
Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.
ȘTIRE: „Potrivit datelor Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor, Londra livrează Kievului sisteme antitanc Javelin (care, printre altele, au mai fost oferite și de SUA) și rachete antitanc NLAW. Ultimele sunt mai puțin puternice decât Javelin și sunt în dotarea armatei britanice din 2009. Marea Britanie nu mai are nevoie de ele, consideră experții. Perioada de funcționare a acestor rachete expiră. De aceea, trimiterea acestor arme în Ucraina este mai degrabă o metodă de a scăpa de ele.
[…] Până atunci britanicii au furat 2 miliarde din bugetul ucrainean, vânzând ucrainenilor nave de care ei nu au nevoie.
[…]
Sistemele Javelin din SUA, lăudate de autoritățile ucrainene, nu au putut nici măcar să lovească un vechi tanc sovietic. Armamentul britanic este furnizat sub pretextul cooperării militare dintre Londra și Kiev. De fapt, Ucraina se transformă într-un poligon al Occidentului”.
NARAȚIUNI: 1. Armamentul oferit Ucrainei de Marea Britanie este expirat. 2. Ucraina a primit de la Occident echipamente depășite din punct de vedere tehnic, incapabile să facă treaba pentru care au fost concepute. 3. Ucrainenii primesc, la prețuri exorbitante, nave de luptă inutile de care nu mai are nimeni nevoie.
CONTEXT/ETOS LOCAL: La mijlocul lunii ianuarie a.c. Marea Britanie a început să trimită Ucrainei armament antitanc în contextul tensiunilor create de masarea de trupe rusești în apropiere de graniță. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dat asigurări că este vorba de armament defensiv. În Ucraina a mai sosit un număr mic de personal care asigură instruirea militarilor ucraineni pentru o perioadă scurtă de timp. Potrivit părții britanice, dacă Ucraina va fi invadată cu tancurile rusești, aceste sisteme vor face parte din mecanismul de apărare. Kievul a solicitat acest ajutor de la Marea Britanie, având în vedere că Rusia are la graniţa cu Ucraina peste 3.000 de tancuri, iar solul înghețat din ianuarie-februarie ar permite o invazie cu blindate.
După ce Occidentul a acuzat Rusia că a concentrat peste 127 de mii de militari la frontierele cu Ucraina pentru a o ataca și mai ales după eșecul consultărilor diplomatice de la Geneva, Bruxelles și Viena, tot mai multe state membre NATO au trimis ajutoare militare sau non-militare Kievului. Majoritatea acestor ajutoare au devenit, însă, ținta unor narațiuni ale dezinformării din partea Rusiei.
OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a discredita inițiativele Occidentului de descurajare a agresiunii ruse față de Ucraina și de a semăna frică în societatea ucraineană privind incapacitatea de apărare a Kievului.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, termenul de funcționare a rachetelor anti-tanc NLAW este de 20 de ani, potrivit website-ului producătorului. Cu alte cuvinte, dacă NLAW este în dotarea armatei britanice din 2009, cele mai vechi arme vor mai funcționa încă 7 ani, cu toate că nu prea se știe din ce an de fabricare sunt rachetele oferite Kievului de către partenerii din Londra (2009 sau un an mai recent!). Așadar, concluziile experților citați, dar nenumiți de presa pro-Kremlin, sunt false. Rachetele NLAW vor mai putea fi folosite de armata ucraineană până cel puțin în anul 2029.
Nu e adevărat nici că sistemele Javelin nu pot „să lovească nici măcar un vechi tanc sovietic”. Sistemul Javelin de rachete anti-tanc portabile este unul dintre cele mai performante din lume, a fost utilizat cu succes de peste 5000 de ori în condiții de luptă, are acuratețe ridicată, e ușor de utilizat de către infanteriști. Sistemul a fost dezvoltat spre sfârșitul Războiului Rece pentru a fi folosit împotriva tancurilor sovietice și a genului de echipamente care există în prezent în dotarea armatei ruse, de aceea și reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Moscova. După ce a obținut sistemele portabile de rachete antitanc Javelin din SUA, armata ucraineană a folosit această armă într-un exercițiu în zona de responsabilitate a Operaţiunii Forţelor Unite din Ucraina. În decembrie 2021 militarii ucraineni au fost însărcinați să lovească o țintă – reprezentantă de un tanc ascuns într-un tranşeu - la o distanță de aproximativ 1,5 km. „În ciuda faptului că soldații au tras cu această armă pentru prima dată, sarcina a fost finalizată cu succes – ținta a fost lovită”, se arată în comunicat.
Potrivit narațiunii presei guvernamentale ruse „britanicii au furat 2 miliarde din bugetul ucrainean, vânzând ucrainenilor nave de care ei nu au nevoie”. Este vorba de un proiect de consolidare a Forțelor Navale Ucrainene, la care participă nu de Marea Britanie, ci SUA. În noiembrie 2021, în portul ucrainean Odessa au sosit două ambarcațiuni de patrulare din clasa Island. Ucraina a mai primit două nave similare în 2019. Ambarcațiunile de patrulare fac parte dintr-un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari. Departamentul de Stat al SUA a mai aprobat în 2021 potențiala vânzare către Ucraina a până la 16 nave de patrulare de tipul Mark VI şi echipamente militare în valoare de circa 600 de milioane de dolari. Ucraina are nevoie de acestea și multe alte nave în Marea Neagră, după ce, în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia practic a rămas fără flotă. Consolidarea Forțelor Maritime Ucrainene nu este văzută bine la Moscova, care promovează prin presa ce o finanțează narațiuni false despre Ucraina ca un poligon experimental al Occidentului. Presa pro-Kremlin nu amintește nimic despre anexarea Crimeii, condamnată de comunitatea internațională sau despre finanțarea și alimentarea conflictului din Donbass de către Rusia, soldat cu peste 13 mii de victime – fapte ascunse de cititorul sau telespectatorul rusofon care arată că anume Rusia a transformat Ucraina într-un adevărat poligon.