Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit într-un interviu pentru Veridica despre planurile Chișinăului de aderare la UE și despre măsurile pe care le pregătește Republica Moldova pentru această etapă, despre sprijinul constant al României, dar și despre elementele de război hibrid utilizate astăzi de Rusia pentru a deturna Republica Moldova de la parcursul european.
Veridica: Doamnă ministru, Republica Moldova a reușit, în circa doi ani și patru luni, să parcurgă drumul de la depunerea cererii de aderare la UE până la începerea negocierilor. Țări precum cele din Balcanii de Vest, și nu doar, se află în acest proces de peste 20 de ani. Care sunt ingredientele acestei reușite?
Cristina Gherasimov: Înainte de toate, este vorba de efortul pe care am reușit să-l depunem ca societate și ca instituții ale statului. Este efortul oamenilor care s-au implicat în fiecare zi ca să maximizăm oportunitățile oferite de această perioadă de timp. Bineînțeles, știm cu toții că dialogul privind extinderea Uniunii Europene a fost reînnoit pe fundalul situației tragice din regiune, cauzată de războiului crunt al Rusiei contra Ucrainei. În același timp, înțelegem că această situație este o oportunitate geopolitică. Și, împreună cu colegii din Ucraina, încercăm să o maximizăm în așa fel încât să ne putem ancora în acel spațiu al păcii și prosperității numit Uniunea Europeană.
Veridica: Ce ne așteaptă în această perioadă de negociere pe capitole de aderare la UE? Este un proces foarte tehnic și laborios, care va necesita mult timp și multe resurse umane. Are Republica Moldova astăzi aceste capacități?
Cristina Gherasimov: Ca la orice început de drum, suntem în proces de construire a unei echipe, a consolidării eforturilor și capacităților noastre pe plan intern. Fiecare instituție a început deja să-și mărească echipele. Lucrăm împreună cu experții din societatea civilă, în așa manieră încât să fim complementari acolo unde există anumite lipsuri de expertizare. Cooperăm foarte mult și cu experții din străinătate, care pot să ne ghideze, având în vedere că și statele lor au trecut anterior prin procese similare de preaderare la UE. Lucrăm mult la consolidarea capacităților, inclusiv cu colegi și experți din România, dar și din alte state care au aderat în ultimii ani 20 de ani.
„România este partenerul nostru numărul unu: putem aduce până la 40 de experți”
Veridica: Vă gândiți să cereți o mână de ajutor și de la experții europeni care să vină să pună umărul? Aveți discuții cu România, care să ajute cu experți și cu expertiză în acest proces complex de negociere?
Cristina Gherasimov: România este partenerul nostru numărul unu în procesul de pregătire pentru aderarea la UE. Conlucrăm la nivelul instituțiilor publice, dar și cu experții care pot să ne dea o mână de ajutor. Din partea României, în acest moment, putem aduce până la 40 de experți. Desigur, sperăm să putem majora acest număr pe viitor. Dar e cert că, ținând cont de discuțiile pe care le port cu doamna ministră de Externe, Luminița Odobescu, colegii din România sunt gata să ne susțină în procesele care urmează.
Un exemplu foarte clar în acest sens este și faptul că, în această săptămână, mă voi afla la București, unde am fost invitată de doamna Odobescu pentru a împărtăși viziunea noastră, de la Chișinău, în cadrul Reuniunii ambasadorilor din România. Vom discuta cu membrii corpului diplomatic al României despre cum putem avea o cooperare mai strânsă între misiunile noastre din statele membre ale UE, astfel încât să ne consolidăm prezența în țările europene și, totodată, să reușim să aducem cât mai multă asistență în procesul nostru de aderare la UE aici, acasă, în Moldova.
„România rămâne portavocea noastră la Bruxelles și în absolut toate capitalele UE”
Veridica: Cum apreciați sprijinul României în procesul de integrare în UE a Republicii Moldova? Țin minte că în mandatul domnului Nicu Popescu se vorbea metaforic chiar de „două ministere de Externe” care lucrează în același sens. Mai este valabilă astăzi această sintagmă?
Cristina Gherasimov: Bineînțeles, situația nu s-a schimbat. România rămâne o portavoce a noastră nu doar la Bruxelles, ci în absolut toate capitalele UE. Suntem foarte recunoscători pentru acest suport, precum și pentru tot sprijinul pe care îl primim din partea României în drumul nostru de transformare într-un stat cu adevărat european.
„Am oferit sistemului judiciar toate instrumentele necesare pentru a se auto-curăța de elementele corupte. Acum este rândul său să continue acest efort"
Veridica: Știm că statul de drept și justiția stau în capul mesei acestor negocieri. Mai știm însă că sistemul judiciar nu se lasă ușor reformat. Merg bine lucrurile în prezent sau poate trebuie impulsionate? Cum vedeți situația?
