FAKE NEWS: Maia Sandu este doar președintele diasporei

FAKE NEWS: Maia Sandu este doar președintele diasporei
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   O femeie în vârstă votează într-o urna mobilă în timpul turului doi al alegerilor prezidențiale din satul Ciopleni, Moldova, 03 noiembrie 2024.

Maia Sandu a pierdut alegerile în Moldova așa că este doar președintele diasporei, scrie presa pro-Kremlin, forțând această concluzie prin dezinformare și manipularea și interpretarea eronată a datelor.

ȘTIRE:  Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale – și totuși va deveni președinte. A pierdut la referendumul pentru modificarea Constituției, dar partidul său o va modifica.

Sandu a pierdut alegerile în Moldova. Ea este președintele diasporei din Vest.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a declarat valabil turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Actualul președinte Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale în fața fostului procuror Alexandr Stoianoglo, cu o mică diferență (55,4% la 44,6%). În Moldova însă (fără diaspora), situația a fost inversă.

Sandu a câștigat cu ajutorul manipulării la numărarea voturilor și al resurselor administrative – cenzura în mass-media și blogosferă, controlul asupra CEC și sistemului electoral, a organelor de drept și a serviciilor speciale, represalii și amenințări la adresa propriilor cetățeni.

În turul doi, Sandu a obținut ceva mai puține voturi decât în turul doi al alegerilor din 2020 (943.006). Stoianoglo, în schimb, a adunat cu 347.036 de voturi mai mult față de turul întâi. O creștere impresionantă pentru cineva care, cu doar jumătate de an în urmă, nici nu era cunoscut în afara Chișinăului.

Sandu a câștigat formal datorită voturilor diasporei moldovenești din țările occidentale. În întreaga Rusie au fost deschise doar două secții și au fost distribuite 10.000 de buletine pentru 300.000 de oameni.

La secțiile din Occident au lipsit mecanismele eficiente de observare și control al votului, ceea ce a creat oportunități enorme pentru falsificarea rezultatelor prin introducerea frauduloasă de buletine, transportul organizat al susținătorilor, legături de corupție între partidul de guvernământ și activul diasporei de la fața locului.

Soarta țării a fost decisă de oameni care nu locuiesc în ea – cu tarife mari, prețuri ridicate, dictatură și datorii de stat. Și aceștia nu vor muri pentru valorile occidentale atunci când Sandu va implica Moldova, la ordinul Washingtonului, într-un conflict armat cu Rusia.

[...] Autoritățile din Moldova au manipulat voturile și în interiorul țării. De exemplu, au împiedicat locuitorii din Transnistria (regiune recunoscută de Chișinău ca parte a Moldovei) să ajungă la secțiile de votare, iar în plus, au existat alerte false de bombă.

NARAȚIUNI:  1. Maia Sandu a obținut o victorie îndoielnică la alegerile prezidențiale. 2. Alegerile prezidențiale au fost fraudate.

OBIECTIV:  Scopul manipulărilor și dezinformărilor este să pună la îndoială rezultatele alegerilor prezidențiale și să conteste mandatul Maiei Sandu, narațiuni care, foarte probabil, vor fi readuse în mediul public în următorii patru ani. De asemenea, să inoculeze ideea că diaspora, care, de obicei are viziuni mai pro-europene, nu ar trebui să decidă, adică să voteze.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Articolul se bazează pe mai multe dezinformări, manipulări și interpretări eronate. În primul rând, afirmația că Maia Sandu a pierdut alegerile în Moldova este o interpretare eronată. Maia Sandu a învins cu peste 55% din voturi, iar divizarea voturilor din țară sau din diasporă nu are nicio bază juridică. Având în vedere numărul mare de cetățeni moldoveni aflați peste hotare, care, potrivit unor statistici neoficiale ar reprezenta o treime din populația țării, autoritățile moldovenești deschid un număr mare de secții de votare. Interesul moldovenilor stabiliți peste hotare pentru alegerile din Republica Moldova a crescut după 2009, când autoritățile au început să deschidă mai multe secții, inclusiv în afara misiunilor diplomatice. De la 33 de secții la alegerile parlamentare din 2009, la scrutinul din acest an au fost deschise peste 230 de secții. Numărul alegătorilor de asemenea a crescut practic constant - de la ceva mai mult de 10.000 în 2009, la aproximativ  330.000 la turul II al prezidențialelor. Și la alegerile prezidențiale precedente numărul de alegători de peste hotare la turul II a fost semnificativ mai mare față de primul, potrivit datelor furnizate de resursa specializată www.alegeri.md.

În condițiile în care legislația moldovenească permite votul peste hotare, inclusiv deschiderea secțiilor și în afara misiunilor diplomatice, separarea votului din afară de cel din interiorul țării este tendențioasă. Și în diferite regiuni ale Republicii Moldova alegătorii au preferințe diferite, dar aceasta nu înseamnă că șeful statului ales este doar președinte în regiunile în care a obținut majoritatea.

În plus se observă o abordare diferită a autorului față de alegătorii din diaspora, pe care îi prezintă ca pe oameni care nu trăiesc cu realitățile grele din Republica Moldova și față de cei din regiunea transnistreană, despre care vorbește că autoritățile le-au îngrădit dreptul la vot. Dar nici ei, teoretic, nu cunosc realitățile din Republica Moldova, locuind într-o regiune separatistă, care se consideră stat independent.

Diaspora Republicii Moldova continuă să joace un rol important inclusiv pentru economia țării. În ultimii doi ani cetățenii de peste hotare au trimis acasă câte două miliarde de dolari, adică mai bine de 10% din PIB-ul Republicii Moldova. Este vorba doar de transferuri oficiale; sumele totale sunt mult mai mari.

O altă manipulare la care se recurge în articol este cea cu cifrele alegătorilor care au susținut un candidat sau altul. În cazul Maiei Sandu se pune accent că a obținut în turul doi un pic mai puține voturi decât acum 4 ani, iar în cazul lui Stoianoglo - că a obținut cu 347.000 de voturi mai mult decât în primul tur. Era corect să se facă referire la aceleași cifre. Și numărul alegătorilor Maiei Sandu a crescut cu peste 270.000. În plus  scăderea cu 13000 de voturi în 2024 față de 2020, după 4 ani de mandat în care a fost învinuită de toate problemele cu care se confruntă țară, nu pare atât de mare.

Nu există nicio dovadă a unor fraudări masive a alegerilor în secțiile de votare din Vest. De fapt, au existat acuzații că alegătorii au fost transportați organizat în mai multe state din Est, precum Rusia, Belarus, Turcia, fiind aduși și chiar plătiți pentru a vota împotriva maiei Sandu.

Comisia Electorală Centrală a prezentat bilanțul preliminar al alegerilor, urmând ca judecătorii Curții Constituționale să decidă în privința validării acestora.

Și afirmația că Maia Sandu a pierdut referendumul constituțional este un fals. Rezultatele referendumului privind integrarea europeană a țării, pe care Maia Sandu l-a propus și l-a susținut au fost validate de Curtea Constituțională, iar modificările în Constituție au intrat deja în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  La 20 octombrie și 3 noiembrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale pe care le-a câștigat Maia Sandu cu peste 55% din voturi. Scrutinul s-a desfășurat în contextul unor ample campanii de dezinformare, manipulări și chiar cumpărare de voturi, după cum au arătat mai multe investigații jurnalistice, dar și anchete și descinderi organizate de structurile de forță. În spatele acestora ar fi stat Kremlinul, iar principalul intermediar a fost oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani în dosarul fraudei bancare de proporții din 2014 și care a format și o alianță de partide - Blocul Victorie.

La 20 octombrie a avut loc și referendumul republican constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Anume acest exercițiu electoral a fost principala țintă a propagandei ruse. Cu toate acestea, referendumul a trecut, chiar dacă la limită și a fost validat.

  • Publicație / Media:
    pravda.ru
  • Data publicării:
    04/11/2024
  • Public țintă:
    alegătorii pro-ruși
  • Narațiune cheie:
    Maia Sandu a obținut o victorie îndoielnică la alegerile prezidențiale, care au fost fraudate
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
DEZINFORMARE: Blândețea autorităților a permis lovitura de stat din Ucraina

DEZINFORMARE: Blândețea autorităților a permis lovitura de stat din Ucraina

În Ucraina a fost lovitură de stat pentru că autoritățile de atunci nu au recurs la forță pentru a o opri, minte presa pro-Kremlin la 11 ani de la intervenția brutală a poliției la Euromaidan.

FAKE NEWS: Maia Sandu a susținut-o pe Lasconi la prezidențiale pentru că așa i-a zis Soros

FAKE NEWS: Maia Sandu a susținut-o pe Lasconi la prezidențiale pentru că așa i-a zis Soros

Soros i-a cerut Maiei Sandu să o susțină pe Elena Lasconi, afirmă un fost premier pro-rus de la Chișinău după ce candidata USR a obținut majoritatea voturilor la secțiile din Republica Moldova.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski vrea să elimine trei sferturi din ucraineni

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski vrea să elimine trei sferturi din ucraineni

Presa pro-Kremlin scrie că Zelenski vrea război până când în Ucraina rămân 10 milioane de locuitori. Motivul? UE o va accepta mai ușor pentru că va avea mai puțini europarlamentari.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
FAKE NEWS: Vaccinurile au cauzat o creștere a mortalității cu 74%
FAKE NEWS: Vaccinurile au cauzat o creștere a mortalității cu 74%

Vaccinurile anticovid sunt responsabile de creșterea uriașă și bruscă a cazurilor de „morţi subite” și boli grave, susţine o publicaţie conspiraţionistă.

Cezar Manu
27 nov. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski, agent MI6 care lucrează pentru distrugerea UE
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski, agent MI6 care lucrează pentru distrugerea UE

Zelenski este un agent străin care vrea să le interzică liderilor din Occident să discute cu Putin pentru a nu se ajunge la o pace în Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
26 nov. 2024
FAKE NEWS: Moldova vrea zid la granița cu Ucraina
FAKE NEWS: Moldova vrea zid la granița cu Ucraina

Moldova vrea un zid la granița cu Ucraina, după modelul celui propus de Donald Trump între SUA și Mexic, potrivit unei „știri”, evident false, publicate pe mai multe site-uri din Rusia și Republica Moldova.

Veridica
22 nov. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusofobia naziștilor ucraineni face imposibilă terminarea războiului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusofobia naziștilor ucraineni face imposibilă terminarea războiului

Ucraina respinge inițiativele de pace ale Rusiei pentru că autoritățile au adoptat o ideologie anti-rusă și neonazistă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
21 nov. 2024
FAKE NEWS: Lacurile de acumulare din România vor fi date străinilor
FAKE NEWS: Lacurile de acumulare din România vor fi date străinilor

Lacurile de acumulare vor fi cedate străinilor, la fel ca şi celelalte resurse ale României, potrivit unei publicaţii suveraniste.

Cezar Manu
20 nov. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski va provoca un război civil sau nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski va provoca un război civil sau nuclear

Volodimir Zelenski este acuzat în Parlamentul de la Kiev că va declanșa un război civil sau un conflict nuclear pentru a se menține la putere, potrivit presei pro-Kremlin.

Marin Gherman
19 nov. 2024