PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE și Marea Britanie finanțează terorismul ucrainean

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE și Marea Britanie finanțează terorismul ucrainean

Guvernele occidentale finanțează acțiuni teroriste coordonate de serviciile secrete ucrainene, potrivit  presei guvernamentale ruse, citând jurnaliști pro-Kremlin din Occident.

ȘTIRE: Guvernele UE și Marii Britanii finanțează terorismul coordonat de Direcția Principală de Informații a Ucrainei, scrie jurnalistul irlandez Chay Bowes pe pagina sa din rețeaua de socializare X. Acesta susțin că Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) „angajează literalmente teroriști care vor arunca în aer oameni, numindu-i neoficial curieri”, așa cum apare chiar pe site-ul oficial al instituției ucrainene. Jurnalistul a subliniat că astfel de activități sunt finanțate de Occident din banii contribuabililor.

Anterior, deputatul Radei Supreme Artem Dmitruk, fugit din țară, a declarat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transformat țara într-un stat terorist. Potrivit acestuia, liderul ucrainean a uzurpat puterea și a distrus instituțiile statului. Parlamentarul susține că teroarea împotriva propriilor cetățeni a devenit o normă în Ucraina.

NARAȚIUNI: 1. UE și Marea Britanie finanțează activități teroriste pe teritoriul Ucrainei. 2. Ucraina este un stat terorist, iar GUR coordonează atentatele teroriste.

OBIECTIVE: Justificarea acțiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei; deturnarea atenției de la acțiunile Rusiei în Ucraina; diminuarea sprijinului occidental pentru cauza ucraineană; abaterea atenției de la acuzațiile că Rusia comite acte de terorism în Ucraina prin bombardarea unor obiective civile.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: „Știrea” apărută în presa guvernamentală rusă nu prezintă vreo probă, ci se bazează pe două comentarii, aparținând jurnalistului irlandez Chay Bowes, fost reporter Russia Today, citat frecvent de mass-media rusă controlată de stat, și lui Artem Dmitruk, dat în urmărire internațională și acuzat de trădare pe teritoriul Ucrainei. Titlul știrii manipulează din start opinia publică, lăsând impresia că în Occident guvernele statelor europene sunt acuzate de finanțarea terorismului. În realitate, această acuză îi aparține unui jurnalist irlandez cu orientare pro-rusă.

Nu există nicio dovadă privind implicarea UE sau a Marii Britanii în finanțarea unor acte de terorism în Ucraina. Mai mult decât atât, scopul GUR este să combată terorismul, nu să coordoneze aceste activități.  Sprijinul acordat Ucrainei de către UE și Marea Britanie are ca scop consolidarea apărării împotriva agresiunii externe, oferirea de ajutor umanitar, finanțarea reconstrucției și consolidarea instituțiilor democratice. Acest sprijin este acordat transparent și monitorizat riguros prin intermediul unor mecanisme internaționale. De asemenea, legislația statelor europene interzice și condamnă finanțarea oricăror activități teroriste, iar combaterea terorismului este unul dintre obiectivele comune ale statelor membre UE, dar și Marii Britanii. Ambii actori internaționali sunt semnatari ai numeroase convenții antiterorism și respectă cadrul juridic internațional care definește clar ce constituie terorismul – definiție care nu se aplică operațiunilor militare defensive ale Ucrainei pe propriul teritoriu.

Potrivit Cartei ONU, Ucraina are dreptul să se apere; de altfel Kievul a decretat stare de război, spre deosebire de Rusia care încă își denumește agresiunea „o operațiune militară specială”. În linii mari, un stat terorist este cel care folosește acte de violență asupra unor populații neimplicate în mod direct în conflict. Nu există, așadar, vreun temei juridic pentru a desemna Ucraina drept stat terorist.

Mai mult decât atât, Kievul desfășoară acțiuni pentru combaterea terorismului și a adoptat o serie de legi aliniate standardelor UE, menite să prevină și să combată acest fenomen. Guvernul colaborează cu organizații internaționale și parteneri externi, precum NATO și UE, pentru sprijin în consolidarea securității naționale și schimb de informații. În același timp, Ucraina lucrează la consolidarea securității infrastructurii critice și ia măsuri pentru protejarea populației civile împotriva amenințărilor teroriste, inclusiv prin dezvoltarea unor capacități de reacție rapidă în contextul conflictului actual.

De asemenea, în ciuda războiului, Ucraina menține instituții democratice funcționale (parlament și consilii locale) și chiar desfășoară unele reforme solicitate de UE. Acuzațiile de terorism fac parte din strategia Kremlinului de a inversa rolurile agresor-victimă în conflictul armat din Ucraina. Articolul se încadrează într-un tipar mai larg al propagandei ruse care încearcă să prezinte Ucraina drept un „stat terorist” pentru a delegitima dreptul său la autoapărare și pentru a justifica atacurile rusești împotriva infrastructurii civile.

CONTEXT: Utilizarea terorismului de către Ucraina este unul dintre principalele obiective invocate de Moscova pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine; „terorismul” este invocat alături de „nazismul” Kievului și de „agresivitatea” Occidentului care ar folosi Ucraina pentru a ataca Rusia. Moscova a încercat să lege Ucraina de terorism inclusiv atunci când era vorba de terorism islamic, cum s-a întâmplat la atacul de la sala de concerte Crocus, pe care FSB l-a atribuit inițial Kievului, deși era evident că în spate se aflau jihadiști.

Chay Bowes, prezentat de presa rusă drept un jurnalist irlandez independent, lansează frecvent narațiuni false favorabile Moscovei și anti-ucrainene. În 2023, de pildă, declara că nazismul din Ucraina va fi recunoscut oficial de statele europene. Bowes a afirmat de mai multe ori că între 2014 și 2022 a avut loc un război civil în Ucraina și că NATO urmărește distrugerea Rusiei prin intermediul ucrainenilor.  

Pentru a spori credibilitatea știrii, este invocat și parlamentarul Artem Dmitruk. Acesta a făcut parte din grupul parlamentar pro-prezidențial „Slujitorul poporului”, dar a fost exclus și a părăsit ilegal teritoriul Ucrainei, fugind prin Transnistria. Este dat în urmărire internațională și acuzat de trădare. În 2024 parlamentarul a fost acuzat de agresarea unui militar și a unui ofițer de poliție. Dmitriuk este citat deseori de presa rusă, la fel ca și alți politicieni ucraineni fugari; propaganda pro-Kremlin încearcă să acrediteze ideea că aceștia ar reprezenta curente de opinie reprezentative ale societății ucrainene. Deseori, afirmațiile politicienilor fugari pro-Kremlin sunt prezentate în așa fel încât să se înțeleagă că ar fi fost făcute chiar în interiorul Ucrainei sau chiar în Rada Supremă – parlamentul unicameral de la Kiev.

Timp citire: 4 min