Zeci de organizații conservatoare internaționale și presa partizană din întreaga lume au acuzat în ultimele zile arestarea de către poliția britanică a unei femei pentru „infracțiunea” de a se ruga în gând pe o stradă din Birmingham. În realitate, femeia se afla fără drept într-o zonă aflată sub un ordin de protecție, încălcând astfel o hotărâre a consiliului local.
ȘTIRE: „În Marea Britanie, o femeie a fost arestată sub suspiciunea că se ruga ... în gînd. Este trimisă în judecată și riscă pînă la doi ani închisoare, pentru că a mărturisit că se ruga (repet, în gînd), iar asta în apropierea unui clinici unde se efectuau avorturi, loc unde, din cîte se pare, e interzis să te rogi, fie și (sau poate mai ales, cine știe?) în gînd.”
NARAȚIUNE: Noua Ordine Mondială urmărește distrugerea creștinismului, ultimul bastion al rezistenței împotriva dominației sataniste.
CONTEXT: Teorii ale conspirației amplificate de campanii de dezinformare lansate în primul rând de Rusia încearcă să acrediteze ideea că ar exista diferite comploturi oculte pentru a subjuga omenirea și a o îndepărta de creștinism. Narațiuni pe această linie se regăsesc în teorii ale conspirație ca PizzaGate și QAnon, în discursul propagandei rusești privind Gayropa, în opoziția acerbă față de pașapoartele biologice (sau față de certificatele de vaccinare și codurile QR în timpul pandemiei de Covid-19), în știri false privind interzicerea Crăciunului de către UE, în discursurile populiste care pledează pentru „familia tradițională”. Aproape orice eveniment, oricât de neînsemnat, poate fi legat de „persecutarea creștinilor”, prin formulări ambigue și aluzive sau omisiuni de informații. Teorii de acest gen nu puteau, evident, ocoli România, țară încă profund religioasă și conservatoare cu înclinații spre extremism încă din secolul trecut. Ultimii trei ani au reprezentat un adevărat festival de știri false, multe cu origini moscovite, adaptate pe etosuri locale de lideri de opinie ai cercurilor extremiste ultraconservatoare. Discursul ultrareligios în România merge mână în mână cu cel proputinist: arhiepiscopul Teodosie nu consideră că președintele rus face ceva rău, iar senatoarea Diana Șoșoacă, antivaccinistă declarată, făcea pledoarie în plină pandemie pentru vaccinul rusesc anticovid19, Sputnik, și era convinsă că în Ucraina nu are loc nici un război.
OBIECTIV: Argumentarea falsei teorii ce afirmă că religia creștină este ținta predilectă a ocultei mondiale, creșterea încrederii adepților că ne aflăm în plin „război sfânt”, incitarea la ură și nesupunere socială.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Încă din 2014, autoritățile locale britanice au primit competențe, în baza legii privind comportamentul antisocial, criminalitatea și poliția, de a introduce ordine de protecție a spațiului public, așa numitele PSPO (Public Space Protection Orders). Acestea au menirea de a rezolva mai eficient neplăcerile sau problemele care dăunează calității vieții unei comunități. Un PSPO este destinat să asigure faptul că oamenii pot folosi și se pot bucura de spațiile publice, trăind în siguranță față de comportamente antisociale, și poate impune condiții și restricții persoanelor care folosesc zona specificată. Incidentul la care face referire știrea în cauză a avut loc într-un astfel de spațiu, delimitat de un PSPO instituit în jurul unei clinici de avort, pentru a asigura atât clienților cât și angajaților clinicii accesul neîngrădit, fără teama unor confruntări, provocări sau agresiuni. Isabel Vaughan-Spruce, femeia arestată, este o binecunoscută activistă antiavort britanică, lider al organizației March fo Life UK. Anterior zilei arestării, ea mai încălcase ordinul respectiv, semnalat prin afișaj clar, de încă trei ori și a fost invitată la secția de poliție pentru a da declarații. Arestarea a avut loc în urma refuzului femeii de a însoți echipajul de poliție de bunăvoie, procedură standard pentru organele de poliție din întreaga lume. Eliberată ulterior, ea a fost acuzată de încălcarea ordinului de protecție specială și va fi judecată de un tribunal local. Faptul că, în timpul dialogului cu polițistul prezent, ea afirmă că „e posibil să se fi rugat în gând” nu are absolut nici o legătură cu arestarea sa, la fel cum nu există „delictul de gândire” în legislația britanică.