Partida pro-rusă a lansat campania pentru alegerile legislative care vor avea loc în 2025 în Republica Moldova cu dezinformări că Maia Sandu nu ar fi un președinte legitim. Miza: parcursul european al țării.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Franței, Emmanuel Macron, și numeroși lideri de partide politice din România vecină au salutat victoria ei la scrutinul de duminică.
Lingviștii spun că, după al doilea război mondial, găgăuzii au fost supuși de către ocupanții sovietici rusificării forțate, combinată cu o izolare față de români.
Igor Dodon este indubitabil produsul clasei politice ariviste din Republica Moldova. Crescut de fostul președinte comunist Vladimir Voronin și oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, Dodon a fost catalogat drept prototipul dualității politicianului moldovean pus pe căpătuială și capabil de orice tip de trădare politică internă sau externă. Reținut pentru corupție și trădare de țară, Dodon se plânge acum că este persecutat politic.
El s-a pronunțat pentru federalizarea statului, ca soluție pentru conflictul înghețat din regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria.
9 mai a fost așteptat cu anxietate la Chișinău: o lege recentă interzice afișarea simbolurilor armatei ruse și invadării Ucrainei, panglica Sf. Gheorghe și literele Z și V, iar filo-rușii spuseseră că vor ignora legea. Existau temeri că vor fi tulburări. N-au fost, iar manifestarea a părut mai degrabă cea a unor nostalgici comuniști decât una de solidarizare cu Rusia.
După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a renunțat la propunerea de federalizare a Republicii Moldova, dar propune, în schimb, revenirea la un document vechi de aproape un sfert de secol, care vedea soluționarea diferendului prin punerea Chișinăului și Tiraspolului pe picior de egalitate, adică de facto, crearea unei confederații.
Presa din Republica Moldova și din Rusia a preluat o prognoză apocaliptică privind evoluția economiei făcută de Mariana Durleșteanu, fost ministru al economiei propus pentru funcția de premier de Partidul Socialiștilor. Durleșteanu nu prezintă date pentru a-și susține afirmațiile, care sunt contrazise de analiștii economici, prognozele guvernului în exercițiu și ale organizațiilor internaționale.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.
Uniunea Europeană vrea să combată evaziunea fiscală și munca la negru, ceea ce reprezintă o formă de totalitarism, afirmă ideologul partidului filo-rus al socialiștilor, preluat pe larg de presa afiliată acestora.
Socialiștii și presa asociată acestora au reacționat virulent la o hotărâre a Curții Constituționale a Republicii Moldova prin care este anulată o lege care acorda un statut privilegiat limbii ruse. Hotărârea este prezentată drept un atac împotriva minorității ruse și se acreditează ideea că responsabilitatea pentru acest atac o poartă președintele nou-ales, Maia Sandu, care în acest fel și-a încălcat promisiunile de campanie.
Președintele nou-ales al Republicii Moldova vrea să controleze serviciile și parchetele pentru a-și ataca adversarii, cum a făcut și oligarhul Vlad Plahotniuc. Narațiunea vine din zona PSRM, partid care controlează în realitate instituțiile respective deși, oficial, nu mai e la putere.
Instituții media afiliate socialiștilor au acuzat-o pe Maia Sandu că i-a ținut pe unioniști departe de Klaus Iohannis printr-un gard pe care promisese să-l dărâme.
Proiectul de lege a fost depus la Parlament la scurt timp după ce liderul de facto al socialiștilor, Igor Dodon, a pierdut alegerile prezidențiale și aproximativ în aceeași perioadă cu alte proiecte controversate precum cel cu privire la fortificarea statutului limbii ruse.
Presa pro-Dodon încearcă să arate că guvernul socialist are o orientare socială mult mai vizibilă față de precedente, inclusiv al Maiei Sandu.