FAKE NEWS: Copiii din România nu au voie să meargă la biserică

FAKE NEWS: Copiii din România nu au voie să meargă la biserică
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Denia Mică, Catedrala Patriarhală, București, 17 aprilie 2020.

Ministerul Educației încalcă dreptul constituțional al libertății religioase, refuzând să acorde elevilor vacanță în Săptămâna Mare, susține presa conservatoare.

ȘTIRE: Da, ca de obicei, din nou cu probleme, din nou cu lovituri sub centură din partea Ministerului Educației țintite direct către cei angajați în procesul educațional, dar mai ales către copii. Și nu mai este vorba aici de inovațiile pe care le-a introdus în ultimii doi ani de zile, care deși au fost mult criticate în mediul preuniversitar, au rămas în mod samavolnic peste capetele noastre, ci este vorba de dreptul constituțional al libertății religioase. [...] Ce face anul acesta Ministrul educației? În primul rând nu mai supune dezbaterii publice proiectul structurii anului școlar 2024 - 2025 și trece să dea direct ordin. Este vorba de ordinul ministrului 3694. Da, aparent este respectată o anumită perioadă a sărbătorii pascale, adică se acordă vacanță pentru 21- 27 aprilie 2025, adică NUMAI SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. [...] Acum elevii nu au dreptul să participe la Deniile din Săptămâna Patimilor, deși este dovedit din toate punctele de vedere caracterul profund pedagogic al acestor slujbe unice de pe parcursul unui an. Anul acesta trebuie să le spunem că nu au voie să meargă la Biserică, așa cum ne spuneau și nouă profesorii înainte de 1989. Atunci trebuia să respectăm ordinele venite de la Partid, acum trebuie să respectăm ordinul 3694 al Ligiei Deca. SAU NU! [...] Deci în fața agresiunii asupra drepturilor religioase ale elevilor din partea doamnei ministru, nu vom avea cum să îi apărăm decât prin alte metode. Dacă în așa zisa Românie educată, copiii nu au voie să meargă la biserică, noi nu vom fi cozi de topor.

NARAȚIUNE: Elevilor din România le va fi interzis să participe la slujbele religioase din săptămâna premergătoare Paștelui, exact ca pe vremea comunismului.

Deniile se oficiază în afara orelor de curs

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Structura anului școlar, potrivit legislației în vigoare, se stabilește având la bază considerente ce țin cont de cicluri de învățare, structurarea materiei etc., și nu doar de calendarul religios, chiar dacă și acesta reprezintă un factor (nedeterminant însă) în stabilirea vacanțelor elevilor. Astfel, un an școlar românesc este structurat în cinci module a câte șapte săptămâni fiecare. Din acest motiv, vacanța din preajma sărbătorilor pascale s-a nimerit să aibă loc în săptămâna de după Paște, în perioada denumită de creștini Săptămâna Luminată.

Perioada de dinainte de Paște, Săptămâna Mare sau a Patimilor cum este ea cunoscută în rândul creștinilor este săptămâna în care în bisericile ortodoxe se oficiază slujbe dedicate acestui eveniment, considerat a fi cea mai mare sărbătoare creștină.  Aceste slujbe se numesc Denii și se țin atât în Săptămâna Mare, dar și în timpul „Postului Mare al Paștelui”, care durează șase săptămâni. Variante simplificate ale Deniilor se oficiază, însă, și în bisericile catolice sau protestante.

Deniile din Săptămâna Patimilor atrag cei mai mulți credincioși ortodocși și se oficiază în biserici începând cu seara Floriilor, adică ultima zi de duminică de dinaintea Paștelui, până în ziua de vineri. Deniile sunt slujbe care se țin seara, după orele 18:00-19:00. Cele mai importante Denii sunt cele de joi și vineri, cunoscute și sub denumirile de Denia Mică și Denia Mare (sau a Prohodului). Cea de joi seara are ca elemente specifice, citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor și scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, iar cea de vineri seara se deosebește de celelalte Denii prin Cântarea Prohodului și înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf (o cusătură sau pictură care reprezintă scena punerii lui Isus Hristos în mormânt).

Având în vedere importanța majoră a acestor două slujbe, autoritățile au declarat ziua de vineri (ziua răstignirii lui Hristos), adică cea de după Denia Mică, sărbătoare națională, care a devenit astfel liberă. Așadar, toți credincioșii, nu doar elevii, pot participa fără probleme la cele două Denii majore ale postului pascal, pentru că și ziua de după Denia Mare (cea de sâmbătă) este liberă. Mai mult, ținând cont că toate Deniile au loc seara, niciun elev nu poate pretinde că a fost împiedicat să participe la slujbă.

În ansamblu, narațiunea potrivit căreia elevilor români li se interzice dreptul la credință este o aberație, absolut nici o lege din România neputând fi acuzată în mod rațional că face acest lucru. Mai mult, programa școlară națională cuprinde materia Religie, care este opțională, tocmai pentru a respecta libertatea religioasă a oricărui individ. Statisticile ministerului educației arată însă că numărul celor care aleg să facă ora de religie la școală este în scădere, dovedind că afirmațiile ce pretind că elevii români sunt extrem de interesați de religie și Biserică sunt, de fapt, doar exagerări. În plus, studiile sociologice făcute de-a lungul anilor arată că, deși o majoritate covârșitoare a populației României se declară creștină, indiferent de confesiune, puțin peste 20% din credincioși merg în mod frecvent la biserică, iar proporția în rândul elevilor care merg la biserică nu diferă de cea înregistrată la nivel național, ba chiar tinde să fie mai mică.

Ortodoxia asediată de Satan, eternul pretext pentru insubordonare civică

CONTEXT: În  România, țară încă profund religioasă și conservatoare, marcată de-a lungul timpului de înclinații spre extremism, ultimii trei ani au reprezentat un adevărat festival de știri false, multe cu origini moscovite, despre un așa-numit asalt global (și la nivel național) împotriva Bisericii și creștinismului. În ianuarie 2023, de pildă, a circulat o narațiune care pretindea că, în Marea Britanie, o femeie a fost arestată pentru că se ruga în gând. Pe același principiu, aproximativ un an mai târziu, apărătorii creștinătății din România anunțau că în Canada, creștinii vor fi condamnați pentru citarea Bibliei, iar de curând, amplificând narațiunile creștinopate cu cele homofobe, că autorităţile române pedepsesc credinţa în Hristos, iar în Irlanda un profesor a fost arestat din cauza convingerilor sale religioase.

De-a lungul timpului, Veridica a demontat mai multe narațiuni false despre presupuse elemente de legătură între școală, copii și propagandă antiortodoxă, care susțineau că elevii români sunt obligați să urmărească filme de propagandă prohomosexualitate, iar în urma educației primite în școli, nu vor mai ști ce sex au și cărei specii îi aparțin. Tot în același registru de demonizare a Occidentului, și împrumutând elemente narative din spectrul conservator internațional, în spațiul autohton au apărut narațiuni care afirmau că Organizația Mondială a Sănătății urmărește mutilarea sexuală a copiilor, sau că, în SUA, Paștele catolic a devenit Ziua transsexualilor. Aproape orice eveniment, oricât de neînsemnat, este în acest mod legat de „persecutarea creștinilor”, prin formulări ambigue și aluzive sau omisiuni de informații.

De notat și că una dintre narațiunile principalele ale războiului propagandistic dus de Moscova împotriva UE și NATO afirmă că Occidentul este „decăzut moral și abătut de la valorile creștine”, un spațiu aflat în antiteză cu cel al valorilor tradiționale, creștinești, ortodoxe, pe care Rusia le-ar reprezenta.

OBIECTIV: Slăbirea încrederii în autoritățile statului, promovarea discursului ultrareligios și antioccidental, generarea de mișcări sociale antisistem.

Timp citire: 6 min