Protestele fermierilor și transportatorilor sunt folosite pentru răspândirea propagandei anti-ucrainene, notează SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe. MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA au selectat și materiale în care sunt demontate narațiuni false cu privire la refugiați și propaganda rusă de război.
Până la acest moment, nici un fermier român nu a cerut licență de import de cereale din Ucraina.
Măsura ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2024.
Prin portul Constanţa au fost expediat 32,6 milioane de tone de cereale în primele 11 luni ale acestui an, iar cerealele ucrainene au reprezentat aproximativ 40% din volumul total.
Declaraţia îi aparţine premierului ucrainean, Denîs Şmîhal, care a apreciat sprijinul primit de ţara sa din partea României, în privinţa tranzitului cerealelor exportate.
Ucraina estimează un nou record la producţia de cereale în acest an.
Instituția precizează că, potrivit datelor sale, în ultimele 6 luni au fost înregistrate ZERO operațiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.
Este vorba despre aproximativ 280 de milioane de lei, proveniți din Fondul European de Garantare Agricolă și de la bugetul Ministerului Agriculturii.
Experții ONU susțin informal Rusia în războiul cu Ucraina, însă sunt nevoiți să ignore probele reale ale Moscovei pentru a nu supăra Occidentul, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal, au semnat, la Kiev, un memorandum privind „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene”.
Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind tranzitul produselor ucrainene.
Comisia a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 24 de milioane EUR notificată de România pentru sprijinirea investițiilor în porturile maritime și interioare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Importul cerealelor ucrainene va fi permis doar cu autorizație, pentru cantități limitate și doar pentru fermierii și procesatorii care demonstrează că au nevoie pentru completarea stocurilor.
Ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a propus o rută alternativă pentru exportul de cereale din Ucraina, pe calea ferată din România şi Bulgaria către porturile Alexandroupolis şi Salonic.
Astăzi începe exercițiul național „Valahia 2023”, privind producerea unei urgențe nucleare, după un accident sever la Centrala Nucleară Cernavodă.
Porturile dunărene Izmail și Reni cu silozuri de cereale sunt vizate în mod regulat de bombardamentele rusești.
Premierul Ucrainei, Denis Şmîhal a anunţat că guvernul său a adoptat noul mecanism de verificare şi aprobare a exporturilor agricole...
Livrările de cereale ucrainene s-au înjumătățit, însă, față de anul trecut.
Un plan de acțiune propus de Kiev ar putea rezolva criza.
Tranzitul și exportul produselor agricole ucrainene prin România vor fi condiționate de un sistem de autorizare, agreat de ambele state.
Guvernul de la Kiev a acceptat toate cererile Bucureștiului în ceea ce privește reglementarea exportului de cereale și oleaginoase ucrainene pe teritoriul României.
Fermierii au decis să suspende orice demers privind organizarea unor proteste, declarând că au primit asigurări din partea autorităţilor că cerealele ucrainene nu vor mai ajunge în România, decât în anumite condiţii.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul e pregătit să adopte un ordin pentru prelungirea cu 30 de zile a embargoului pe importul de cereale din Ucraina, dar acest ordin nu va fi dat fără o comunicare cu partea ucraineană.
Executivul de la Bucureşti va implementa o serie de măsuri pentru a creşte cantitatea de cereale ucrainene ce tranzitează România la 4 milioane de tone.
Fermierii români solicită prelungirea interdicţiei pentru importul cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene și după data de 15 septembrie 2023, pentru evitarea şi limitarea pierderilor și slăbirii poziţiei României de exportator pe piaţa cerealelor.
Potrivit ministrul maghiar al Agriculturii, noua interdicţie se va aplica unei game mai largi de produse ucrainene.
Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România şi 120.000 de tone din Franţa, la o licitaţie internaţională.
Cei doi vor discuta despre ajutorul dat de România Ucrainei, tranzitul de cereale ucrainene, dar și despre situația fermierilor români şi a minorităţii române din Ucraina.
Misiunea diplomatică ucraineană cere românilor să nu filmeze şi să nu distribuie pe reţelele de socializare şi în mass-media filmuleţe privind dronele ruseşti care lovesc infrastructura portuară şi funcţionarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene.
Traficul total prin portul maritim al României a înregistrat o creștere de 10% în primele șapte luni ale anului, iar la categoria cereale, creșterea este de peste 25%.
Întâlnirea va avea loc la Galați, cu participanți din România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite.