PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
© EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV   |   Pietoni trec pe lângă un afiș intitulat „Sub steagul Victoriei” și înfățișând o bătrână ucraineană fluturând steagul roșu al URSS, în Sankt Petersburg, Rusia, 5 mai 2022.

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Propagandă:  Ucraina este un teritoriu disputat la care Rusia are dreptul ca succesoare a URSS

ȘTIRE: O națiune este ceea ce era considerat națiune conform dreptului internațional în 1945. Face parte Ucraina din națiunea noastră? Da. În consecință, procesul de eliberare națională este un proces de restabilire a integrității teritoriale a națiunii noastre.

Nu ar trebui să negociem cu Ucraina. Trebuie să negociem cu Statele Unite pe baza dreptului internațional, discutând statutul Ucrainei. Ar trebui încheiat un acord bilateral cu Ucraina, conform căruia partea rămasă a acesteia (Kievul și Odesa ar trebui să fie cu siguranță incluse în componența Federației Rusă) să nu adere la NATO și să nu se angajeze în nicio construcție militară împotriva Rusiei.

Din punct de vedere al dreptului internațional, Ucraina este un teritoriu disputat. În general, ar fi bine să existe o decizie judecătorească la Moscova care să confirme acest lucru prin anularea deciziilor ilegale din 1991.  […] Rusia ca succesoare legală a Uniunii Sovietice este responsabilă de controlul tuturor teritoriilor URSS.

NARAȚIUNE: Ucraina este un teritoriu disputat și trebuie să-i revină Rusiei, potrivit dreptului internațional.

Realitate: Ucraina este un stat independent, recunoscut de comunitatea internațională, iar Rusia este un garant al securității statului ucrainean prin Memorandul de la Budapesta 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă dezvoltă o narațiune falsă lansată de președintele Vladimir Putin la sfârșitul lui noiembrie, potrivit căreia Rusia poartă un război de eliberare națională pe teritoriul Ucrainei. Propaganda pro-Kremlin justifică așa-zisa „operațiune militară specială” prin manipularea opiniei publice privind dreptul Rusiei, ca succesoare a Uniunii Sovietice, de a ocupa Ucraina.  Parlamentarul rus  Evheni Fedorov, citat de presa rusă, susține că Ucraina este un teritoriu disputat, iar deciziile politice care au generat destrămarea URSS trebuie anulate. În același timp, războiul din Ucraina este prezentat drept unul de eliberare națională, pentru că ucrainenii și rușii reprezintă aceeași națiune.

În realitate, narațiunea în cauză omite o serie de nuanțe juridice și evenimente politice pentru a manipula opinia publica și a justifica războiul. Faptul că Rusia este succesoarea URSS nu înseamnă că Moscova poate oricând solicita recuperarea teritoriilor dezlipite de la fostul stat sovietic. Mai mult decât atât, în 1997 Rusia și Ucraina au semnat un tratat de bază, potrivit căruia Moscova recunoaște independența politică a Kievului și sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean.

Rusia nu numai că a recunoscut frontierele Ucrainei, care includeau peninsula Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk, dar s-a obligat conform Memorandului de la Budapesta, din 1994, să se abțină de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei. După ce Rusia a devenit un garant al securității Ucrainei, Kievul a renunțat la arsenalul nuclear pe care îl moștenise de la URSS și care, la vremea respectivă, era al treilea cel mai mare din lume, după cele ale Federației Ruse și Statelor Unite. Așadar, potrivit dreptului internațional, Rusia nu numai că nu avea dreptul să intervină militar pe teritoriul Ucrainei, ci trebuia să ia măsuri pentru a o apăra. În același memorandum, Rusia s-a obligat să respecte independența, suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.

Mai întâi Rusia a încălcat aceste angajamente internaționale în 2014, când a anexat Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste din Donbass, apoi în 2022, când a invadat Ucraina la scară largă. Rusia nu are niciun drept să discute despre soarta, teritoriul sau regimul politic al unui stat independent, recunoscut de comunitatea internațională.

În același timp, propaganda rusă omite un aspect important, și anume că Ucraina ca republică sovietică socialistă a devenit membru fondator al ONU în 1945, alături de URSS, iar delegațiile sovietică și ucraineană aveau două voturi diferite în cadrul Adunării Generale. Ucraina a fost recunoscută în 1945 ca națiune separată de ruși. Atunci, Kievul a devenit stat fondator ONU pentru a-i asigura Moscovei un vot în plus la Națiunile Unite. Acest fapt vine în contradicție cu tezele propagandei ruse, potrivit căreia în 1945 ucrainenii și rușii erau o singură națiune.

