Guvernarea de la Chișinău e forțată de Occident să se retragă din CSI, ceea ce distruge economia Republicii Moldova, potrivit unei narațiuni false apărute în presa pro-Kremlin.
Atacul armat de pe Aeroportul Chișinău putea fi evitat dacă Republica Moldova nu se îndepărta de CSI, susține purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Revolta Wagner confirmă că Moldova trebuie să se distanțeze de spațiul euroasitic, cred oficiali de la Chișinău. Mercenari Wagner au fost implicați și într-o tentativă de destabilizare a Moldovei.
Decizia Chișinăului de a denunța acordul de participare la Adunarea Interparlamentară a CSI a fost impusă de Occident, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă.
În perioada 26 – 27 decembrie 2022 în orașul Sankt-Peterburg s-a desfășurat Summit-ul informal al liderilor statelor CSI. Reuniunea ar fi trebuit să arate că aceasta organizație dominată de Rusia, care încearcă de ani de zile să o prezinte ca o alternativă la mai atractivele UE și NATO, este relevantă și viabilă, că Moscova se bucură de sprijinul partenerilor săi ex-sovietici chiar și în condițiile războiului din Ucraina. Discursurile despre cooperare nu pot masca însă realitatea: CSI e o organizație depășită, în criză, care nu are perspective serioase pe termen lung.
Republica Moldova va suferi pierderi economice enorme dacă se va retrage din Comunitatea Statelor Independente, afirmă fostul președinte filo-rus, Igor Dodon. Datele statistice arată însă că exporturile moldovenești în Rusia sunt în continuă scădere, în condițiile în care Moscova a impus bariere tarifare pentru produsele moldovenești încă din 2014 și livrează gaze la prețuri de piață.