Putin a anunțat Al Treilea Război Mondial și va folosi arme nucleare deoarece, din cauza Occidentului, forțele sale nu reușesc să câștige războiul. Narațiunea e promovată de fostul condamnat penal Sorin Roșca Stănescu, cunoscut pentru punctele sale de vedere asemănătoare cu cele ale propagandei ruse. Aceasta din urmă promovează de la un timp ideea declanșării unui conflict nuclear, pentru a determina Occidentul să nu mai sprijine Ucraina.
ȘTIRE: „În ziua de 9 mai, prin discursul rostit cu prilejul paradei militare din Piața Roșie, Vladimir Putin a anunțat declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial. În termeni lipsiți de orice echivoc. A explicat faptul că Federația Rusă este de mai mult timp supusă unui asalt militar din partea statelor NATO. Poarta de intrare fiind Ucraina. Motiv pentru care a fost silit să declanșeze un război preventiv. În concepția lui, Ucraina este prima scenă a unui conflict global. Rusia contra NATO. Și NATO contra Rusia […] Numai că NATO nu luptă singur în acest război, definit de către Vladimir Putin. Avem de-a face de fapt cu o coaliție alcătuită din nu mai puțin de 40 de state. State NATO și state non-NATO […] Ieri, președintele Joe Biden, confirmând parcă afirmația lui Vladimir Putin, a semnat un decret extrem de important. Se repetă practic povestea din cel de-al Doilea Război Mondial. Conform acestui decret, Casa Albă are dreptul de a decide – și de altfel a și decis – transferuri substanțiale de tehnică militară în Ucraina […] Într-un război mondial, totul este aruncat în joc. Și, evident, cel mai performant arsenal militar. Pentru prima dată de la declanșarea agresiunii împotriva Ucrainei, sub aspect tehnic, motoarele armatei Federației Ruse dau semne serioase că se gripează. Începând chiar cu cele mai performante rachete. Rusia a detonat atât de multe rachete în Ucraina, încât nu mai are capacitatea să le înlocuiască pe cele mai performante. Cele mai performante sunt rachetele ghidate. Cele care au capacitatea de a lovi la punct fix. Capetele de ghidare sunt alcătuite din componente electronice care, în urma embargoului impus Federației Ruse, lipsesc în acest moment din depozitele industriei de război […] Lipsite de aceste componente, uzinele își încetinesc sau chiar își opresc ritmurile de fabricație. Întreaga mașinărie de război se poate gripa mai devreme sau mai trziu. Și tot mai devreme sau mai târziu, măsurile luate de Uniunea Europeană își vor spune cuvântul, diminuând dramatic și apoi blocând cu desăvârșire importurile de petrol și gaze din Federația Rusă, care până în prezent au finanțat chiar într-un ritm susținut mașina de război aflată sub comanda lui Vladimir Putin […] Consecința este că, nemaiavând treptat alte mijloace pentru a duce până la capăt acest război, pe care Federația Rusă îl consideră nu numai preventiv, ci și vital pentru supraviețuirea ei, Putin devine din ce în ce mai tentat să-și utilizeze arsenalul nuclear. Prin lovituri tactice și apoi strategice. Va fi momentul în care, în mod inevitabil, și NATO va fi silit să apese pe butonul nuclear […] În consecință, liderul de la Kremlin a anunțat cât se poate de explicit că Federația Rusă este angrenată într-un război mondial de apărare în fața agresiunii NATO și a dat din ce în ce mai frecvent de înțeles că va utiliza arsenalul nuclear atunci când interesele vitale ale Rusiei vor fi puse în pericol. Ceea ce, iată, se întâmplă.”
NARAȚIUNI: 1. Rusia va fi forțată să folosească arsenalul nuclear, deoarece nu va mai avea alternative 2. Rusia luptă în Ucraina, de fapt, cu NATO. 3. Rusia este într-un război preventiv de apărare în fața agresiunii NATO.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Încă de la începutul războiului, Vladimir Putin a sugerat că ar putea recurge la arme nucleare dacă vreo putere străină va interveni în sprijinul Ucrainei și și-a pus în alertă forțele strategice. Ulterior, mai mulți responsabili ruși au refuzat să respingă explicit ideea că Rusia va folosi arme nucleare, afirmând doar că circumstanțele în care armamentul strategic e utilizat sunt prevăzute în doctrina militară a țării.
În timp ce oficialitățile au preferat ambiguitatea, televiziunile și invitații acestora nu s-au sfiit să vorbească despre iminența unui război nuclear.
„Deputatul Partidului Rusia Unită, Evgheni Popov, secondat de Olga Skabeeva, gazda emisiunii „60 de minute” de la Rossia 1 au purtat un dialog pe data de 27 aprilie:
«Vorbim despre rachetele „Sarmat”… Întrebarea este: „pot oare ei să le oprească? Această rachetă nu poate fi interceptată! Posibilitățile lor sunt limitate. Ei spun că le pot doborî. Vom vedea!»
Olga Skabeeva: «De la Kaliningrad, o [rachetă] „Sarmat” are nevoie de 106 secunde pentru a ajunge la Berlin. Pentru a lovi Parisul, 200 de secunde. Spuneați de Londra… 202 secunde.»”.
În aceeași seară, Margarita Simonian, redactorul-șef de la Russia Today, invitată în emisiunea lui Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai vocali propagandiști media ai Kremlinului, a spus că între pierderea războiului din Ucraina și declanșarea unui nou Război Mondial, Rusia nu are de ales:
„Cred că varianta unui Al Treilea Război Mondial este cea mai mai realistă. Cunoscându-ne pe noi, cunoscându-l pe liderul nostru Vladimir Vladimirovici Putin, finalul greu de crezut ca totul să se încheie cu o lovitură nucleară mi se pare mai probabil decât orice altă desfășurare. Pe de o parte, mă îngrozesc, pe de alta, mă gândesc că… Asta este!”
De asemenea, un alt propagandist proeminent al Kremlinului, Dmitri Kiseliov, într-unul din programele de știri ale Rossia 1 vorbea despre efectele devastatoare pe care le-ar avea o rachetă nucleară lansată din Rusia spre Marii Britanii. El spunea că Marea Britanie va fi înghițită pentru totdeauna de un tsunami devastator.
Sorin Roșca Stănescu, jurnalist-politician care a executat o pedeapsă cu închisoarea după ce a fost condamnat, printre altele, pentru „formarea unui grup infracțional organizat”, promovează frecvent narațiuni false similare/identice cu cele emise de propaganda rusă.
OBIECTIVE: Intimidarea Occidentul pentru a-l determina, astfel, să nu mai furnizeze arme Ucrainei, în condițiile în care armamentul occidental a ajutat forțele Kievului să obțină rezultate remarcabile pe câmpul de luptă. Demoralizarea și sperierea armatei ucrainene. Perpetuarea mitului forței armate a Rusiei pentru publicul intern.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În discursul său ținut luni în Piața Roșie din Moscova, liderul rus Vladimir Putin nu a rostit nimic despre un Al Treilea Război Mondial, așa cum pomenește autorul articolului, Sorin Roșca Stănescu.
Probabilitatea folosirii armamentului nuclear este extrem de redusă întrucât chiar și detonarea unei bombe nucleare tactice, cu impact mai redus, sporește exponențial riscul unui război nuclear. La fel ca și în timpul Războiului Rece, nu este în interesul nimănui să declanșeze un război nuclear, întrucât acesta ar implica distrugerea reciprocă a părților implicate; indiferent cât de amplu ar fi un atac lansat de una dintre tabere pentru a distruge arsenalul nuclear al celeilalte, tot rămân suficiente rachete care nu vor putea fi oprite (de exemplu cele care se află pe flotele de submarine). Mai mult, distrugerile la nivel planetar ar fi atât de mari, încât și țări terțe – de exemplu China – sunt direct interesate să evite cu orice preț un astfel de scenariu.
Directorul Comunității de Informații din SUA, Avril Haines, a declarat marți că Putin ar putea cocheta cu ideea folosirii armelor nucleare numai dacă vede o amenințare existențială pentru regimul său de la Moscova.
„Credem că [percepția lui Putin despre o amenințare existențială] ar putea fi situația în care percepe că pierde războiul din Ucraina și că NATO, de fapt, fie intervine, fie este pe cale să intervină”, a declarat Haines.
Ea a adăugat că în acest caz ar exista probabil un avertisment că utilizarea unor arme nucleare este iminentă.
„Sunt o mulțime de lucruri pe care le-ar face în contextul escaladării înainte de a ajunge la arme nucleare”, a mai spus șefa Comunității de Informații din SUA.
Același lucru a fost menționat în aceeași zi și de către adjunctul ministrul rus de Externe, Alexaksandr Grușko, citat de Reuters, și anume că Rusia ar putea folosi astfel de arme doar dacă își simte amenințată existența din partea armelor convenționale, sau dacă sunt folosite împotriva sa arme de distrugere în masă.
De asemenea Rusia nu luptă cu NATO în Ucraina, ci cu armata ucraineană. Aceasta din urmă este ajutată cu armament de comunitatea internațională pentru a-și apăra propriul teritoriu invadat de armata rusă în acest moment și nu pentru a ataca Rusia.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Nu este exclus ca Rusia să intenționeze să folosească aceste arme în anumite condiții.