În realitate, potrivit dreptului internațional Rusia și Ucraina sunt două state independente și suverane. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este un act de agresiune, condamnat de majoritatea statelor lumii. ONU a votat cu o majoritate covârșitoare rezoluția care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și a cerut în repetate rânduri retragerea imediată a forțelor sale.

Verdica a demontat o serie de narațiuni false privind rolul Rusiei în „eliberarea Ucrainei”.  Potrivit propagandei pro-Kremlin, Rusia poartă un război de eliberare națională și luptă în Ucraina pentru libertatea palestinienilor. Presa rusă a scris că Putin a avertizat Ucraina acum 23 de ani că NATO va provoca un război, iar acum Occidentul forțează Rusia să-și extindă operațiunile militare din Ucraina.

  • Publicație / Media:
    ukraina.ru
  • Data publicării:
    05/12/2023
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    SMI TODEY, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Ucraina este un teritoriu disputat și trebuie să-i revină Rusiei, potrivit dreptului internațional
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
FAKE NEWS: Pământul Ucrainei a fost vândut corporațiilor străine

FAKE NEWS: Pământul Ucrainei a fost vândut corporațiilor străine

Corporațiile occidentale dețin majoritatea terenurilor agricole din Ucraina în schimbul sprijinului oferit statului ucrainean în război, potrivi propagandei ruse.

FAKE NEWS:  UE pregătește România și Republica Moldova de război

FAKE NEWS: UE pregătește România și Republica Moldova de război

Serviciul rus de spionaj spune că UE pregătește de război infrastructura Republicii Moldova și a României și că Bruxellesu intervine în afacerile interne ale Moldovei, iar consecințele sunt catastrofale.

FAKE NEWS: În România nu există partide extremiste antioccidentale

FAKE NEWS: În România nu există partide extremiste antioccidentale

În România nu există niciun partid anti-UE și anti-NATO și nici de extremă dreaptă, susţine Ion Cristoiu, cunoscut promotor al narațiunilor de sorginte rusească.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
FAKE NEWS: UE vrea să transforme Georgia într-un aliat militar împotriva Rusiei
FAKE NEWS: UE vrea să transforme Georgia într-un aliat militar împotriva Rusiei

Occidentul sprijină protestele din Georgia pentru a semăna instabilitate, a mai obține o colonie post-sovietică și a avea un aliat militar în zonă, potrivit propagandei ruse.

Marin Gherman
03 dec. 2024
DEZINFORMARE: Blândețea autorităților a permis lovitura de stat din Ucraina
DEZINFORMARE: Blândețea autorităților a permis lovitura de stat din Ucraina

În Ucraina a fost lovitură de stat pentru că autoritățile de atunci nu au recurs la forță pentru a o opri, minte presa pro-Kremlin la 11 ani de la intervenția brutală a poliției la Euromaidan.

Marin Gherman
30 nov. 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu a susținut-o pe Lasconi la prezidențiale pentru că așa i-a zis Soros
FAKE NEWS: Maia Sandu a susținut-o pe Lasconi la prezidențiale pentru că așa i-a zis Soros

Soros i-a cerut Maiei Sandu să o susțină pe Elena Lasconi, afirmă un fost premier pro-rus de la Chișinău după ce candidata USR a obținut majoritatea voturilor la secțiile din Republica Moldova.

Veridica
29 nov. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski vrea să elimine trei sferturi din ucraineni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski vrea să elimine trei sferturi din ucraineni

Presa pro-Kremlin scrie că Zelenski vrea război până când în Ucraina rămân 10 milioane de locuitori. Motivul? UE o va accepta mai ușor pentru că va avea mai puțini europarlamentari.

Marin Gherman
28 nov. 2024
FAKE NEWS: Vaccinurile au cauzat o creștere a mortalității cu 74%
FAKE NEWS: Vaccinurile au cauzat o creștere a mortalității cu 74%

Vaccinurile anticovid sunt responsabile de creșterea uriașă și bruscă a cazurilor de „morţi subite” și boli grave, susţine o publicaţie conspiraţionistă.

Cezar Manu
27 nov. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski, agent MI6 care lucrează pentru distrugerea UE
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski, agent MI6 care lucrează pentru distrugerea UE

Zelenski este un agent străin care vrea să le interzică liderilor din Occident să discute cu Putin pentru a nu se ajunge la o pace în Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
26 nov. 2024