Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

MH17
©EPA/KOEN VAN WEEL  |   A military officer plays the trumpet as remains of Dutch victims of the MH17 plane crash arrive at Eindhoven Airport in Eindhoven, The Netherlands, 07 February 2015, where the identification process takes place of the victims of the Malaysia Airlines Boeing 777.

Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.

ȘTIRI: „Potrivit doamnei Zaharova, talibanii care au acaparat Afganistanul (organizație interzisă în Rusia) depun mai multe eforturi pentru securitatea aviației civile, decât inamicii lui Viktor Ianukovici care au organizat lovitura de stat în 2014! Atunci Kievul nu a interzis zborurile deasupra teritoriului său […] cu toate că armata ucraineană ataca orașele cu artilerie, organizând acțiuni militare de anvergură împotriva propriului popor”, scrie Gazeta.ru, prezentând punctul de vedere al MAE al Rusiei.

„Rezultatul a fot tragic – deasupra Ucrainei a avut loc catastrofa aeronavei Malaysia Airlines”, precizează RIA Novosti, care dă vina pe Ucraina pentru doborârea zborului.

„Este vorba de un articol semnat de jurnaliștii olandezi în presa națională, care inițial demonstra o empatie atipică față de regimul de la Kiev și aventurile acestuia. Însă timpul le aranjează pe toate”, potrivit Rubaltic.ru, citând-o pe Maria Zaharova.

NARAȚIUNI:  1. Ucraina este de vină pentru doborârea zborului MH17 în 2014. 2. În 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar regimul de la Kiev este susținut de presa occidentală 

CONTEXT / ETOS LOCAL: Pe 17 iulie 2014 pe teritoriul controlat de separatiști în regiunea Donețk, estul Ucrainei, a fost doborât avionul Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur. 298 de oameni aflați la bord au fost uciși. Majoritatea celor morți erau cetățeni ai Olandei. Potrivit investigației internaționale, realizată de o echipă compusă din experți din mai multe state  (Olanda, Ucraina, Australia, Belgia, Malaezia), avionul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Rusia nu a recunoscut că ar fi avut vreo legătură cu aceste evenimente, dar nici cu mercenarii finanțați de ea în Donbass, lansând diverse narațiuni false despre doborârea avionului. Reprezentanții Moscovei acuză Ucraina de implicare în doborârea aparatului și de falsificarea probelor, fapt neconfirmat de investigația internațională.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina pentru doborârea aparatului și de a deculpabiliza Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, articolul apărut în ziarul olandez De Telegraf nu face nicio referire la vina Ucrainei în cazul doborârii zborului MH17. Conținutul acestui articol a fost denaturat de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova pentru a demonstra publicului rusofon că Rusia nu are nicio vină.  Unica referire la Ucraina în acel articol are loc contextual, autorii susținând că după doborârea zborului MH17 europenii trebuie să fie mult mai atenți în timpul planificării călătoriilor, în special deasupra unor zone de conflict. Situația din Afganistan este analizată fără să se facă vreo comparație cu Ucraina. În schimb, această comparație a fost realizată de Maria Zaharova în scop politic, cu referiri false la articolul din „De Telegraf” pentru a-și ilustra poziția. Mai mult decât atât, autorii olandezi scriu că închiderea spațiului aerian al Afganistanului creează probleme companiilor aviatice, menționând că o astfel de decizie este una rar întâlnită chiar și în cazul zonelor de conflict – teză care vine în contradicție cu declarația Mariei Zaharova despre Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei numește conducerea ucraineană „regimul de la Kiev”, venit la putere în urma unei „lovituri de stat”, ceea ce implică o nerecunoaștere a legitimității acestuia. Pe de altă parte, regimul taliban din Afganistan este numit „forțele noi”! În realitate, în Ucraina în 2014 nu a avut loc o lovitură de stat. După ce președintele Viktor Ianukovici, în urma presiunilor Moscovei, a renunțat în ultimul moment să semneze Acordul de asociere cu UE și a fugit în Rusia, au avut loc alegeri parlamentare și prezidențiale, recunoscute de comunitatea internațională. În același timp, Rusia a anexat Crimeea și a inițiat conflictul din Donbass, susținând cu bani și armament mișcarea separatistă.

Referitor la vina Ucrainei în tragedia MH17 – subiect promovat în spațiul media de Rusia –, conform probelor prezentate la procesul ce se desfăşoară în Olanda, avionul a fost doborât de o rachetă rusească Buk, adusă de pe teritoriul Rusiei, care a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii separatişti proruşi din Donbass.

Merită menționat faptul că în Occident a fost discutată și decizia Ucrainei de a nu închide spațiul aerian în 2014. Potrivit unei analize oficiale, postate pe pagina Parlamentului Țărilor de Jos, Ucraina nu conștientiza la acel moment posibilitatea apariției unui astfel de risc, determinat de aducerea unei rachete din Rusia. Documentul precizează că nici Rusia nu și-a închis spațiul său aerian din apropierea frontierei cu Ucraina. Se mai arată și că nu există politici unitare privind închiderea spațiilor aeriene în zone de conflict, deciziile, după 1990, fiind luate de la un caz la altul.

Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI, GAZETA.RU, RUBALTIC.RU
 • Data publicării:
  28/08/2021
 • Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Ucraina, Rusia și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Lifer.ru, Otima.ru, rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014
Alte articole
FAKE NEWS: SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident

FAKE NEWS: SUA trimite în Ucraina militari afghani care au fugit de talibani în Occident

Presa din Rusia distribuie narațiuni de propagandă, potrivit cărora SUA va trimite în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afghanistan. În realitate, SUA nu a trimis și nici nu va trimite militari pe teritoriul Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

Armata ucraineană aduce în orașul Lisiciansk cadavre și tehnică militară distrusă pentru a înscena un nou masacru, afirmă reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Moscova încearcă să atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru crimele de război comise de militarii ruși.

FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război

FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război

Refugiații ucraineni au un comportament obraznic față de moldoveni, încearcă să-și impună viziunile politice și încalcă legea, potrivit presei ruse care mai scrie și că autoritățile de la Kiev ar intenționa să implice Republica Moldova în războiul împotriva Rusiei.

Marin Gherman

31 Aug 2021

Actualizat la: 27 Jun 2022 15:25:02
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este de vină pentru doborârea zborului MH17 în 2014. 2. În 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar regimul de la Kiev este susținut de presa occidentală.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina pentru doborârea aparatului și de a deculpabiliza Rusia.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022