Cristina Gherasimov: Noi știm că negocierile de aderare încep și se termină cu grupul de capitole ce țin de valorile fundamentale, iar reforma justiției joacă un rol primordial în acest sens. Suntem deja la mijlocul acestei reforme foarte complexe - la etapa de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor [vetting - n.r.]. Este adevărat că există o rezistență a sistemului față de reformele în care ne-am angajat, dar aceasta e și un semnal clar că suntem pe calea cea dreaptă. Urmează să finalizăm procesul, pentru a consolida un sistem de justiție cu adevărat independent în Republica Moldova.
Veridica: Cum văd partenerii Republicii Moldova acest proces de reformare a justiției? Există voință politică la Chișinău, dar, așa cum ați menționat și dumneavoastră, sistemul judiciar se opune încă, din varii motive.
Cristina Gherasimov: Avem tot sprijinul comunității internaționale de a merge mai departe în finalizarea reformei justiției. Partenerii noștri înțeleg foarte bine complexitatea acestui proces și nu suntem prima țară care s-a angajat într-o asemenea reformă complexă. Am văzut recent, inclusiv în Albania și Ucraina, procese similare și tendințe similare, când anumiți exponenți ai acestui sistem corupt se opun cu putere curățării justiției.
Vreau să subliniez că, din partea Guvernului, am oferit sistemului judiciar toate instrumentele necesare pentru a se auto-curăța. Acum este rândul lui să continue acest efort - prin Consiliul Suprem al Magistraturii și prin Consiliul Superior al Procurorilor. Sperăm foarte mult că aceste organe judiciare de autoguvernare vor reuși să curețe sistemul justiției de elementele corupte care încă mai persistă în el.
Veridica: Guvernul este cumva între ciocan și nicovală. Mă refer la așteptările publicului, care vrea curățarea rapidă a justiției, dar și la cele ale partenerilor de dezvoltare, care doresc o reformă profundă, nu neapărat rapidă. Care ar fi raportul optim în acest sens? Căci trebuie să dați satisfacție cetățenilor, dar și să faceți lucrurile în tempo de „festina lente” [grăbește-te încet! - n.r.], așa cum vor partenerii europeni, pentru a avea o reformă bună, completă și ireversibilă.
Cristina Gherasimov: Menținerea acestui echilibru între așteptările cetățenilor și pasul rapid cu care trebuie să accelerăm procesul de reformare a justiției este, într-adevăr, un efort dificil. Este firesc ca societatea să aibă așteptări mari ca acest proces complex de curățare a sistemului judiciar să aibă loc cât mai rapid. În același timp, ceea ce încercăm să comunicăm este că nu poți, în decurs de doi-trei ani, să dezrădăcinezi practicile și obiceiurile care au stat la baza justiției noastre în ultimele trei decenii.
Din perspectiva aceasta încercăm să le vorbim și cetățenilor, astfel încât să avem în continuare susținerea lor, pe tot parcursul acestei reforme. Nu este un exercițiu ușor, dar cel mai important este să le redăm oamenilor din Republica Moldova încrederea în calitatea și, dacă vreți, dreptatea actului de justiție. Sperăm mult că odată ce avansăm, într-un an, în acest proces, să vedem și un nivel mai ridicat de încredere. În același timp, explicăm aceste lucruri și la Bruxelles și avem toată susținerea partenerilor noștri în asigurarea calității și durabilității reformei justiției.
Veridica: Ce demersuri faceți pentru a seta un mecanism eficient de atragere și de valorificare a fondurilor europene? Pentru comparație, avem experiența nu foarte reușită a României, dar și una impresionantă, cea a Poloniei. Cum se pregătește Republica Moldova în acest sens?
Cristina Gherasimov: Este important să mărim și să consolidăm capacitatea de absorbție a fondurilor europene atât pentru instituțiile noastre, cât și pentru întreaga societate. E un prim pas pe care trebuie să-l facem, pentru ca toți să se simtă confortabil cu capacitățile pe care le au în cazul accederii la proiecte pentru fonduri europene. Intenționăm să preluăm și experiența altor state, în așa fel încât să putem, în cel mai apropiat timp, să beneficiem de programele care ne-au fost puse la dispoziție de către instituțiile Uniunii Europene și să putem valorifica aceste fonduri în procesul de preaderare.
„Eforturile de destabilizare se vor intensifica în special acum, când ne apropiem de alegerile prezidențiale din 20 octombrie și de referendumul pentru integrarea europeană”
Veridica: Adversarul declarat al aderării Republicii Moldova la UE este Federația Rusă. În ce măsură, astăzi, Chișinăul este mai rezilient la războiul hibrid dus de Moscova împotriva procesului de aderare a țării la UE?
Cristina Gherasimov: În urmă cu patru ani, Republica Moldova era total dependentă de Rusia. Și unul dintre principalele lucruri pe care am reușit să le facem în ultimii ani a fost să ne consolidăm independența, în special prin investiții în securitatea energetică. Acest lucru este un exemplu proeminent în numeroasele reforme pe care le-am inițiat.
