Ucraina ar putea cauza un dezastru nuclear dacă va continua să bombardeze la comanda SUA centrala de la Zaporojie, potrivit unei narațiuni de propagandă lansată de MAE al Rusiei și distribuită de presa guvernamentală. În realitate, Rusia amplasează armament și tehnică militară pe teritoriul centralei, punând în pericol securitatea nucleară a Europei.
ȘTIRE: „Bombardarea centralei nucleare din Zaporojie de către militarii ucraineni ar putea să cauzeze un dezastru nuclear. Potrivit directorului adjunct al Departamentului de Informații și Tipar al MAE al Rusiei, Ivan Neciaev, Kievul face conștient acest lucru.
El a subliniat că dezastrul nuclear de mari proporții este în interesul SUA și aliaților săi. „Forțele Armate ale Ucrainei bombardează cu o insistență maniacală cea mai mare centrală nucleară din Europa – CAE Zaporojie, fără să se gândească la consecințe, încălcând rezoluția și deciziile conferinței generale AIEA”.
[…]
Anterior Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea de către Kiev a situației din jurul centralei nucleare Zaporojie. În comentariul distribuit de minister se spune că Federația Rusă a tot avertizat autoritățile Ucrainei să nu mai continue provocările față de centrala nucleară pentru că poate fi provocat un dezastru industrial.
Este subliniat faptul că Rusia are un comportament „foarte responsabil față de obiectivele nucleare din Ucraina” și face tot posibilul pentru asigurarea securității lor”.
NARAȚIUNE: Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie la comanda SUA.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de militarii ruși la 4 martie a.c. Autoritățile ucrainene au acuzat în repetate rânduri Rusia că transformă centrala într-o „bază militară”.
Compania ucraineană „Energoatom” a comunicat în iulie a.c. că militarii ruși au adus pe teritoriul centralei nucleare cel puțin 14 unități de tehnică militară (lansatoare de rachete, tancuri, blindate ș.a.). Obiectivul nuclear este folosit ca un scut pentru militarii ruși, care sunt conștienți de faptul că Ucraina nu va risca să tragă asupra centralei.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pe 1 august a.c. că trupele ruse bombardează armata ucraineană din pozițiile din apropierea centralei nucleare, confirmând informațiile autorităților ucrainene. El a calificat această „tactică” drept „apogeul iresponsabilității”. „Bineînțeles că ucrainenii nu pot trage înapoi fără să riște un teribil accident care implică centrala nucleară”, le-a spus Blinken reporterilor după încheierea discuțiilor din cadrul ONU de la New York pe tema neproliferării nucleare.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) i-a solicitat în repetate rânduri Rusiei să nu desfășoare acțiuni militare în apropierea centralelor nucleare. Directorul AIEA, Rafael Grossi, a avertizat în legătură cu faptul că situația de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experților agenției pentru a se evita o tragedie.
Potrivit Inspecției de stat pentru Reglementarea Nucleară din Ucraina, misiunea AIEA nu poate vizita centrala nucleară din Zaporojie din motive de securitate. „Cât timp centrala este ocupată de Rusia – nu putem asigura securitatea membrilor misiunii”, potrivit autorităților ucrainene.
În iulie, directorul adjunct al Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina, Maksim Șevciuk, i-a solicitat AIEA să pună presiune mai mare pe Rusia pentru ca aceasta să părăsească centrala. El a declarat că cele șase reactoare ale centralei au foarte mult combustibil nuclear. De asemenea, se acumulează cantități mari de deșeuri nucleare.
Armata ucraineană a publicat un material video din dronă care arată că nu au fost bombardate pozițiile Rusiei pe teritoriul centralei nucleare. Oficialii ucraineni susțin că nu pot să-și permită să bombardeze o centrală nucleară pentru că riscurile sunt prea mari.
Miniștrii de Externe ai UE au discutat la mijlocul lunii iulie despre o posibilă înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru desfășurarea de lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară. În timp ce comunitatea internațională avertizează Rusia în legătură cu pericolul unui dezastru nuclear, presa rusă, fără să prezinte vreo probă, acuză Kievul și SUA că își doresc acest lucru.
În 2016 ONU a adoptat o rezoluție, votată de SUA, statele membre UE ș.a., potrivit căreia comunitatea internațională se angajează să nu mai repete vreodată dezastrul nuclear de la Cernobîl, care a avut loc pe teritoriul Ucrainei la 26 aprilie 1986. Orice dezastru nuclear va aduce daune întregii lumi, și nu doar unui stat aparte, potrivit rezoluției.