Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Protestele pro-palestiniene din SUA: cum a devenit evreul Soros „antisemit” şi alte minciuni
nypost.com /26 apr. 2024; politifact.com / 2 mai 2024; snopes.com /29 apr. 2024; reuters.com / 3 mai 2024; apnews.com / 29 apr. 2024
Considerat de decenii de către grupările ultraconservatoare şi ale dreaptei radicale ca fiind la originea aşa-ziselor „comploturi globaliste”, miliardarul evreu George Soros a fost indicat recent de cotidianul The New York Post drept finanţator al amplelor proteste pro-palestiniene din campusurile studenţeşti americane. Practic, eticheta pusă lui Soros, supravieţuitor al Holocaustului, echivalează cu cea de antisemit, de vreme ce majoritatea criticilor consideră că manifestaţiile de solidaritate cu palestinienii din Gaza sunt în esenţă antisemite. Articolul denunţător publicat în tabloidul conservator la sfârşitul lui aprilie a fost rapid preluat pe reţelele de socializare, povestea fiind amplificată de congresmeni şi senatori republicani, precum şi de organizaţii evreieşti din Statele Unite. În 28 aprilie, avocatul american Alan Dershowitz – cel care a fost la un pas să fie desemnat apărătorul Israelului în cazul acuzaţiei de genocid aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie – declara la televiziunea Fox News că „nu există nicio îndoială” că organizaţiile finanţate de Soros i-ar fi plătit pe iniţiatorii protestelor.
Acuzatorii filantropului susţin că sprijinul pentru protestatari ar fi fost disimulat în granturile acordate de Fundaţia pentru o Societate Deschisă - condusă de Alexander, fiul lui George Soros - unor organizaţii care militează pentru justiţie, democraţie şi drepturile omului. Ideea unei sponsorizări secrete concertate a protestelor a fost sugerată şi de utilizatorii reţelelor de socializare intrigaţi de uniformitatea corturilor din taberele amplasate ad hoc în faţa universităţilor. Site-ul american snopes.co, specializat în verificarea afirmaţiilor controversate, a ajuns la concluzia că articolul din New York Post îmbracă un sâmbure de adevăr într-o sumedenie de minciuni şi afirmaţii înşelătoare. Mai întâi, consultarea listei publice a finanţărilor acordate de fundaţia lui Soros a arătat că sumele evocate ca fiind plătite organizaţiilor protestatarilor reprezintă totalul fondurilor alocate acestora între 2016 şi 2022. Aşa cum observă The Washington Post, banii erau de mult cheltuiţi la data declanşării războiului dintre Israel şi Hamas. Similar, niciunul dintre cei trei activişti acuzaţi că ar fi fost plătiţi de miliardar nu era bursier Soros la momentul începerii manifestaţiilor pro-palestiniene. În ceea ce priveşte mulţimea de corturi asemănătoare din taberele studenţilor protestatari, acestea sunt cel mai ieftin model de cort disponibil pe platforma Amazon, care poate fi livrat în aceeaşi zi pentru 35 de dolari.
Un alt fals menit să combată protestele pro-palestiniene din universităţile americane îl are în rolul principal pe Robert De Niro. Un videoclip subtitrat, devenit viral pe reţelele de socializare, îl prezintă pe actor perorând furios înconjurat de mai multe persoane, cu explicaţia că vedeta americană îi ceartă pe studenţi pentru acţiunile lor.
„Ăsta nu-i un film! E realitate. Acum trebuie să ascultați, trebuie să munciţi, trebuie să vă faceţi treaba! Pregătiţi-vă. Arătaţi-vă sprijinul [...] în spatele baricadelor. Dacă vreţi să continuaţi să spuneţi prostii, mergeţi acasă. Ei spun că o vor face din nou! (7 octombrie). Încă o dată! Nu vreţi aşa ceva! Niciunul dintre noi nu vrea asta. Haideţi! Fiţi serioşi!”
Pe parcursul tiradei, De Niro nu face nicio referire la războiul din Orientul Mijlociu, data de 7 octombrie din titraj este adăugată nejustificat, iar în imagini nu se vede niciun protestatar. Ceea ce nu l-a împiedicat pe omul de afaceri franco-israelian Meyer Habib, deputat în Parlamentul Franţei şi apropiat al premierului israelian Benjamin Natanyahu, să-l laude pe actor pentru că este un „rege” care „apără Israelul de demonstranţii de stânga pro-Hamas din universităţile americane”. În realitate, secvenţa a fost filmată în 27 aprilie în timpul unei repetiţii pentru serialul Netflix intitulat „Zero day/Ziua zero” în care De Niro îl interpretează pe un fost preşedinte american în timpul unui atac cibernetic global. După demontarea dezinformării, publicaţia Jerusalem Post şi-a cerut scuze pentru eroarea de a o publica, în timp ce cotidianul israelian Haaretz a şters de pe pagina sa, fără explicaţii, un articol similar.
Un alt politician care a contribuit la răspândirea dezinformărilor despre solidaritatea manifestată de studenţii americani cu palestinienii din Gaza este Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite. Într-un interviu difuzat de CNN în 24 aprilie, după o vizită la Universitatea Columbia din New York, congresmenul republican a denunţat „măsura discriminatorie” adoptată de rectorul Minouche Shafik, care ar fi decis instituirea cursurilor la distanţă numai pentru studenţii evrei. În realitate, administraţia şcolii anunţase că toate cursurile se vor desfăşura temporar online, pentru absolut toţi studenţii, în încercarea de a dezamorsa tensiunile generate de proteste.
Anterior, preşedinta universităţii Columbia fusese ţinta unei alte dezinformări asociate cu protestele studenţeşti. O fotografie distribuită pe reţelele de socializare o prezenta pe Minouche Shafik executând un salut nazist în timp ce era audiată, în 17 aprilie, de o comisie parlamentară care investiga presupuse manifestări antisemite.
Fotografia a fost trucată prin modificarea digitală a poziţiei reale a mâinii drepte a profesoarei, aşa cum dovedeşte o captură din filmarea originală.
La originea falsului se află site-ul „Babylon Bee”, cu trei 3,6 milioane de urmăritori şi autointilulat „cel mai bun site satiric din lume” care oferă “falsuri de încredere”.
O altă victimă acuzată pe nedrept de antisemitism este medicul Jill Stein, candidata Partidului Verde la preşedinţia Statelor Unite. Potrivit unei postări din 25 aprilie cu 473.000 de vizualizări pe platforma X, Stein – ea însăşi evreică - ar fi afirmat în faţa studenţilor de la universitatea Columbia că „patria evreilor este Polonia”. În realitate, politiciana nu a rostit aceste vorbe. Clipul care însoţeşte postarea acuzatoare este extras dintr-un comentariu înregistrat mai lung, disponibil pe contul politicienei. La un moment dat, un militant pro-israelian o întrerupe, spunând că „Israelul este singura patrie a poporului evreu”. Jill Stein răspunde că „evreii au o ţară natală”, dar, din cauza omofoniei aproximative în limba engleză, traducerea automată a înlocuit cuvântul „homeland” cu „Poland”, ceea ce a creat întreaga confuzie, transformată ulterior într-un atac viral şi nemeritat la adresa doctoriţei.