Încercăm să luptăm cu dezinformarea care vine din Est și care este o problemă cu care se confruntă nu doar Moldova. Este un fenomen care afectează toate statele din regiunea noastră, dar și din lume. Am reușit să creăm anumite instituții, prin care să ne consolidăm capacitățile de a combate acest război hibrid, căruia trebuie să-i rezistăm zilnic. Dar este evident că eforturile de destabilizare se vor intensifica în special acum, când ne apropiem cu pași rapizi de alegerile prezidențiale din 20 octombrie și de referendumul pentru integrarea europeană, organizat în aceeași zi.
Miza propagandei ruse, înaintea acestor exerciții democratice prin care urmează să trecem ca societate, e să discrediteze procesele democratice și Uniunea Europeană în ochii cetățenilor noștri. Se dorește crearea percepției că opțiunea noastră de a ne integra în UE va aduce războiul peste noi. Acestea sunt mesajele promovate astăzi în spațiul public de actori pro-ruși și de canale pro-ruse. Sunt acțiuni orchestrate, care s-au intensificat de la începutul anului și care vor crește în următoarele luni.
„Este datoria generației noastre să oferim acea pace, stabilitate și prosperitate generațiilor de azi, dar și celor de mâine”
Veridica: De ce ar trebui să iasă oamenii să voteze la referendumul din 20 octombrie? Este acest referendum și un barometru în privința adeziunii societății Republicii Moldova la ideea integrării europene, dar și un semnal către partenerii externi că aici oamenii chiar își doresc această integrare?
Cristina Gherasimov: Cetățenii noștri ar trebui să iasă la referendum pentru că acum chiar există o oportunitate istorică, pentru țara noastră, de a deveni stat membru al Uniunii Europene într-un timp real. Este o fereastră de oportunitate care nu ne este oferită atât de des și este de datoria noastră, ca cetățeni europeni, să ne aducem țara în UE, să o ancorăm în acest spațiu european. Este datoria generației noastre să oferim acea pace, stabilitate și prosperitate generațiilor de azi, dar și celor de mâine.
„În procesul de aderare, în etapa imediat următoare mergem împreună cu Ucraina, apoi, vor fi căi separate, bazate pe merite și pe efortul propriu”
Veridica: Ați fost de curând la Kiev și ați discutat cu omoloaga Dvs., Olga Stefanișina, despre pașii următori ai integrării europene. Mai pot Republica Moldova și Ucraina să meargă umăr la umăr în acest proces de aderare sau, Republica Moldova fiind un stat mai mic, ar putea avansa mai repede, ținând cont și de faptul că Ucraina se află în plin război cu Rusia și este extrem de dificil să implementeze reformele necesare în astfel de condiții?
În etapa imediat următoare, cea de screening bilateral, noi mergem împreună cu Ucraina. Trecem prin același proces de evaluare a legislației noastre comparativ cu cea a UE. Comisia Europeană ne-a oferit aproape același calendar pentru sesiunile de screening. Cât privește ceea ce urmează după, vor fi deja căi separate, pentru că procesul de aderare propriu-zisă este unul bazat pe merite și pe efortul propriu.
După ce vom avea evaluarea oferită de Comisia Europeană, referitoare la cât de departe sau aproape suntem de acquis-ul comunitar, fiecare țară va ști ce teme are de făcut. Din această perspectivă, următoarele etape ne vor diferenția deja clar viteza cu care ne vom mișca pentru a avansa în integrarea propriu-zisă în UE.
„Recentele alegeri din cele 27 de țări membre ale UE reflectă o susținere pentru extinderea Uniunii Europene - cu Republica Moldova și cu Ucraina, și cu statele din Balcanii de Vest”
Veridica: Doamna Roberta Metsola a fost realeasă în fruntea Parlamentului European, iar doamna Ursula von der Leyen la cârma Comisiei Europene. Ambele sunt prietenele ale Republicii Moldova și au susținut extinderea UE. Cât de important este, pentru Republica Moldova ca la vârful UE să fie, în continuare, astfel de lideri, pentru a mișca cu celeritate procesul de aderare?
Cristina Gherasimov: Este o precondiție pentru ca extinderea să rămână o prioritate - și nu doar pentru Bruxelles, dar și pentru celelalte capitale europene. Doamna Roberta Metsola ne susține parcursul european. La fel, realegerea doamnei von der Leyen la cârma Comisiei va reprezenta o forță motrice majoră pentru Republica Moldova. De facto, în pofida schimbărilor produse în componența Parlamentului European, recentele alegeri din cele 27 de țări membre ale UE reflectă o susținere pentru extinderea Uniunii Europene - cu Republica Moldova și cu Ucraina, și cu statele din Balcanii de Vest. Avem, așadar, o continuitate în acea fereastră de oportunitate și vom face tot ce ne stă în putere pentru a o ține larg deschisă și a o valorifica.