conaţionali că le-ar fi furat organele genitale. Povestea a avut succes, în ciuda faptului că medicii spitalului din Bambari au publicat un raport de examinare clinică a patru presupuse victime, concluzionând că niciuna dintre ele nu prezenta „o anomalie morfologică vizibilă” în zona genitală.