Invazia „canibalilor” în America şi bărbatul fostă „primă doamnă” la Casa Albă
nbcnews.com / 14 mar. 2024; observers.france24.com / 17 apr. 2024; rollingstone.com / 15 mar. 2024; politifact.com / 12 apr. 2024
Apropierea alegerilor din Statele Unite aprinde imaginaţia promotorilor teoriilor conspiraţiei. Le dă o mână de ajutor şi miliardarul Elon Musk, proprietarul platformei X, fostă Twitter. În ultima lună, Musk şi mai mulţi comentatori influenţi de dreapta promovează online afirmaţii false sau neverificate în încercarea de a tulbura şi mai tare dezbaterile privind imigraţia ilegală, o temă sensibilă în campania electorală. Mulţi dintre utilizatorii care răspândesc poveştile senzaţionale sunt abonaţi premium pe X, ceea ce înseamnă că acestea aduc mulţi bani prin vânzările de publicitate. Ţinta predilectă sunt haitienii, o comunitate numeroasă în America, care sunt prezentaţi frecvent drept canibali. Mulţimea de videoclipuri postate ca dovezi ale unor presupuse acte de canibalism fie nu sunt din Haiti, fie sunt interpretări voit eronate ale unor situaţii scoase din context. Un clip devenit viral şi care a fost filmat de fapt într-un parc tematic din China în 2018 cu prilejul sărbătorii de Halloween, a fost prezentat ca fiind filmat de curând în Haiti. Un alt clip postat în 11 martie în reţeaua X şi descris ca înfăţişând un grup de haitieni canibali a fost filmat în timpul turnării unui film de ficţiune în Nigeria, tot în 2018. La isteria aşa-zisului „canibalism generalizat” din Haiti au contribuit însă şi publicaţii internaţionale cu oarecare notorietate. În 5 martie, cotidianul Daily Express US scria despre scene de canibalism pe străzile din Port-au-Prince. În aceeaşi zi, tabloidul britanic Daily Star titra „Bandele de canibali din Haiti îi mănâncă pe cei pe care-I ucid”. În 11 martie, Panam Post – un site conservator de limbă spaniolă din Florida – publica un articol intitulat „Haiti se scufundă copleşit de canibalism şi teroarea teroarea bandelor”. În 12 martie, publicaţia franceză „20 minutes” difuza un articol asemănător. Astfel de articole au fost preluate pe reţelele de socializare de suporterii lui Donald Trump, ostili imigraţiei. Unul dintre cei care a promovat articolul din Daily Star este Auron Macintyre, un jurnalist conservator cu 155.000 de urmăritori. Postarea sa, care a adunat peste 17 milioane de vizualizări şi este încă disponibilă online, a fost redistribuită de Elon Musk cu comentariul succint „chiar aşa!”, ceea ce adus alte 16 milioane de cititori. Există şi un videoclip cu un caz confirmat de canibalism în Haiti, care datează însă din 2021. A fost distribuit cu succes de Michael Yon, un utilizator care postează frecvent mesaje anti-imigraţie. Mesajul cu care l-a însoţit, intitulat „Canibali fără frontiere”, vorbeşte despre invadarea Americii de către „sălbatici” şi a fost văzut de 16.000 de persoane.
Tema imigraţiei nu este însă singura obsesie a susţinătorilor revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Ca şi cum campania electorală nu ar fi destul de haotică, ei au inventat un nou adversar în persoana soţiei fostului preşedinte Barack Obama. Un videoclip postat pe TikTok şi preluat apoi pe Facebook include o pretinsă înregistrare audio cu Michelle Obama anunţându-şi intenţia de a candida la preşedinţie ca bărbat.
„Soţul meu a legalizat căsătoriile în comunitatea LGBT. A ajutat la crearea unei naţiuni minunate, în care putem să decidem ce vrem să fim. Adevărata semnificaţie a visului american! Aşa că, de ce nu! Am hotărât să mă implic şi să candidez ca bărbat pentru a duce mai departe viziunea soțului meu și a salva America de Donald Trump.”
Deşi vocea seamănă cu cea a celei a fostei Prime Doamne, audioclipul este un fals, iar imaginea folosită ca ilustraţie este preluată din interviul pe care Michelle Obama i l-a acordat în 2020 lui Oprah Winfrey. Mai mult, clipul a fost postat în 1 apilie, Ziua Păcălelilor.