Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

MH17
©EPA/KOEN VAN WEEL  |   A military officer plays the trumpet as remains of Dutch victims of the MH17 plane crash arrive at Eindhoven Airport in Eindhoven, The Netherlands, 07 February 2015, where the identification process takes place of the victims of the Malaysia Airlines Boeing 777.

Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.

ȘTIRI: „Potrivit doamnei Zaharova, talibanii care au acaparat Afganistanul (organizație interzisă în Rusia) depun mai multe eforturi pentru securitatea aviației civile, decât inamicii lui Viktor Ianukovici care au organizat lovitura de stat în 2014! Atunci Kievul nu a interzis zborurile deasupra teritoriului său […] cu toate că armata ucraineană ataca orașele cu artilerie, organizând acțiuni militare de anvergură împotriva propriului popor”, scrie Gazeta.ru, prezentând punctul de vedere al MAE al Rusiei.

„Rezultatul a fot tragic – deasupra Ucrainei a avut loc catastrofa aeronavei Malaysia Airlines”, precizează RIA Novosti, care dă vina pe Ucraina pentru doborârea zborului.

„Este vorba de un articol semnat de jurnaliștii olandezi în presa națională, care inițial demonstra o empatie atipică față de regimul de la Kiev și aventurile acestuia. Însă timpul le aranjează pe toate”, potrivit Rubaltic.ru, citând-o pe Maria Zaharova.

NARAȚIUNI:  1. Ucraina este de vină pentru doborârea zborului MH17 în 2014. 2. În 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar regimul de la Kiev este susținut de presa occidentală 

CONTEXT / ETOS LOCAL: Pe 17 iulie 2014 pe teritoriul controlat de separatiști în regiunea Donețk, estul Ucrainei, a fost doborât avionul Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur. 298 de oameni aflați la bord au fost uciși. Majoritatea celor morți erau cetățeni ai Olandei. Potrivit investigației internaționale, realizată de o echipă compusă din experți din mai multe state  (Olanda, Ucraina, Australia, Belgia, Malaezia), avionul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Rusia nu a recunoscut că ar fi avut vreo legătură cu aceste evenimente, dar nici cu mercenarii finanțați de ea în Donbass, lansând diverse narațiuni false despre doborârea avionului. Reprezentanții Moscovei acuză Ucraina de implicare în doborârea aparatului și de falsificarea probelor, fapt neconfirmat de investigația internațională.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina pentru doborârea aparatului și de a deculpabiliza Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, articolul apărut în ziarul olandez De Telegraf nu face nicio referire la vina Ucrainei în cazul doborârii zborului MH17. Conținutul acestui articol a fost denaturat de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova pentru a demonstra publicului rusofon că Rusia nu are nicio vină.  Unica referire la Ucraina în acel articol are loc contextual, autorii susținând că după doborârea zborului MH17 europenii trebuie să fie mult mai atenți în timpul planificării călătoriilor, în special deasupra unor zone de conflict. Situația din Afganistan este analizată fără să se facă vreo comparație cu Ucraina. În schimb, această comparație a fost realizată de Maria Zaharova în scop politic, cu referiri false la articolul din „De Telegraf” pentru a-și ilustra poziția. Mai mult decât atât, autorii olandezi scriu că închiderea spațiului aerian al Afganistanului creează probleme companiilor aviatice, menționând că o astfel de decizie este una rar întâlnită chiar și în cazul zonelor de conflict – teză care vine în contradicție cu declarația Mariei Zaharova despre Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei numește conducerea ucraineană „regimul de la Kiev”, venit la putere în urma unei „lovituri de stat”, ceea ce implică o nerecunoaștere a legitimității acestuia. Pe de altă parte, regimul taliban din Afganistan este numit „forțele noi”! În realitate, în Ucraina în 2014 nu a avut loc o lovitură de stat. După ce președintele Viktor Ianukovici, în urma presiunilor Moscovei, a renunțat în ultimul moment să semneze Acordul de asociere cu UE și a fugit în Rusia, au avut loc alegeri parlamentare și prezidențiale, recunoscute de comunitatea internațională. În același timp, Rusia a anexat Crimeea și a inițiat conflictul din Donbass, susținând cu bani și armament mișcarea separatistă.

Referitor la vina Ucrainei în tragedia MH17 – subiect promovat în spațiul media de Rusia –, conform probelor prezentate la procesul ce se desfăşoară în Olanda, avionul a fost doborât de o rachetă rusească Buk, adusă de pe teritoriul Rusiei, care a fost lansată dintr-o zonă controlată de rebelii separatişti proruşi din Donbass.

Merită menționat faptul că în Occident a fost discutată și decizia Ucrainei de a nu închide spațiul aerian în 2014. Potrivit unei analize oficiale, postate pe pagina Parlamentului Țărilor de Jos, Ucraina nu conștientiza la acel moment posibilitatea apariției unui astfel de risc, determinat de aducerea unei rachete din Rusia. Documentul precizează că nici Rusia nu și-a închis spațiul său aerian din apropierea frontierei cu Ucraina. Se mai arată și că nu există politici unitare privind închiderea spațiilor aeriene în zone de conflict, deciziile, după 1990, fiind luate de la un caz la altul.

Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI, GAZETA.RU, RUBALTIC.RU
 • Data publicării:
  28/08/2021
 • Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Ucraina, Rusia și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Lifer.ru, Otima.ru, rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Ucraina au respectat standardele democratice

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Observatorii din Occident confirmă că referendumurile din Ucraina au respectat standardele democratice

Observatori internaționali din statele occidentale au confirmat că referendumurile din Donbass și regiunile Herson și Zaporojie au respectat standardele democratice, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate, statele occidentale nu au trimis observatori la așa-zisele referendumuri, iar „experții” citați de presa rusă sunt născuți în Occident, dar locuiesc în Rusia de mai mulți ani și sprijină politicile Kremlinului.

FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.

Monitor Fake News Nr. 33: Cum mușamalizează Iranul protestele și ce tactici a mai adoptat propaganda rusă

Monitor Fake News Nr. 33: Cum mușamalizează Iranul protestele și ce tactici a mai adoptat propaganda rusă

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

31 Aug 2021

Actualizat la: 31 Aug 2021 13:34:00
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este de vină pentru doborârea zborului MH17 în 2014. 2. În 2014, în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar regimul de la Kiev este susținut de presa occidentală.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina pentru doborârea aparatului și de a deculpabiliza Rusia.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023