Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.
ȘTIRE: KP insinuează că Maia Sandu ar închide instantaneu toatele posturile incomode din Moldova, dacă ar avea împuternicirile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Publicaţia îl citează pe Ernest Vardanean, fost consilier al ex-preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon, care a scris pe canalul său de Telegram că Maia Sandu ar închide posturile incomode ei şi că va uita de democraţie, dacă va uzurpa toată puterea în stat. El aminteşte în acest context de postul de televiziune NIT, închis în 2012, şi scrie că decizia a luat-o judecătoarea Domnica Manole, în prezent preşedintă a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. Autorul mai aminteşte că atunci erau la putere liberal-democraţii, iar mulţi dintre aceştia se regăsesc în echipa Maiei Sandu.
NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu se va răfui cu presa incomodă, de opoziţie, și încearcă astfel să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare. 2. Maia Sandu are tendințe autoritare.
CONTEXT: Comentariul apare în contextul în care Ucraina a decis, pe 2 februarie 2021, retragerea licenţelor de emisie a trei posturi pro-ruseşti - 112, ZIK şi NewsOne. Televiziunile sancționate sunt controlate de deputatul Viktor Medvedciuk, un apropiat al Kremlinului. După declanșarea războiului din Donbass, în 2014, susţinut de Federaţia Rusă, a fost interzisă retransmiterea pe teritoriul Ucrainei a mai multor canale ruseşti, pe motiv că ar servi drept un instrument de propagandă a statului agresor.
Mass-media din Federaţia Rusă duc un război informaţional contra ţării vecine dar şi în alte state foste sovietice.
După agresiunea rusă din Ucraina, şi ţările baltice au încercat să reducă influenţa Moscovei, interzicând unele posturi de televiziune retransmise din Rusia. Doar în vara anului trecut, Letonia a interzis difuzarea a şapte dintre posturile RT din Rusia pe teritoriul său, după ce în 2019 interzisese transmiterea altor 10 canale ruseşti, pentru discursul de ură împotriva Ucrainei.
Spaţiul informaţional al Republicii Moldova este dominat de presa rusă – posturi TV, de radio, presă scrisă și on-line. Retransmiterea posturilor TV ruse în Moldova este încă o moştenire de pe timpul URSS, iar acestea rămân în preferinţele populaţiei nostalgice şi care cunoaşte bine limba rusă. Organele de presă din Federaţia Rusă sunt pline de dezinformări, manipulări, instigare la ură etc., constată Indicele privind situația presei din Republica Moldova în anul 2019. Acest fapt pune în pericol securitatea informaţională a statului. Ştirile televiziunilor ruseşti au fost interzise la Chişinău în 2018, lege respinsă atunci de preşedintele Igor Dodon şi promulgată de preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Aceste prevederi, însă, au fost abrogate de deputaţii PSRM-Şor în decembrie 2020.
Factorul politic a reuşit să-şi subordoneze o mare parte din mass-media din R. Moldova. Politicienii deţin trusturi de presă şi importante posturi de televiziuni. După debarcarea de la putere a PDM şi plecarea lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, s-a consolidat presa afiliată PSRM. Accent TV, afiliat socialiştilor, a fost redenumit Primul în Moldova şi retransmite o mare parte din conţinutul postului Pervîi Kanal din Federaţia Rusă. PSRM deţine alte două televiziuni – NTV Moldova, care retransmite postul rusesc NTV, şi Exclusiv TV, care retransmite TNT, ambele fiind administrate de Exclusiv Media SRL, fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiţă.
Controlul politic asupra unei părți semnificative a mass-media afectează nu doar calitatea și credibilitatea jurnalismului în Republica Moldova, dar și situația posturilor deținute de politicieni. Acestea sau dispar sau sunt puse în situația de a-și reduce programele odată cu pierderea puterii de către patronii lor.
În 2012, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a suspendat licența postului NIT, televiziune apropiată Partidului Comuniștilor din Republica Moldova care emitea în mare parte în limba rusă și avea frecvențe de emisie națională pe aproape întreg teritoriul Republicii Moldova. Până la retragerea licenței, postul a fost atenționat/amendat de mai multe ori de autoritatea audiovizuală pentru că nu respecta pluralismul de opinii, funcționând ca un instrument de propagandă al PCRM, difuzând materiale de susținere a partidului și de atac asupra adversarilor. PCRM pierduse puterea în 2010. Conducerea postului a acuzat că decizia de închidere a NIT a fost una politică și a atacat-o în instanță, însă hotărârea a fost menținută de Curtea de Apel. O parte din echipa NIT a fost preluată de Accent TV (în prezent afiliată PSRM), continuând rolul de mașină de propagandă mai întâi pentru comuniști, iar acum pentru socialiști.
În ceea ce o privește pe Maia Sandu, aceasta a fost ținta unor campanii de dezinformare și fake news încă de când a intrat în prima linie a politicii. Narațiunile cu lipsa ei atașament față de valorile democratice și intenția de a cenzura presa au mai fost folosite și în campania electorală de anul trecut.
OBIECTIV: Ştirea acreditează ideea că Maia Sandu nu este atașată valorilor democratice pe care afirmă că le sprijină şi are scopul să ştirbească imaginea ei. Totodată, autorul asociază numele Maiei Sandu cu cel al președintei Curții Constituționale Domnica Manole, insinuând că judecătoarea ar fi închis un post de televiziune în 2012.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În atribuțiile președintelui Republicii Moldova nu intră reglementarea codului audiovizual, interzicerea sau retragerea licenţele unor televiziuni.
Postul de televiziune NIT nu fost închis de actualul președinte al Curții Constituționale, a rămas fără licenţă de emisie după ce i-a fost retrasă de CCA, pe motiv că nu a respectat pluralismul de opinii în ştiri. Curtea de Apel, prin judecătoarea Domnica Manole, doar a constatat valabilitatea deciziei CCA de retragere a licenţei.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Postul de televiziune NIT a fost închis în 2012, iar conducerea postului a acuzat că decizia a fost una politică.
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a dispus retragerea licenţelor de emisie şi a frecvenţelor TV pentru trei televiziuni, controlate de deputatul pro-rus Viktor Medvedciuk, al cărui partid, "Platforma de Opoziţie — Pentru viaţă", conduce în sondajele privind intenţiile de vot la alegerile legislative.
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: PSRM
Verifică sursele: