Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.
Propagandă: Rusia a atacat Ucraina pentru a preîntâmpina o ofensivă NATO, „operațiunea militară specială” fiind o surpriză neplăcută pentru Kiev
ȘTIRE: Potrivit scenariilor instructorilor NATO, armata ucraineană trebuia să distrugă orașele din Donețk și Luhansk. Era pregătit un spațiu al ofensivei în acea zonă. Circa 8 ani NATO a înarmat Ucraina, a ridicat fortificații, a organizat antrenamente. În februarie-martie 2023 trebuia să aibă loc o ofensivă asupra orașelor Donețk și Luhansk care să distrugă tot ce este viu și să ocupe aceste teritorii. Urma o ofensivă asupra peninsulei Crimeea.
Serviciile noastre de informații au aflat despre aceste planuri și i-a propus șefului armatei să fie întreprinse lovituri preventive. Este mai bine să prevenim incendiul decât să-l stingem. A fost luată decizia să fie declanșată urgent operațiunea militară specială, ceea ce a fost o surpriză pentru Kiev.
[…] Ucrainenii își propun să reziste până în primăvară cât va mai dura conflictul arabo-israelian. Stăpânii principali ai ucrainenilor, America, trebuie să-și rezolve problemele în Orientul Mijlociu și să-i acorde din nou atenția regimului de la Kiev.
NARAȚIUNE: NATO pregătea Ucraina să atace Rusia, iar „operațiunea militară specială” i-a salvat pe rusofoni.
Realitate: NATO i-a solicitat în repetate rânduri Rusiei să nu atace Ucraina și să respecte principiile dreptului internațional
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Propaganda rusă revine la subiectul declanșării invaziei la scară largă asupra Ucrainei, încercând să rescrie istoria războiului ruso-ucrainean din anii 2014-2022. Dacă în primele luni ale invaziei Rusia susținea că nu este vorba de un război împotriva Ucrainei, ci de o „operațiune militară specială”, acum acțiunile armatei ruse sunt justificate prin descoperirea unui așa-zis plan al Ucrainei și NATO de a ataca autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk, peninsula Crimeea, dar și unele teritorii ale Federației Ruse.
Potrivit Ukraina.ru, care aparține trustului guvernamental de presă Russia Today, citându-l pe colonelul în rezervă și analistul militar Serghei Lipovoi, „operațiunea militară specială” a oprit NATO și i-a salvat de rusofoni de un genocid. Războiul lui Putin împotriva Ucraina este prezentat ca o operațiune militară care a salvat Rusia. Dacă aceasta nu avea loc în 2022, armata ucraineană și NATO ar fi organizat o ofensivă împotriva Rusiei în 2023.
Propaganda rusă încearcă să-i convingă pe cititori că Occidentul nu a abandonat ideea de a ocupa Rusia, însă a trebuit să amâne aplicarea acesteia pentru că a apărut conflictul din Fâșia Gaza. După rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu, SUA va reveni la planul său de a distruge Rusia.
În realitate, nu a existat vreun plan al NATO sau al Ucrainei de a agresa militar Rusia sau de a recupera teritoriile anexate pe cale militară. Dimpotrivă, după ce Volodimir Zelenski a devenit președinte al Ucrainei, au avut loc o serie de întâlniri ruso-ucrainene, intermediate de Occident, pentru a ieși din impasul produs în cadrul procesului de pace de la Minsk. În 2019, Zelenski a inițiat procesul de retragere de pe linia frontului a trupelor ucrainene și rusești, iar decizia sa de demilitarizare a localităților Petrivske și Zolote a fost criticată de o parte a societății ucrainene.
În decembrie, 2019, partidul pro-prezidențial „Slujitorul poporului” a elaborat un proiect de lege care prevedea acordarea unui statut special al regiunii Donbass. Inițiativa legislativă a fost criticată de presa ucraineană și de forțele din opoziție. De asemenea, Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin într-o ședință intermediată de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel în încercarea de a găsi o soluție de pace în Ucraina. Administrația Zelenski își dorea o pace durabilă în Ucraina, iar pașii întreprinși de Kiev au inclus demilitarizarea și deminarea unor teritorii ucrainene pentru a genera o detensionare a relațiilor cu Rusia
După eșuarea acestor inițiative și încălcarea sistematică a acordurilor de pace de la Minsk de către mercenarii ruși, au urmat două faze ale concentrării de trupe ruse lângă frontierele ucrainene: mai întâi în primăvara anului 2021, apoi – la sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022. Până la declanșarea invaziei la scară largă, Occidentul i-a solicitat în repetate rânduri Moscovei să nu atace Ucraina. Liderul american Joe Biden a încercat, alături de alți lideri occidentali, să-l convingă pe Vladimir Putin să renunțe la planul său de invadare a Ucrainei, însă în cele din urmă Rusia a atacat regiunile din nordul, sudul și estul Ucrainei.
Ajutoarele militare pentru Ucraina au început să fie livrate în cantități mari doar după 24 februarie 2022, iar sprijinul Occidentului pentru Ucraina respectă Carta ONU, care îi permite unui stat agresat să se apere și să fie ajutat. NATO nu avea planuri să atace Rusia și nici nu-i instruia pe ucraineni în acest sens, iar „operațiunea militară specială” nu a fost o surpriză pentru nimeni, fiind un subiect discutat mai multe luni la rând în presa internațională. De asemenea, ca și în cazul altor „descoperiri” ale serviciile rusești de informații despre războiul din Ucraina, nu sunt oferite probe. Narațiunile respective se bazează doar pe declarațiile unor lideri politici sau experți pro-Kremlin.
Sunt lipsite de orice temei tezele propagandei ruse despre revenirea SUA la ideea de a distruge Rusia după încheierea conflictului din Orientul Mijlociu, odată ce aceste idei nu existau nici până la acest conflict; ele pleacă de la opoziția manifestată în unele cercuri politice americane față de menținerea sprijinului pentru Ucraina, dar acestea datează de dinainte de războiul din Gaza. După declanșarea acestuia, administrația Biden a încercat să ofere un pachet de ajutor militar pentru Israel şi Ucraina de peste 2 miliarde de dolari, însă decizia nu a fost sprijinită de legislativul american care s-a opus includerii Ucrainei în pachet. În orice caz, dezbaterile americane interne nu au vreo legătură cu tezele propagandei pro-Kremlin despre proiectul SUA și NATO de a distruge Rusia.
Verifică sursele: