FAKE NEWS: Credința în Hristos este pedepsită de autoritățile române

FAKE NEWS: Credința în Hristos este pedepsită de autoritățile române
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Oameni defilează pe Calea Victoriei, în timpul paradei Gay Pride 2023, în centrul Bucureștiului, România, 29 iulie 2023.

Jandarmeria a amendat un grup de copii creștini pentru a proteja o paradă agresivă LGBTQ, susține media ultraconservatoare.

Țara fără iubire de aproape, dar profund ortodoxă

ȘTIRE: În timp ce participanții scandau mesaje, un grup de tineri a ales să își exprime convingerile religioase într-un mod pașnic. Cei patru minori și un tânăr de 18 ani au afișat două icoane, un steag anticomunist și un banner cu chipul lui Iisus Hristos. Aceștia s-au poziționat pe trotuar, fără a striga sau a provoca în vreun fel participanții la marș.

Reacția celor din comunitatea LGBT a fost promptă și ostilă. Membrii marșului i-au huiduit agresiv pe tineri, manifestându-și dezaprobarea față de prezența simbolurilor religioase. În scurt timp, un jandarm a intervenit și a amendând tinerii cu 1.500 de lei, un gest care a stârnit indignare.

[…]

Într-o țară profund ortodoxă, unde peste 95% din populație se declară creștină, acest incident ridică serioase semne de întrebare despre libertatea de exprimare și respectarea credințelor religioase. Mulți consideră că reacția autorităților a fost excesivă și nejustificată, iar amenda aplicată tinerilor pașnici este un abuz de putere.

NARAȚIUNE: Jandarmii au amendat cu sume uriașe un grup de copii purtând icoane creștin-ortodoxe, în timp ce protejau o paradă LGBTQ.

CONTEXT: „Occidentul e decăzut moral și s-a abătut de la valorile creștine”, este una dintre narațiunile principalele ale războiului propagandistic dus de Moscova împotriva UE și NATO, intensificat la maxim odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia. Subiecte legate de comunitatea LGBT sunt folosite de ani de zile în încercările de a decredibiliza spațiul cultural european. Astfel, UE este prezentată ca „Gayropa”, un spațiu în antiteză cu cel al valorilor tradiționale, creștinești, ortodoxe, pe care Rusia le-ar reprezenta. Este promovată ideea unei așa-zise „agende LGBT” pe care UE/Occidentul (inclusiv democrații americani) ar încerca să o impună în mod forțat. Mesajele sunt preluate apoi de „purtători de cuvânt” locali și adaptate pe specificul fiecărei țări vizate.

De-a lungul timpului, Veridica a demontat mai multe narațiuni false despre presupuse elemente de legătură între școală, copii și comunitatea LGBTQ, care susțineau că elevii români sunt obligați să urmărească filme de propagandă prohomosexualitate, iar în urma educației primite în școli, nu vor mai ști ce sex au și cărei specii îi aparțin. Tot în același registru de demonizare a comunității LGBTQ, și împrumutând elemente narative din spectrul conservator internațional, în spațiul autohton au apărut narațiuni care afirmau că Organizația Mondială a Sănătății urmărește mutilarea sexuală a copiilor, sau că, în SUA, Paștele catolic a devenit Ziua transsexualilor.

În același timp, teorii ale conspirației amplificate de campanii de dezinformare lansate în primul rând de Rusia încearcă să acrediteze ideea că ar exista diferite comploturi oculte pentru a îndepărta omenirea de creștinism. Narațiuni pe această linie se regăsesc în teorii ale conspirație ca PizzaGate și QAnon, în opoziția acerbă față de pașapoartele biologice (sau față de certificatele de vaccinare și codurile QR în timpul pandemiei de covid19), în știri false privind interzicerea Crăciunului de către UE, în discursurile populiste care pledează pentru „familia tradițională”. Aproape orice eveniment, oricât de neînsemnat, poate fi legat de „persecutarea creștinilor”, prin formulări ambigue și aluzive sau omisiuni de informații.

Teorii de acest gen nu puteau, evident, ocoli România, țară încă profund religioasă și conservatoare, marcată de-a lungul timpului de înclinații spre extremism. Ultimii trei ani au reprezentat un adevărat festival de știri false, multe cu origini moscovite, adaptate pe etosuri locale de lideri de opinie ai cercurilor extremiste ultraconservatoare. În acest sens, în ianuarie 2023, a circulat o narațiune care pretindea că, în Marea Britanie, o femeie a fost arestată pentru că se ruga în gând. Pe același principiu, aproximativ un an mai târziu, apărătorii creștinătății din România anunțau că în Canada, creștinii vor fi condamnați pentru citarea Bibliei, iar la câteva luni după, amplificând narațiunile creștinopate cu cele antisemite, că guvernul israelian vrea să interzică creștinismul.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități, promovarea discursului antioccidental și antieuropean, amplificarea sentimentelor homofobe, generarea de mișcări sociale antisistem.

Jandarmeria a amendat recidiva unui act provocator

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În ciuda propriilor afirmaţii, prezenţa celor cinci tineri cu materiale de propagandă creştine pe traseul marşului LGBTQ este o provocare, fapt confirmat chiar de jandarmerie, care a observat că „lucrurile au început să se precipite”, reacţia participanţilor la paradă fiind destul vehementă. Într-un răspuns oficial, Jandarmeria mai precizează că, în momentul în care cei cinci tineri au afișat icoanele și bannerul cu simbolul anticomunist (simboluri folosite de organizațiile naționaliste la acest tip de manifestări), cei cinci au fost rugaţi să părăsească zona, iar în urma refuzului acestora de a se conforma cererii jandarmilor, au fost conduși la o autospecială a Jandarmeriei: „În data de 15.06.2024, în jurul orei 15.00, pe timpul desfășurării marșului Cluj Pride 2024, un grup de 5 persoane, din care făceau parte și doi minori, având asupra lor bannere și icoane, s-au poziționat pe traseul manifestației publice autorizate, cu scopul de a-şi exprima nemulțumirea față de desfășurarea acesteia. Un jandarm din cadrul dispozitivului de ordine publică s-a deplasat la grupul de persoane, solicitând să înceteze activitatea. Observând ca manifestanții la Cluj Pride încep să se precipite, existând astfel posibilitatea producerii unor altercații sau violențe, și pentru că nu a existat un răspuns prompt de încetare a activității neautorizate şi de strângere a recuzitei folosite, pentru a evita producerea unor acte de tulburare a ordinii publice, jandarmul a ridicat bannerele și a condus persoanele la autospeciala Jandarmeriei. Persoanelor în cauză le-au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale prevăzute de art.25 alin(1) lit. G din Legea 60/1991, în valoare totală de 5500 lei, pentru participarea la contramanifestație.”

Altfel spus, autoritățile afirmă că tinerii nu au fost amendați pentru că au afișat în stradă icoane și bannere cu Iisus, ci pentru afişarea acestor simboluri, recunoscute ca simboluri folosite de mișcările anti-LGBTQ, chiar la marșul LGBTQ, ceea ce constituie o provocare, şi mai ales pentru recidivă. În urma verificărilor, organele de ordine publică au constatat că tinerii în cauză își manifestaseră nemulțumirea față de marșul Pride și anul trecut, în aceeaşi manieră, atunci fiind sancţionaţi doar un avertisment verbal. Ulterior, potrivit autorităţilor, cei cinci tineri și-au primit bannerele înapoi intacte, jandarmii precizând şi că asupra acestora nu au fost folosite forţa sau mijloacele din dotare.

De notat și că „religiozitatea profundă” a românilor, invocată în articol, nu prea se regăseşte în datele statistice. Deşi, într-adevăr, 95% dintre români cred în Dumnezeu, doar 21% afirmă că merg săptămânal la biserică, potrivit unui studiu despre credinţa religioasă în România, realizat în contextul referendumului privind definirea constituţională a familiei, din 2018. „Astfel, deşi există o minoritate activă şi puternic religioasă, pentru cea mai mare parte a societăţii credinţa are un rol mai degrabă redus, neconvertindu-se în acţiuni sociale şi politice concrete”, se menţionează în studiul citat.

Timp citire: 6 min