FAKE NEWS: Occidentul invită Rusia să se reconecteze la sistemul internaţional de plăţi

FAKE NEWS: Occidentul invită Rusia să se reconecteze la sistemul internaţional de plăţi
© EPA-EFE/SEDAT SUNA   |   Ultima navă de cereale care părăsește un port ucrainean, TQ Samsunhe, sub pavilion turc, este văzută în Marea Marmara, la Istanbul, după ce Rusia a ieșit, cu o zi mai devreme, din Acordul privind coridorul cerealelor, 18 iulie 2023.

Occidentul cedează în faţa Rusiei, recunoscând că sancţiunile economice împotriva Moscovei nu funcţionează, conform unei naraţiuni promovate de un cunoscut site filorus.

Occidentul pierde războiul la care nu ia parte

ȘTIRE: „Hotârât lucru, războiul nu merge bine pentru Occident! Pare să ne aștepte un lung proces de „La loc comanda”, cu cenușă în cap. După ce, la Vilnius, aderarea Ucrainei a fost amânată spre Sfântul Așteaptă iar Zelenski a fost trimis la colț, încă o informație bombă aruncă în aer toată narațiunea oficială din ultimii doi ani și jumătate. Potrivit Reuters, secretarul general al ONU, António Guterres, i-a propus lui Vladimir Putin ca, în schimbul prelungirii acordului privind exportul cerealelor din Ucraina, Rusia să fie reconectată la sistemul de informații bancare SWIFT. [...] Occidentul are nevoie de grânele ucrainene pentru a-și hrăni populația, în vreme ce Ucraina are nevoie de banii pe grâne pentru a da o gură de oxigen economiei sale sufocate. [...] A fost scos la înaintare secretarul general ONU, pentru a se da propunerii o nuanță cât mai puțin politică și a salva pe cât posibil din aparențe. Realitatea este însă necruțătoare: trocul propus de Occident lui Putin este mai mult decât o umilință care cu greu va și ștearsă. Este mai mult decât o dovadă că Occidentul nu câștigă Războiul din Ucraina. Este un semn că Rusia nu poate fi învinsă, nici izolată și regimul Putin nu poate fi răsturnat, așa cum a promis Biden.”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul trece printr-o criză economică și doar reconectarea Rusiei la sistemul SWIFT îl mai poate salva. 2. Cerealele ucrainene sunt destinate pieţei occidentale, de fapt, nu ţărilor sărace. 3. Rusia se află în război cu Occidentul.

CONTEXT: Efectele războiului din Ucraina nu se resimt doar în plan local, ele ajung până în Africa sau Orient, dând peste cap securitatea alimentară globală, puternic influenţată de rolul jucat de cele două ţări aflate în conflict. De exemplu, conform datelor Comisiei Europene, Ucraina acoperă 10% din necesarul de grâu al omenirii, 15% din piața de porumb și 13% din cererea de orz. În plus, este cel mai important actor pe piața uleiului de floarea soarelui, peste 50% din întregul comerț global. Odată cu declanşarea invaziei terestre, Rusia a impus şi o blocadă asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, care imobiliza cantități uriașe de cereale. În urma unor negocieri intermediate de Naţiunile Unite şi Turcia, Moscova a fost de acord ca exportul cerealelor ucrainene să se facă folosind coridoare maritime de securitate până în Bosfor, unde navele erau controlate de comisii mixte. Vapoarele cu produse agricole și porturile de unde urmau să plece nu aveau voie să devină ținte de război.

La începutul lunii însă, Rusia a anunţat că îşi va sista participarea la acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, susţinând că n-au fost îndeplinite condiţiile pentru extinderea lui suplimentară şi denunţând mai multe obstacole puse de Occident în comerţul cu produse agricole şi îngrăşăminte ruseşti. Printre acestea se numără dificultăţi privind logistica, plăţile şi asigurările, consecinţe ale suspendării băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi interbancare SWIFT. Drept urmare, în ultimele două săptămâni, oficiali ai Naţiunilor Unite au purtat negocieri cu Kremlinul pentru prelungirea acordului, dar care, până la acest moment, nu au avut finalitatea scontată.

OBIECTIV: Promovarea discursului antioccidental şi, prin extensie, a celui antiucrainean, precum şi amplificarea sentimentelor filoruse.

Reconectarea Rusiei la SWIFT, în varianta radio Erevan

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Aşa cum am arătat deja în Veridica, sancţiunile impuse Rusiei nu au provocat o criză economică în Occident, iar faptul că Rusia reclamă acum dificultăţi în exportul produselor nesupuse sancţiunilor arată că măsurile produc efecte. În plus, Uniunea Europeană nu a luat în calcul reconectarea Rusiei la sistemul SWIFT decât în eventualitatea încheierii conflictului din Ucraina. Rusia este cea care cere reconectarea la SWIFT, încă de la sfârşitul anului trecut, condiţionând prelungirea acordului „Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră” de reprimirea băncilor ruseşti în sistemul de plăţi internaţional. Drept urmare, ONU, ca parte activă a acordului pentru exportul cerealelor ucrainene, a negociat mai multe variante care să faciliteze exportul produselor agricole ruseşti. În acest sens, banca americană JP Morgan Chase & Co urma să înceapă procesarea unor plăţi de export de cereale ruseşti, cu asigurări din partea guvernului SUA. De asemenea, ONU lucrează cu Banca Africană de Export-Import pentru a crea o platformă care să ajute la procesarea tranzacţiilor pentru exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte către Africa. Şi nu în ultimul rând, reprezentanţi ai Naţiunilor Unite au negociat cu Uniunea Europeană conectarea unei filiale a Băncii Agricole a Rusiei la sistemul SWIFT, exclusiv pentru procesarea plăţilor privind operaţiunile de export ale produselor agricole ruseşti nesupuse sancţiunilor occidentale.

Afirmaţia conform căreia cerealele ucrainene ajung, de fapt, în Uniunea Europeană şi nu în Africa şi Asia este promovată de Kremlin încă de anul trecut, dar, după cum se poate uşor verifica, aproape două treimi din navele trimise din Ucraina sunt direcționate către Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Inclusiv o bună parte din cerealele care ajung în Europa sunt descărcate în vederea prelucrării şi apoi redirecţionate sub formă de făină sau produse derivate în ţări aflate în risc de insecuritate alimentară.

Naraţiunea falsă a războiului Rusiei cu Occidentul colectiv a fost de asemenea demontată în paginile Veridica. NATO, UE şi nici o altă ţară occidentală nu sunt parte a conflictului din Ucraina, iar confruntarea cu Occidentul nu poate fi considerată un război de apărare, pentru că Rusia nu a fost agresată de nimeni, ci a invadat un stat independent. În plus, Kremlinul a eșuat în a furniza dovezi despre confruntări reale pe câmpul de luptă cu trupe regulate ale vreunui stat membru NATO sau UE.

  • Publicație / Media:
    ACTIVENEWS.RO
  • Data publicării:
    18/07/2023
  • Public țintă:
    ANTIOCCIDENTALI, ANTIUCRAINENI, FILORUŞI, PUTINIŞTI
  • Amplificare:
    REȚELE SOCIALE
  • Narațiune cheie:
    OCCIDENTUL ÎŞI RECUNOAŞTE ÎNFRÂNGEREA ÎN RĂZBOIUL CU RUSIA
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
DEZINFORMARE: SUA solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață

DEZINFORMARE: SUA solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață

Societatea americană solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață pentru declanșarea războiului din Ucraina și uciderea civililor, potrivit presei pro-Kremlin.

FAKE NEWS: NATO vrea ca România și Moldova să dea carne de tun pentru un război cu Rusia

FAKE NEWS: NATO vrea ca România și Moldova să dea carne de tun pentru un război cu Rusia

SUA și NATO le atribuie României și Moldovei rolul de avanpost anti-rusesc și furnizoare de carne de tun într-un război cu Rusia, afirmă propaganda rusă pornind de la un banal exercițiu militar.

FAKE NEWS: Ucraina are pretenții teritoriale față de Belarus

FAKE NEWS: Ucraina are pretenții teritoriale față de Belarus

Kievul revendică anumite teritorii din Belarus care i-au fost luate de către regele polon acum cinci secole, potrivit presei pro-Kremlin, care îl citează pe fostul șef al diplomației ucrainene.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Timp citire: 4 min

Urmareste-ne si pe Google News

Idei principale articol:
  • NARAȚIUNI: 1. Occidentul trece printr-o criză economică și doar reconectarea Rusiei la sistemul SWIFT îl mai poate salva.
  • 2. Cerealele ucrainene sunt destinate pieţei occidentale, de fapt, nu ţărilor sărace.
  • 3. Rusia se află în război cu Occidentul.
  • NARAȚIUNI: 1. Occidentul trece printr-o criză economică și doar reconectarea Rusiei la sistemul SWIFT îl mai poate salva.
  • 2. Cerealele ucrainene sunt destinate pieţei occidentale, de fapt, nu ţărilor sărace.
  • 3. Rusia se află în război cu Occidentul.
Mai multe
FAKE NEWS: Cancerul poate fi vindecat cu ivermectină
FAKE NEWS: Cancerul poate fi vindecat cu ivermectină

„Turbocancerele” provocate de vaccinarea anti-Covid pot fi vindecate cu ivermectină, dar Big Pharma ascunde acest lucru și vrea să-i elimine pe cei care spun adevărul.

Cezar Manu
21 ian. 2025
FAKE NEWS: Șeful NATO este de acord cu cedarea Groenlandei către SUA
FAKE NEWS: Șeful NATO este de acord cu cedarea Groenlandei către SUA

Mark Rutte crede că pentru că UE are nevoie de protecția SUA, trebuie să cedeze Groenlanda, scrie presa rusă, care citează declarații pe care secretarul-general NATO nu le-a făcut vreodată. O altă invenție e că Rutte ar fi spus că NATO este mult mai slabă economic și militar decât Rusia și nu este preocupată de soarta Ucrainei.

Marin Gherman
20 ian. 2025
FAKE NEWS: Republica Moldova a blocat livrările de gaze rusești spre Transnistria
FAKE NEWS: Republica Moldova a blocat livrările de gaze rusești spre Transnistria

Chișinăul a blocat livrările de gaz rusesc către Transnistria, o regiune cu o economie stabilă, pe care Kievul și Chișinăul încearcă să o sugrume, potrivit unui comentariu publicat de sitelul rusesc dzen.ru

Veridica
17 ian. 2025
DEZINFORMARE: Ucraina adoptă un model educațional impus de naziști
DEZINFORMARE: Ucraina adoptă un model educațional impus de naziști

Politicile educaționale ale Ucrainei le continuă pe cele impuse de naziști în teritoriile pe care le-au ocupat, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
16 ian. 2025
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina

Occidentul sprijină corupția și criminalitatea din Ucraina, spălând bani în detrimentelor interesului cetățenilor, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
15 ian. 2025
FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean
FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean

Președintele Rusiei a atacat Ucraina pentru că suferea de sindromul Havana, indus energetic prin sistemul HAARP de pe teritoriul acesteia, susține Cozmin Gușă.

Cezar Manu
13 ian. 2025