Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.
ȘTIRI: „Republica Moldova primește cu bucurie refugiați din Afganistan”, a scris bloknot-moldova.md, care face referire la o postare pe Facebook, potrivit căreia, la 28 august, peste 60 de pasageri ai unei curse aeriene București-Chișinău erau „afgani, sirieni sau poate talibani” și că i s-a comunicat că au deja și permise de ședere în Republica Moldova.
Știrea a fost preluată de mai multe instituții de presă în limba rusă, iar syfeed.com adaugă la titlul că „Moldova primește deja refugiați afgani” și faptul că aceștia vin prin România și au viză de reședință.
NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a acceptat refugiați afgani (în condițiile în care Republica Moldova este o țară săracă și nu poate asigura cu venituri decente nici măcar propriii cetățeni)
CONTEXT/ETOS LOCAL: Retragerea americană din Afganistan a generat un adevărat val de narațiuni false, ambalate în fake-news și dezinformări care au apărut în diferite țări și au fost, în general, lansate dinspre Rusia. Veridica a analizat, de altfel, mai multe astfel de narațiuni lansate în Republica Moldova, România și Ucraina.
Subiectul refugiaților are o conotație aparte în Republica Moldova; a devenit deja anecdotică răspândirea unei narațiuni false în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când pornind de la un pamflet, o serie de instituții mass-media au scris că Maia Sandu, care se confrunta atunci cu pro-rusul Igor Dodon, ar fi convenit cu Occidentul să aducă în țară 30.000 de sirieni, dacă va învinge la alegerile prezidențiale.
În Republica Moldova, considerată cea mai săracă țară din Europa, cetățenii privesc negativ riscul „invadării” de către refugiați din alte state, mai ales când e vorba și de alte religii.
Pe acest fundal a apărut și informația privind sosirea refugiaților afgani, care a pornit de la o postare pe Facebook a unui cetățean care susține că majoritatea călătorilor unei curse București-Chișinău ar fi fost cetățeni afgani și sirieni.
Subiectul a fost preluat la scurt timp de socialiști, care au cerut autorităților să „[ofere clarificări] cu privire la informația apărută în mass-media precum că Republica Moldova își asumă responsabilitatea de a găzdui refugiați din Afganistan”.
OBIECTIV: Să creeze panică în societate despre „invadarea” Republicii Moldova cu refugiați afgani. Să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Chiar dacă Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care evacuați din Afganistan, aceasta nu înseamnă automat că va primi refugiați pe teritoriul său, așa cum sugerează Partidul Socialiștilor.
La 19 august premierul Natalia Gavriliță declara că nu se pune în discuție ca Republica Moldova să primească refugiați din Afganistan.
De asemenea, la 31 august președintele Parlamentului, Igor Grosu a afirmat că acest subiect nu a fost discutat. „Noi nu am avut o discuție la firul ierbii referitor la această solicitare. Trebuie să vedem dacă putem face asta și în ce măsură ne putem aduce contribuția”, a declarat el.
De altfel, în condițiile în care Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa și se confruntă cu un conflict înghețat, nu pare să fie o destinație prea atractivă nici măcar pentru afgani, așa cum nu a fost nici pentru sirieni.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care se evacuează din Afganistan
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, pentru a induce panică în societate și a discredita guvernarea pro-europeană.