FAKE NEWS: Guvernul israelian vrea să interzică creștinismul

Creștinii ortodocși țin lumânări aprinse în timpul ceremoniei „Focului Sfânt” de la Biserica Sfântului Mormânt, din Orașul Vechi al Ierusalimului, 15 aprilie 2023.
© EPA-EFE/ATEF SAFADI   |   Creștinii ortodocși țin lumânări aprinse în timpul ceremoniei „Focului Sfânt” de la Biserica Sfântului Mormânt, din Orașul Vechi al Ierusalimului, 15 aprilie 2023.

Susține jurnalismul independent

Israelul va incrimina penal creștinismul, potrivit unei publicații antisemite din România.

Antisemiții români, cu un an în urma știrilor

ȘTIRE: „Guvernul Netanyahu vrea să interzica creștinismul în Israel. Propunerea halucinantă a unor deputați din Israel vine chiar în ajunul Săptămânii Mari, prin care se cere interzicerea promovării Evangheliei în Israel și răspândirea mesajului lui Iisus Hristos devine fapt penal.”

NARAȚIUNE: Guvernul Israelului va adopta o lege care va incrimina penal creștinismul și promovarea mesajelor religioase creștine.

CONTEXT: Antisemitismul a cunoscut un puternic reviriment odată cu declanşarea conflictului din Gaza, între Israel şi Hamas, producând o mobilizare a extremiștilor în numeroase state, printre care şi România, țară cu un cunoscut  trecut de militantism antiiudaic.

Unul din aspectele antisemitismului este legat de teorii ale conspirației potrivit cărora o ocultă evreiască ar conduce lumea prin controlul finanțelor/politicienilor/statelor etc. De-a lungul timpului, oamenii au răspândit mai multe mituri care demonizau evreii, precum cele care afirmau că aceștia se pot transforma în diavoli și alte ființe satanice sau acuzaţiile de omor ritualic al copiilor creștini în scopul preparării cu sângele lor de azimă pascală. Cea mai răspândită acuzaţie adusă evreilor, privitoare la dorinţa acestora de a institui un control absolut asupra restului populaţiei planetei, figurează într-un text inventat și răspândit de poliția secretă a Imperiului Țarist, „Protocoalele înțelepților Sionului”. Astfel de teorii au dus la persecuții și crime în masă împotriva evreilor care au culminat cu Holocaustul.

Proiectul de lege la care se face referire în cazul de față presupune ca prozelitismul creștin să fie pedepsit cu închisoare și a fost depus în legislativul israelian, în ianuarie 2023, de doi parlamentari evrei ultraortodocși. Faptul că el este adus în atenția opiniei publice românești abia acum, la mai bine de un an distanță, are de fapt legătură cu Sărbătorile Pascale recent încheiate, într-o încercare puerilă de a specula emoțional credința exacerbată de care dau dovadă unii compatrioți în această perioadă.

Site-ul pe care a fost publicat articolul este un amalgam de articole xenofobe, rasiste și antisemite, precum și materiale cu tentă religioasă antiavort sau antiLGBTQ. În prezent, acesta a fost interzis pe mai multe rețele sociale, singurele pe care mai este activ fiind rețelele ruseşti Vkontakte şi Telegram. De-a lungul timpului, acesta a promovat mai multe narațiuni false legate de evrei, precum cea în care susținea că România s-a angajat să primească trei milioane de evrei în cazul în care statul Israel ar dispărea, sau că evreii anulează libertatea de exprimare în SUA.

OBIECTIV: Promovarea discursului antisemit şi antioccidental, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale, validarea propriilor teorii conspiraționiste.

Proiectul legislativ a fost respins acum un an de Parlamentul israelian

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Din start, trebuie să menționăm faptul că Declarația de înființare a statului Israel din 1948 garantează libertatea religioasă, indiferent de confensiune. În același timp, este adevărat că cei mai mulți dintre evrei consideră orice efort de a-i converti la creștinism ca fiind profund ofensator, fapt datorat secolelor de persecuții și convertire forțată la care au fost supuși în unele state creștine. De aceea, într-adevăr, Codul Penal israelian interzice prozelitismul asupra minorilor fără acordul părinților lor, precum și convertirea religioasă în schimbul unui beneficiu material, dar asta încă din 1977. Interdicția se referă însă la toate religiile, nu doar la creștinism, în mod special. Propunerea legislativă a celor doi extremiști religioși a fost respinsă încă din luna Martie 2023, în comisiile preliminare, ea neajungând niciodată să fie supusă la vot în plenul parlamentului israelian. Mai mult, contrar afirmațiilor antisemiților români, premierul israelian Benjamin Netanyahu este cel care a insistat ca propunerea să fie respinsă cât mai rapid, pentru a liniști comunitatea creștinilor evanghelici americani, unii dintre cei mai puternici și influenți susținători ai statului Israel. El a declarat, în mijlocul scandalului stârnit de apariția unei știri despre respectivul proiect de lege într-o cunoscută publicație a creștinilor evanghelici, că „nu vom promova nicio lege împotriva comunității creștine”.

Unul dintre inițiatorii propunerii legislative, președintele Comisiei de Finanțe a parlamentului israelian, Moshe Gafni, a declarat ulterior că a introdus proiectul de lege doar procedural, așa cum a făcut în trecut și cu alte propuneri ale comunității pe care o reprezintă, dar că nu a avut în plan să forțeze aprobarea acestuia pentru a fi supus la vot în plen.

 • Publicație / Media:
  INCORECTPOLITIC.COM
 • Data publicării:
  01/05/2024
 • Public țintă:
  ANTISEMIȚI, ULTRACONSERVATORI, CREȘTINOPAȚI, POPULIŞTI, ANTIOCCIDENTALI
 • Amplificare:
  REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  ISRAELUL VA INCRIMINA PENAL CREȘTINISMUL.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024