Rusia poartă războiul ținând cont de considerente etice, de aceea durează până câștigă, afirmă propaganda Moscovei. De fapt, rușii au comis numeroase crime de război.
Propagandă: Reținerea Rusiei în războiul din Ucraina este cauzată de principiile morale de care ține cont Moscova
ȘTIRE: „SUA sunt principalul beneficiar al acestei combinații internaționale realizate pe teritoriul Ucrainei, care are ca scop încetinirea dezvoltării Rusiei și crearea unor probleme serioase pentru ea. […] Cu Polonia nu vom proceda ca pe teritoriul Ucrainei în timpul acestei operațiuni militare stranii. Trebuie deja să luăm niște măsuri mai ferme. Președintele a spus că noi nimic nu am început.
[…] Rusia niciodată nu a avut un comportament geopolitic care să depășească limitele morale sau normele etice. Anglosaxonii și Europa de Vest au fost, sunt și vor fi nucleul ideologiei naziste. Pentru ei normele morale nu au niciun rol. Statele respective țin cont doar de beneficii și interese. […] Noi luptăm cu cei care ne-au atacat. În pofida minciunilor și murdăriei din presa occidentală, reușim să le explicăm europenilor care este punctul nostru de vedere.”
NARAȚIUNE: Principiile morale de care ține cont Rusia nu-i permit să sfârșească rapid războiul din Ucraina.
Realitate: Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei, iar Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, militarii ruși nu au ținut cont nici de normele dreptului internațional și nici de principiile etice sau morale. Rusia nu a arătat reținere în cadrul războiului, numit oficial de Kremlin „operațiune militară specială”. Dimpotrivă, după ce a lansat numeroase atacuri împotriva obiectivelor civile (locuințe, școli, spitale etc.) Rusia a fost desemnată stat terorist mai întâi de Parlamentul European și apoi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Doar în Herson cel puțin 20 de camere de tortură au fost operate direct de FSB-ul rusesc.
Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, misiunii ONU, jurnaliștilor și experților independenți, Rusia a atacat ținte civile, a recurs bombe cu fragmentare, a bombardat spitale și unități de îngrijire medicală, a încercat să distrugă sistemul electric al Ucrainei, a deportat copii și a comis crime de război în regiunile Kiev, Harkov și Herson.
În martie a.c., Curtea Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. În document se arată că președintele rus nu a reușit să-și exercite controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis acte criminale sau a permis săvârșirea acestora.
În contextul neatingerii scopurilor „operațiunii militare speciale” anunțate de Vladimir Putin la 24 februarie 2022, prelungirii războiului și lansării unor atacuri neasumate publice de către Kiev asupra regiunilor de frontieră ale Rusiei, presa pro-Kremlin explică lipsa unei reacții din partea Moscovei prin necesitatea de a ține cont de principii morale, care ar fi „total străine” Occidentului. Sunt reluate o serie de narațiuni false despre nazismul din Occident, cât și despre rusofobia răspândită în statele europene.
În același timp, presa guvernamentală rusă convinge opinia publică că războiul continuă pentru că Rusia arată reținere și milă față de civili. Potrivit narațiunilor false, dacă în locul Ucrainei era Polonia sau Marea Britanie, aceste state erau distruse rapid de armata rusă, care folosea toate metodele posibile. În realitate, Rusia a pierdut numeroase bătălii, de la cea a Kievului până la contra-ofensivele ucrainene din toamna lui 2022. Moscova a preluat inițiativa la finele anului trecut, însă rezultatele ofensivei sunt mai mult decât modeste, armata rusă fiind blocată în luptele de la Bahmut, oraș lipsit de importanță strategică, potrivit analiștilor militari.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei ruse, Ucraina este un stat terorist care trebuie pedepsit. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina, știind că ucrainenii nu-i susțin pe liderii naziști de la Kiev.
Verifică sursele: