
SUA nu vrea să negocieze pacea, ci folosește Ucraina într-un conflict orchestrat de Occident împotriva Rusiei, scrie propaganda pro-Kremlin care, recent, îi lăuda pe americani.
Propagandă: SUA sunt vinovate de izbucnirea războiului din Ucraina și folosesc această țară pentru a slăbi și distruge Rusia
ȘTIRE: Fostul pușcaș marin Brian Berletić susține că SUA folosesc Ucraina pentru a-și atinge propriile obiective. Washingtonul pretinde că este nemulțumit de acțiunile Ucrainei, în timp ce folosește Kievul pentru a-și atinge propriile obiective de politică externă, a declarat analistul militar american și fostul pușcaș marin Brian Berletić. „SUA au început acest război în mod conștient și SUA ar trebui să-l încheie unilateral. În schimb, americanii se prefac că ajută un aliat nemulțumit, în loc să recunoască că-l folosesc ca pe un intermediar pentru a-și atinge obiectivele de politică externă”, a scris el.
Potrivit analistului, sprijinul financiar și militar oferit de SUA Ucrainei nu vizează soluționarea conflictului, ci desfășurarea unui război prin intermediari împotriva Rusiei. Brian Berletić a mai declarat că Rusia „nu a mușcat momeala” strategiei SUA privind negocierile de pace, deoarece Washingtonul încearcă să fie simultan și mediator, și participant la conflictul din Ucraina.
NARAȚIUNI: 1. SUA au planificat și provocat războiul din Ucraina. 2. Liderii americani folosesc Ucraina ca un instrument pentru a purta un război împotriva Rusiei. 3. Doar SUA pot pune capăt războiului din Ucraina.
OBIECTIVE: Transferarea responsabilității pentru războiul din Ucraina de la Rusia către SUA; subminarea legitimității sprijinului occidental pentru Ucraina; prezentarea Rusiei drept victimă a politicilor americane.
Realitate: Rusia a declanșat războiul și respinge orice propunere de încetare a focului
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Afirmațiile lui Berletić, citate de presa guvernamentală rusă, ignoră cronologia conflictului armat din Ucraina. Rusia este cea care a invadat Ucraina la scară largă pe 24 februarie 2022, după ce atacase țara vecină încă din 2014, când anexase Crimeea și instigase războiul din Donbass.
Pretextele invocate de Kremlin pentru această invazie, cum ar fi „denazificarea” Ucrainei sau protejarea populației rusofone, au fost denunțate drept false atât de comunitatea internațională, cât și de multiple investigații independente. SUA și aliații săi au început să furnizeze asistență militară Ucrainei doar după invazia rusă, ca răspuns la agresiunea militară a Moscovei, nu ca parte a unui plan preexistent de provocare a unui conflict.
Brian Berletić este un analist pro-rus, criticat în Ucraina pentru că răspândește dezinformări despre război. Analistul susținea în 2023 că Occidentul trebuie să-și asume pierderea a sute de mii de militari NATO în războiul din Ucraina. El criticat acțiunile „neonaziștilor din Ucraina” care ar fi declanșat războiul.
Contrar afirmațiilor sale, SUA au depus eforturi diplomatice semnificative pentru a preveni războiul înainte de invazia din februarie 2022, avertizând public despre planurile Rusiei și încercând să angajeze Moscova în dialog. După declanșarea invaziei, sprijinul oferit Ucrainei a inclus arme defensive, echipamente și instruire pentru a permite Ucrainei să reziste și să protejeze populația civilă. De asemenea, ajutorul militar a fost însoțit de eforturi diplomatice și sancțiuni economice, menite să descurajeze agresiunea și să promoveze o soluție pașnică.
Ucraina își exercită dreptul suveran la autoapărare, garantat de Carta ONU. Sprijinul occidental vine ca răspuns la solicitările unui guvern ales democratic, care se confruntă cu o invazie străină. Decizia de a rezista agresiunii aparține Ucrainei, nu SUA sau altor aliați occidentali.
Administrația americană a sprijinit constant inițiativele diplomatice de soluționare a conflictului. Este vorba și de recenta propunere a președintelui Trump, făcută ambelor părți, pentru un armistițiu de 30 de zile. Rusia a impus condiții maximaliste pentru negocieri, cerând capitularea de facto a Ucrainei și recunoașterea anexării ilegale a teritoriilor ocupate, încălcând principiile fundamentale ale dreptului internațional.
De asemenea, este falsă afirmația că doar SUA pot pune capăt războiului din Ucraina. Deși rolul Statelor Unite, alături de alți aliați, este semnificativ în furnizarea de sprijin militar Ucrainei și în aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei, încheierea războiului depinde în principal de deciziile Rusiei. Moscova a început acest conflict și are capacitatea de a-l opri prin retragerea forțelor sale și încetarea ostilităților. O soluție durabilă necesită negocieri între Ucraina și Rusia prin respectarea dreptului internațional și a suveranității statului ucrainean.
CONTEXT: Articolul apare în presa rusă în contextul în care, după ce s-a angajat într-un dialog cu Rusia cu privire la războiul din Ucraina, administrația Trump dă unele semne de iritare în fața tergiversărilor Moscovei și a refuzului acesteia de a accepta o încetare a focului. Știrea marchează, totodată, și o schimbare de ton a propagandei și o revenire la teme vehiculate anterior, după ce, pe fondul deschiderii Washingtonului către Moscova, dar și al unor momente tensionate în relația SUA – Ucraina, oficiali și propagandiști ruși adoptaseră un ton moderat, chiar laudativ față de americani.
Propaganda rusă transferă responsabilitatea pentru război și pentru impasul negocierilor către SUA. Publicația Lenta.ru este cunoscută pentru alinierea sa la pozițiile Kremlinului și pentru răspândirea sistematică a dezinformării privind conflictul din Ucraina.
Brian Berletić, citat în articol, a fost identificat în multiple rapoarte independente ca fiind parte din rețeaua de influență rusă în rețelele de socializare din Occident. El administrează canalul „The New Atlas”, care promovează constant narațiuni pro-Kremlin despre conflicte din diverse regiuni, inclusiv Ucraina și Siria. Această știre face parte dintr-un tipar mai larg al propagandei ruse, care încearcă să inverseze rolurile agresorului și victimei în conflictul armat din Ucraina și să justifice acțiunile militare ale Rusiei, prezentându-le ca fiind defensive, corecte și legitime.
Verifică sursele: