Presa din Rusia scrie că ucrainenii sunt cei care au ucis sutele de civili găsiți morți la Bucea, iar pentru a ascunde urmele acestei crime Kievul a solicitat ajutorul unor jandarmi francezi. În realitate, specialiștii francezi au sosit în Ucraina pentru constatarea și culegerea de probe ale crimelor de război comise de către Rusia.
ȘTIRE: Primul vice-președinte al Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, Aleksei Cepa, a reacționat la sosirea pe teritoriul Ucrainei a jandarmilor francezi. Potrivit lui, oamenii legii francezi îi vor ajuta pe omologii ucraineni să ascundă urmele provocărilor care au fost organizate în regiunea Kiev.
„Nu reușesc singuri, de aceea solicită ajutorul partenerilor din Occident”, a spus el. Anterior președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că militarii ruși au comis la Bucea o serie de acțiuni antilegale, însă nu toate statele membre ale UE au crezut asta, solicitând dovezi de care Kievul nu dispune, potrivit Serviciului Național de Știri.
NARAȚIUNI: 1. Ucraina și-a ucis cetățenii la Bucea și dă vină pe Rusia 2. Specialiștii francezi au fost invitați în Ucraina să ascundă urmele crimelor comise de autoritățile ucrainene
CONTEXT: Ucraina a acuzat armata rusă că a comis un masacru în Bucea, descoperit după retragerea militarilor ruși pe 30 martie. Imaginile difuzate la televiziuni și pe site-urile de știri au arătat străzi din Bucea acoperite cu trupurile civililor executați sumar, cu mâinile legate la spate. După ce comunitatea internațională a aflat despre masacru, guvernul Franței a luat decizia să acorde un ajutor judiciar și polițienesc la nivel internațional pentru constatarea și culegerea de probe ale crimelor de război comise în Ucraina de către Rusia. La Bucea a fost trimisă o echipă de jandarmi și magistrați.
OBIECTIV: Deculpabilizarea Rusiei, convingerea opiniei publice din Rusia că Ucraina e cea care a ucis civilii cu sprijinul Occidentului.
DE CESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Crimele de la Bucea au fost comise în perioada în care această localitate era sub controlul forțelor de ocupație ale Rusiei. Unele dovezi (imagini luate din satelit, filmări cu dronele) atestă fără echivoc acest lucru, confirmat și de numeroase mărturii documentate de presa internațională, organizații pentru apărarea drepturilor omului și anchetatori în fazele inițiale ale investigațiilor care încă sunt în derulare. Totodată, s-a demonstrat că sunt false și presupusele dovezi ale propagandei ruse privind implicarea ucrainenilor în crimele de războiv. Președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat la Bucea și a denunțat de acolo faptele rușilor: „Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume ca genocid”.
La început, Rusia nu dădea vina pe Kiev pentru comiterea crimelor de la Bucea, ci afirma că masacrul este o invenție a presei. Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false, potrivit cărora imaginile din regiunea Kiev sunt trucate, iar știrile despre masacrarea civililor sunt elemente ale „propagandei ucrainene”. Despre crimele comise de militarii ruși a scris pe pagina oficială de Facebook și primăria orașului Bucea la 6 martie. Deci, crimele nu au putut fi comise de Ucraina, ale cărei forțe armate erau retrase din localitate. Nu există vreun interes din partea Kievului să ascundă urmele acestor atrocități.
Kievul a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită cât mai repede investigatori la Bucea pentru a strânge dovezi ale crimelor de război. Ca răspuns, Guvernul Franței a luat decizia de a acorda ajutor judiciar și polițienesc la această anchetă la nivel internațional. Potrivit paginii de Twitter a Ambasadorului Franței în Ucraina, Etienne de Poncins, specialiștii francezi au venit să-i ajute pe colegii ucraineni la investigarea crimelor de război comise în jurul Kievului.
Declarațiile primului vice-președinte al Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, Aleksei Cepa, nu au, așadar, nici un temei. Nu doar Franța și-a trimis specialiști în Ucraina, ci și Țările de Jos, Suedia, Germania și Marea Britanie. De asemenea, 42 de state s-au adresat către Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga să cerceteze acest caz, iar Ucraina și-a exprimat deschiderea să sprijine orice echipe de criminaliști și experți străini care vor fi trimiși în regiunea Kiev.
În timp ce Ucraina solicită sprijinul comunității internaționale și se arată a fi deschisă să coopereze cu specialiștii străini, Rusia fie a negat că la Bucea ar fi fost uciși civili, fie a dat vina pe autoritățile ucrainene. Atât declarațiile politicienilor ruși, cât și narațiunile false din presă arată că Kremlinul încearcă să discrediteze orice inițiativă colectivă internațională de a cerceta crimele comise în regiunea Kiev.
Verifică sursele: