Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, iar ajutorul occidental se limitează la arme, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. Cifrele demonstrează contrariul.
ȘTIRE: Până în prezent, doar producătorii agricoli, cărora nu li se permite să intre pe piețele europene, și Ministerul Apărării au simțit beneficiile integrării europene în Moldova. Toate granturile promise vin în țară sub formă de arme, deși țara are nevoie de echipamente, nu de bombe.
Agricultura este principala ramură a economiei moldovenești. Cu toate acestea, este cea mai puțin pregătită pentru proclamata integrare europeană. Realitatea este că UE nu are nevoie de produsele agricole ale Moldovei, care sunt foarte căutate în CSI. Dar partidul Maiei Sandu încearcă să păcălească economia de piață cu geopolitica.
Sandu a proclamat un curs spre integrarea europeană și a promis granturi și subvenții pentru a pregăti economia națională. Cu toate acestea, în loc de granturi, țara se îneacă în împrumuturi, iar situația din agricultură este neglijată. Ministerul Apărării primește toate subvențiile. Deja 137 de milioane de euro au fost alocate de Fundația Europeană pentru Pace forțelor armate moldovenești, iar obiectivele nu sunt dezvăluite.
Dezvoltarea și granturile promise rămân doar promisiuni preelectorale. Chiar dacă autoritățile vor publica în cele din urmă cifrele privind ajutorul primit, trebuie să ne dăm seama că cea mai mare parte a acestuia a venit în Moldova sub formă de arme. Pomparea armelor face din țara noastră o zonă tampon, care nu asigură investiții în economie.
NARAȚIUNI: 1. Agricultorii moldoveni nu au acces la piața UE. 2. Sprijinul occidental pentru R. Moldova se limitează la asistență militară.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat în 2014 un Acord de asociere, care cuprinde și unul de liber schimb, care a redus sau a eliminat barierele tarifare la mai multe produse, inclusiv agricole.
În ultimii doi ani, Republica Moldova a făcut pași importanți în procesul de aderare la Uniunea Europeană, obținând recent, alături de Ucraina, începerea negocierilor de aderare.
Sondajele atestă o susținere de aproximativ 55-60% pentru aderarea la UE. Cu toate acestea există grupuri în societate care se opun acestui proces, optând pentru un vector estic de dezvoltare. Este vorba în primul rând de minoritățile etnice, care reprezintă aproape 20% din totalul populației Republicii Moldova. Această opțiune este promovată și de unele formațiuni politice pro-ruse, în primul rând grupurile politice controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, dar, chiar dacă mai puțin deschis, și de Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte pro-moscovit, Igor Dodon.
În paralel, presa rusă, dar și cea afiliată pro-rușilor de la Chișinău, distribuie intens un șir de narațiuni îndreptate împotriva Uniunii Europene și a lumii occidentale, în general, a actualei guvernări pro-europene de la Chișinău și de justificare a acțiunilor Moscovei, inclusiv a războiului, pentru a crește euroscepticismul în rândul populației.
În paralel, este promovată intens narațiunea că NATO/Occidentul pregătește Republica Moldova pentru un război împotriva Rusiei și o dotează cu echipamente militare în acest scop.
OBIECTIV: Să inoculeze ideea că apropierea Republicii Moldova de UE este păguboasă și în detrimentul intereselor cetățenilor săi și al mediului de afaceri. Să alimenteze frica societății în privința implicării țării într-un război împotriva Rusiei.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Începând cu anul 2014 și până în 2023 exporturile moldovenești în UE au crescut de peste două ori - de la 1,24 de miliarde de dolari, la 2,65 de miliarde. Valoarea produselor agricole exportate în UE în această perioadă a crescut de la 440 de milioane de dolari la aproape 1,2 miliarde. În același timp, exporturile spre statele CSI al acestor categorii de produse a scăzut de la 360 de milioane de dolari în 2014 la mai puțin de 245 de milioane.
Ponderea țărilor CSI (fără Ucraina), reprezintă doar ceva mai mult de 7% din exporturile moldovenești
Între timp, Bruxelles-ul i-a oferit Republicii Moldova dreptul de a exporta și carne de pasăre pe piața comunitară.
Până în prezent, UE a alocat 137 de milioane de euro în calitate de asistență militară pentru Republica Moldova, care în mare parte încă nu a ajuns, fiind vorba de măsuri de asistență prevăzută pentru perioade de 36-40 de luni. Și este vorba de echipamente non-letale.
Pe de altă parte, doar în ultimii ani Republica Moldova a primit miliarde de euro din partea partenerilor săi occidentali ca sprijin bugetar sau pentru proiecte direcționate. Doar în anul 2022 sprijinul financiar pentru Republica Moldova s-a cifrat la aproape 1,4 miliarde de euro, potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor.