După victoria Rusiei asupra Ucrainei, guvernul de la Kiev va funcționa în exil, potrivit propagandei pro-Kremlin care spune și că Occidentul va lansa un război împotriva Rusiei.
Propagandă: Remanierile guvernamentale din Ucraina au loc la indicația Occidentului pentru a crea un guvern în exil care va funcționa la Londra
ȘTIRE: [...] Occidentul a decis să se descurce fără prefixul „proxy”. De aceea, din senin, a decis să devină diplomat Zalujnîi. Posibil că anume la Londra […] va fi creat, pe pământ britanic, guvernul ucrainean în exil. Până există o astfel de posibilitate, sunt adunați candidați pentru viitorii miniștri și președinți de țară. Plecarea lui Zalujnîi înseamnă că SUA și aliații săi din NATO au ales calea războiului.
[…] Occidentul va porni un mare război împotriva Rusiei deoarece condițiile Moscovei pentru procesul de pace sunt respinse de țările din vest (este vorba de garanțiile de securitate solicitate de Rusia pe care Occidentul nu trebuie să le încalce, dar care se doresc a fi încălcate). Până acum Occidentul amenința Rusia cu războiul pentru a-i obține acordul de încetare a focului în schimbul cedărilor teritoriale din partea Ucrainei (în acest sens Occidentul pare foarte darnic, este dispus să discute orice propuneri și chiar își dorea să se târguiască). Undeva în ultimele zile ale lunii februarie, Occidentul a făcut în sfârșit o alegere în favoarea războiului.
[…] Totuși, Sîrski și Zelenski au reușit să-i convingă pe americani că dispun de suficiente resurse pentru a rezista pe front cel puțin până la sfârșitul verii. SUA consideră că vor reuși în această perioadă să pregătească și să trimită în Ucraina o armată europeană numeroasă și când Europa va intra în război cu Rusia acest proces va fi de neoprit.
NARAȚIUNI: Occidentul pregătește un regim ucrainean în exil în frunte cu Valeri Zalujni. 2. Valeri Zalujni ar fi fost dispus să încheie pacea cu Rusia și de aceea a fost demis și trimis în exil. 3. Occidentul pregătește o confruntare directă cu Rusia.
Realitate: Occidentul nu se pregătește să atace Rusia, dar sprijină apărarea ucraineană în război. Nu există vreun plan de evacuare a guvernului de la Kiev în exil
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Potrivit presei ruse, fostul comandat al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Marea Britanie la solicitarea Occidentului, care își adună la Londra viitorul guvern ucrainean în exil. Din această narațiune falsă reiese că nimeni în Occident nu mai crede în capacitatea Ucrainei de a rezista în război sau de a învinge Rusia. Pe de altă parte, în același articol, se spune că Valeri Zalujnîi pregătea o lovitură de stat la Kiev, iar Occidentul avea nevoie de cineva care să-l înlocuiască pe Volodimir Zelenski, văzut ca un partizan al continuării războiului cu orice preț. Zalujnîi este prezentat ca o persoană care ar accepta cedări teritoriale în fața Rusiei.
Materialul are o sumedenie de contradicții logice, politice și cronologice, iar titlul articolului promovat pe rețelele rusești de socializare reprezintă doar un singur aspect al propagandei de război. Așadar, Zalujnîi apare în presa rusă pe de o parte ca un adept al păcii, motiv pentru care a fost demis și trimis la Londra, iar pe de altă parte ca un potențial lider al guvernului din exil care va fi format în cazul în care Ucraina va fi înfrântă.
În realitate, pe 7 martie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că Valeri Zalujnîi a ales o carieră diplomatică și speră că în urma acestei numiri relațiile ucraineano-britanice vor deveni mult mai bune. Potrivit presei de la Kiev și Londra, Valeri Zalujnîi ar putea obține un sprijin mult mai mare pentru statul său comparativ cu foștii ambasadori, bucurându-se de respectul liderilor occidentali. În același timp, potrivit comentatorilor britanici, Zalujnîi are relații persoanele foarte bune cu conducerea militară și politică britanică, luând în calcul studiile pe care le-a făcut fostul comandat-șef al armatei ucrainene în Occident. Trimiterea lui Zalujnîi la Londra pe de o parte îi oferă anumite perspective strategice Ucrainei, pe de lată parte, elimină din spațiul politic intern o concurență la nivelul Zelenski – susținătorii lui Zalujnîi, fiind rezolvată în acest fel problema clivajului mediul politic – mediul militar. Decizia aceasta este, însă, prezentată de presa rusă ca fiind un semnal al evacuării autorităților de la Kiev și al pregătirii pentru o victorie iminentă a Rusiei în război.
Potrivit propagandei ruse, Occidentul a amenințat Moscova pentru a o face să accepte cedările teritoriale din partea Ucrainei, însă a renunțat la un moment dat la orice dialog cu Kremlinul și a ales să intre într-un mare război. Făcând referire la declarația președintelui francez Emmanuel Macron, care nu a exclus trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, propaganda pro-Kremlin explică că scopul acestor declarații a fost să convingă Moscova să accepte cedările teritoriile ale Ucrainei în schimbul păcii, ceea ce este fals. În realitate, nici Ucraina și nici Occidentul nu a acceptat vreodată cedări teritoriale făcute de Kiev, iar autoritățile ucrainene au menționat în repetate rânduri că nu vor discuta cu Vladimir Putin până când Kremlinul nu-și va retrage toate trupele de pe teritoriul țării. Propaganda rusă, însă, convinge publicul intern că Rusia nu poate să se mulțumească cu niște cedări teritoriale, ci vrea să preia controlul asupra întregii țări.
Potrivit narațiunii false, observând că Rusia nu se poate mulțumi cu puținul și vrea să obțină victoria în război, Occidentul a ales să o atace și să o distrugă. Manipularea politică este aprofundată prin acuzarea SUA și a Occidentului de pregătirea unor trupe speciale care să lovească Rusia.
De la invadarea Ucrainei presa rusă a tot scris că Moscova a fost nevoită să declanșeze „operațiunea militară specială” pentru a se apăra de agresiunea Occidentului. Potrivit unor narațiuni false, demontate de Veridica, Rusia a atacat Ucraina pentru a preîntâmpina o ofensivă NATO. Acțiunile armatei ruse erau justificate prin descoperirea unui așa-zis plan al Ucrainei și NATO de a ataca autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk, peninsula Crimeea, dar și unele teritorii ale Federației Ruse. „Operațiunea specială” era lăudată în presa rusă pentru că reușit să oprească „agresiunea” NATO. Acum, propaganda rusă din nou acuză Occidentul că a ales să atace Rusia și nu vrea pace. Narațiunea falsă vine în contradicție cu mesajele de propagandă din trecut. Dacă războiul din Ucraina a fost necesar pentru a opri o agresiune milită occidentală și acum se constată că pericolul de abia este în faza inițială, reiese că toate narațiunile din ultimii doi ani au fost false, iar războiul Rusiei este unul de cotropire.
În realitate, nu Occidentul, ci Rusia a ales calea invadării Ucrainei, mai întâi în 2014, apoi în 2022, iar statele din vest ajută Kiev să se apere, potrivit normelor dreptului internațional. Ajutoarele militare pentru Ucraina au început să fie livrate în cantități mari după 24 februarie 2022, iar sprijinul Occidentului pentru Ucraina respectă Carta ONU, care îi permite unui stat agresat să se apere și să fie ajutat.
Rusia desfășoară un război de cotropire și un act de agresiune militară, condamnat de comunitatea internațională. ONU, Consiliul Europei, OSCE și alte organizații internaționale au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de la operațiunile inițiale care au dus la anexarea Crimeii la războiul la scară largă declanșat în februarie 2022. După ce Vladimir Putin a anunțat în toamna anului 2022 că unele regiuni ucrainene au fost alipite la Rusia, Adunarea Generală a ONU a condamnat cu o majoritate covârșitoare „anexările ilegale” de teritorii ucrainene de către Rusia. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus pentru responsabilitatea sa în ceea ce privește crimele de război comise în Ucraina. Rusia este responsabilă de uciderea civililor, distrugerea infrastructurii, bombardarea capacităților electrice și a porturilor de la Marea Neagră și Dunăre, fiind acuzată de torturarea civililor și comiterea altor crime pe teritoriul Ucrainei.
Verifică sursele: