România va rămâne fără energie electrică la iarnă, deoarece guvernul a emis un ordin prin care întreaga producție a celor mai mari furnizori cu capital majoritar românesc va fi dată Moldovei, potrivit unei narațiuni false lansate în contextul crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. În realitate, nu există un asemenea ordin guvernamental, ambii producători având contracte în derulare, care trebuie onorate.
ȘTIRE: „Populația și mediul economic din România au fost sacrificați de dragul Maiei Sandu. Hidroelectrica și Nuclearelectrica nu mai vând energie în piață, nici măcar pentru anul viitor, acestea primind ordine de la Guvern să rezerve întreaga cantitate pentru Republica Moldova. În acest context, președintele Maia Sandu i-a și îndemnat pe români să facă economie de energie pentru ca aceasta să ajungă în Republica Moldova. Spunea cineva că, la câte miliarde de lei a primit Republica Moldova de la noi, nici măcar un mulțumesc nu s-a auzit de la oficialitățile de peste Prut. Mai mult, președintele Maia Sandu a venit în România nu să mulțumească pentru ajutor, ci să ceară mai multă energie și, mai ales, să ne ia la rost ca să facem economie de energie, ca să avem să le dăm moldovenilor. Că doar este obligația noastră. Cert este că vizita și-a atins scopul. Și iată că energia a dispărut subit de pe piață, iar companiile de stat au primit ordin să o rezerve pentru țara vecină.”
NARAȚIUNE: Românii nu vor avea energie electrică la iarnă din cauza moldovenilor.
CONTEXT: Republica Moldova, o țară fără resurse energetice proprii, este complet dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică. Înainte de invazia rusă în Ucraina, statul moldovean își cumpăra energia electrică din Ucraina (cam 30% din necesar) și restul de la centrala de la Cuciurgan, aflată în stânga Nistrului, pe teritoriul autoproclamatei republici Transnistria. În octombrie, bombardamentele rusești au țintit cu predilecție infrastructura energetică ucraineană și, din acest motiv, exporturile Ucrainei către Uniunea Europeană și Moldova au fost oprite. De aceea, guvernul de la Chișinău a fost nevoit să cumpere întreaga cantitate de energie electrică necesară de la centrala transnistreană, aflată sub controlul exclusiv al Rusiei. Liderii separatiști de la Tiraspol, încurajați de Kremlin, au profitat din plin de această situație și, de la 1 noiembrie, au sistat livrările de electricitate către malul drept al Nistrului, șantajând Moldova pentru a primi mai mult gaz. Șantajul vine în condițiile în care regiunea transnistreană nu a achitat, în ultimii 31 de ani, gazul consumat, acumulând o datorie de peste 8 miliarde de dolari. În acest context, reacția țării noastre a fost una promptă, iar necesarul de energie electrică moldovenesc este asigurat, în acest moment, în proporție de 90%, de companii românești. În același timp, guvernul de la București a aprobat și un ajutor de furnizare de păcură și lemn de foc. Simultan, pe cale diplomatică, oficialii români fac apeluri către comunitatea internaţională pentru a acorda granturi Republicii Moldova ca să poată cumpăra energie de pe piaţa liberă.
OBIECTIV: Slăbirea încrederii românilor în autorități, inducerea sentimentului de teamă că vor îngheța în case la iarnă, învrăjbirea celor două țări românești de pe malurile Prutului.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Articolul apărut pe un binecunoscut site promotor al fake news-urilor (multe similare cu cele promovate de Moscova) nu furnizează nici măcar o sursă oficială sau un document care să ateste că guvernul României a ordonat ca producția Hidroelectrica și Nuclearelectrica să fie rezervată în exclusivitate Moldovei. La acest moment, Moldova cumpără energie electrică din România, de la OMV Petrom și Nuclearelectrica. Există contacte pentru semnarea unui contract cu încă un alt producător român, dar asta nu presupune absolut deloc condiții de exclusivitate, producătorii fiind angrenați, evident, și în alte contracte deja semnate și aflate în curs de derulare. Există, într-adevăr, un articol în Ordonanța 138/2022, care obligă toți producătorii de energie electrică din România să vândă energie furnizorilor și traderilor din Republica Moldova la un preț plafonat, dar el nu face referire la anumiți producători și nici nu îi obligă pe aceștia să rezerve întreaga producție pentru exportul peste Prut, ci doar „în limita cantităților disponibile”. Mai mult, articolul respectiv invocă situații excepționale cauzate de războiul din Ucraina și se referă exclusiv la necesarul consumatorilor finali moldoveni. În susținerea ideilor prezentate, materialul în discuție invocă și o declarație a directorului executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România, Ion Lungu, care afirmă că furnizorii se plâng că nu mai au de unde cumpăra energie și că, pe piața en-gros, nu se mai fac tranzacții. De fapt, declarația directorului AFEER spune aceleași lucruri pe care le-a spus și președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, în data de 14 octombrie, deci cu mai mult de două săptămâni înainte de declanșarea crizei din Moldova. Declarațiile invocă legislația foarte proastă (n.r. - în opinia membrilor AFEER) ce reglementează la acest moment piața energiei din România, fără legătură cu situația Moldovei. Probabil neobservată de autorul articolului de pe national.ro, există chiar în declarația lui Ion Lungu o remarcă ce confirmă faptul că nu există absolut nici o dispoziție guvernamentală legată de rezervarea exclusivă a producției de energie electrică pentru statul moldovean: „Și atunci producătorii, care sunt companii de stat, așteaptă, să nu cumva să fie obligați de Guvern să dea Republicii Moldova și să nu aibă de unde.”
În altă ordine de idei, speculând în notă personală, nu putem să nu remarcăm șansa enormă apărută acum ca Moldova să scape definitiv de dependența energetică de Rusia și șantajul politic al Kremlinului, odată cu restul Europei. Eforturile diplomatice româno-moldovenești încep să dea rezultate mai mult decât încurajatoare. Deja, prim-ministrul Ciucă a declarat că România poate da Republicii Moldova 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, cantitate mai mult decât suficientă consumului de peste Prut, inclusiv pe timp de iarnă, dar momentan nu a fost semnat nicun act oficial în acest sens. Statele Unite vor acorda un ajutor financiar autorităților de la Chișinău pentru conectarea elementelor-cheie ale sectorului energetic moldovean la sistemele europene, precum și pentru atragerea investițiilor în producția locală. Și președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va ajuta Moldova „să facă față nevoilor sale imediate de gaz și energie electrică”. De asemenea, există în derulare deja, un proiect finanțat prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, menit, printre altele, să creeze și să consolideze mecanisme eficiente de abordare și prevenire a riscurilor cauzate de criza energetică recentă și altele potențial viitoare. Divorțul moldovenilor de Rusia nu va fi ușor, dar el a început. Primul pas este să trecem iarna asta cu bine, împreună.