Analize

Presa rusă independentă, despre oligarhi nemulțumiți de Putin, sabotajele din Rusia și transformarea țării într-un lagăr digital

Poliția a izolat strada în apropierea clădirii cuprinde se incendiu a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Rostov-pe-Don, Rusia, 16 martie 2023.
© EPA-EFE/STRINGER   |   Poliția a izolat strada în apropierea clădirii cuprinde se incendiu a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Rostov-pe-Don, Rusia, 16 martie 2023.

Susține jurnalismul independent

Elita economică este tot mai nemulțumită de politicile lui Putin, dar nu îndrăznește să îl critice public, scrie presa rusă independentă. Aceasta abordează și despre sabotajele din Rusia și transformarea acestei țări într-un lagăr digital cu ajutorul instrumentelor biometrice.

ISTORIES: „Senzația e că Apocalipsa abia urmează, dar e inevitabilă”

Pe internet a apărut o nouă înregistrare în care reprezentanți ai elitei ruse îl critică pe Putin și războiul declanșat de acesta. Istories a discutat cu câțiva manageri de mari companii și un fost securist dacă aceste opinii sunt împărtășite în cercurile lor.

Pe YouTube a fost publicată interceptarea unei discuții telefonice care se presupune că a avut loc între miliardarul rus Roman Troțenko și omul de afaceri Nicolai Matușevskii. Ei îl critică pe Vladimir Putin și spun că Rusia a „ajuns pe mâinile unor mârlani” și nu se așteaptă la nimic bun în viitorul apropiat. […]

Este a doua scurgere de acest fel din ultima perioadă. Anterior, pe YouTube a apărut înregistrarea discuției miliardarului Farhat Ahmedov cu producătorul Iosif Prigojin. Aceștia au criticat conducerea rusă din cauza invaziei în Ucraina, fără a-și alege cuvintele, și l-au numit pe Vladimir Putin „Satana”, „pitic complexat” și „fanfaron”.

Aceste scurgeri informaționale sunt importante pentru a înțelege ce gândesc cu adevărat oamenii apropiați de conducerea din Rusia.

Un important antreprenor rus, care a figurat la un moment dat și pe lista Forbes, a spus pentru Istories că „toți oamenii bogați la momentul de față sunt nemulțumiți, orice ar declara în public, oricât ar pretinde și afișa loialitate partidului.”

[…]

Un top-manager al unei mari companii de construcții susține că viziunile celor din interceptările publicate reprezintă „starea de spirit generală. Conversații asemănătoare am auzit încă la sfârșitul lunii februarie anul trecut, când toți erau șocați. Senzația este că Apocalipsa încă urmează, dar este inevitabilă.

Conducerea, de asemenea, este pesimistă. Viitorul este sumbru, dar ca să nu disperăm muncim din răsputeri ca să creăm o imagine în aparență pozitivă. Cercul de prieteni de la serviciu s-a restrâns foarte mult. Nu se vorbește de plecare, dar mulți se pregătesc în tăcere.

În primul val de mobilizare s-a instalat panica și mulți au ales să lucreze de la distanță, iar șefii au acceptat această situație cu bunăvoință chiar, pentru că este foarte dificil în prezent să găsești personal instruit. În ceea ce privește noua lege despre avizele de mobilizare electronice – trăiești de parcă deasupra ta ar sta să cadă nu o sabie, ci o mie, și n-ai de unde ști când anume vei deveni ținta lor.

Cred că e timpul s-o ștergem. Mai există o speranță că până în martie 2024 (când vor avea loc alegerile prezidențiale) nu va fi foarte dur, dar mai apoi – cu siguranță va fi mult mai rău. Aceasta m-a și frapat (din spusele lui Troțenko). Același gând mi-a venit și mie încă acum jumătate de an.”

[…]

Un fost funcționar de rang înalt în serviciile speciale rusești consideră că asemenea discuții puteau avea loc în realitate: „E foarte asemănător cu ceea ce discută mulți în prezent. În ultimele luni parcă s-a ridicat bariera pentru asemenea critici, oamenii nu se mai sinchisesc, anterior nu-și permiteau, acum se întâmplă chiar și la nivel înalt. Desigur, nu în public, ci la bucătărie.

Cred că autoritățile nu vor reacționa imediat la astfel de înregistrări, ca populația să nu creadă că sunt adevărate. Dar peste un timp se vor lua de cei care poartă asemenea discuții. Le vor lua activele pentru că și-au permis să deschidă gura și să încalce astfel regulile jocului: li s-a dat voie să câștige în țara condusă de „unsul lui Dumnezeu”, dar trebuie să o facă cu gura legată și cu pantalonii în vine. De aceea n-ar fi de mirare ca aceste discuții să fie făcute publice nu de ucraineni, ci de ai noștri, pentru ca apoi să-i „jupoaie” (deposedeze) pe vinovați.”

Troțenko este un apropiat al șefului Rosneft Igor Secin, care face parte din cercul apropiat lui Putin. El a fost consilierul lui Secin, iar în perioada 2012-2015 a condus filiala Rosneft din Norvegia, Rosneft Overseas. […]

Matușevskii are afaceri imobiliare, cel mai cunoscut proiect al său fiind complexul expozițional și de oficii „Flacon” din Moscova.  

HOLOD.MEDIA: Partizanii ruși organizează cu regularitate sabotaje – aruncă în aer căi ferate sau stâlpi de electricitate

Din ianuarie 2023, FSB raportează aproape săptămânal despre reținerea unor „sabotori”. În pofida acestui fapt, pe liniile de cale ferată și alte obiecte de infrastructură au loc cu regularitate incidente. Doar pe 1 mai au avut loc două sabotaje reușite: în regiunile Breansk și Leningrad. Holod.media relatează cine revendică aceste atacuri și pe cine reține și acuză FSB.

Două mari sabotaje au avut loc pe 1 mai în Rusia. În raionul Gatcinsk din regiunea Leningrad a fost distrusă o linie de electricitate, iar un obiect exploziv a fost găsit lângă o altă linie electrică din apropiere, însă geniștii au reușit să îl dezamorseze. În aceeași zi, în regiunea Breansk a fost aruncată în aer calea ferată, o locomotivă și șapte vagoane  au deraiat.

Anunțuri despre astfel de incidente apar cu regularitate. De exemplu, în luna ianuarie a fost publicată o înregistrare video cu explozia unui pod de cale ferată, care ducea la un obiectiv al Ministerului Apărării. Atacul a fost revendicat de o organizație de partizani anarhiști comuniști. La mijlocul lunii februarie, au apărut informații despre incendierea căilor ferate din Kaliningrad, în martie – în Petersburg, la începutul lunii aprilie – în regiunea Kemerovo. În martie – în Rostov pe Don a luat foc sediul FSB, iar trei persoane au decedat. Una dintre organizațiile anonime de partizani a calificat incendiul atac și l-a revendicat.

Partizanii susțin că autoritățile ruse ascund în mare măsură astfel de informații și dau publicității doar acele cazuri care sunt greu de ascuns. Canalul de Telegram „Rospartizan” face cronica „războiului căilor ferate”, potrivit căreia acestea sunt atacate aproape zilnic.

[…]

Nu se știe exact cine stă în spatele acestor atacuri. Există câteva grupări anonime care publică instrucțiuni despre cum poate fi pus la cale un asemenea saboaj fără a fi prins. De exemplu, organizațiile „Oprește trenul”, „Organizația de luptă a anarhiștilor comuniști”, „Rospartizan”, „Libertate și voință”, legiunea „Libertate Rusiei”, mișcarea „Ateș”, „Podul negru”.

Aceste grupări fac cronica sabotajelor și revendică unele atacuri. Nu se știe câte organizații de partizani au fost create de la începutul invaziei în Ucraina și câți membri au acestea. La sfârșitul lui august 2022, canalul de Telegram „Oprește trenul” anunța că pe teritoriul Rusiei există peste 50 de grupări de rezistență care acționează pe căile ferate. În noiembrie, aceeași sursă informa că susținători ai sabotajelor antirăzboi se regăsesc în cadrul conducerii fiecărei din cele 16 filiale ale RJD (Căile ferate ruse).

La sfârșitul anului 2022, autoritățile ruse au înăsprit pedepsele și au majorat plafonul pedepsei maxime pentru sabotaje de la 15 la 20  de ani de închisoare, iar în cazul provocării intenționate a decesului unei persoane - până la detenție pe viață. După intrarea în vigoare a acestor măsuri a crescut brusc numărul reținerilor pentru atacurile de acest gen. Doar în primele trei luni și jumătate ale anului 2023 au fost reținuți 51 de persoane pe dosare de diversiune, pe când în 2022 au fost reținuți doar 15 atacatori. […]

Cel mai des, făptașii sunt reținuți inițial în baza unor articole mai puțin grave (de exemplu, pentru prejudicierea bunurilor aparținând altor persoane), ulterior încadrarea juridică este schimbată pe un articol mai grav – diversiune, instigare la diversiune sau terorism. Adesea, avocații învinuiților semnalează presiuni și torturi față de clienții lor.

Organele de forță îi rețin preventiv și pe cei care încă nu au comis nici un atac, dar sunt bănuiți că ar planifica sabotaje. De exemplu, în septembrie 2022, FSB a raportat percheziții la 187 de persoane în 46 de regiuni.

[…]

RIDDLE: Biometria în serviciul Kremlinului

Riddle Russia scrie despre tehnologiile de recunoaștere facială folosite în scopul controlului cetățenilor

În 2022, în Rusia a apărut o nouă lege care reglementează colectarea, păstrarea și utilizarea datelor biometrice – trăsăturile umane biologice și fiziologice unice care permit identificarea persoanelor. Este vorba de amprentele digitale, recunoașterea facială, recunoașterea irisului, vocea, geometria palmelor. În prezent, aproximativ 70 de milioane de cetățeni ruși, adică jumătate din populația țării, și-au prezentat deja datele biometrice diferitor organizații, în special băncilor. Autoritățile susțin că noua lege va asigura protecția lor și va contracara „anarhia biometrică”. În realitate, aceasta creează premizele unui monopol al statului asupra biometriei și deschide accesul la date pentru FSB și alte structuri de forță, care deja folosesc noile tehnologii în scopul represiunilor politice.

La câteva luni după semnarea legii, s-a dovedit că autoritățile ruse au planificat câteva proiecte ambițioase de urmărire a cetățenilor cu ajutorul biometriei. Acestea intenționează să instaleze camere de identificare facială la frontieră, să implementeze un sistem de căutare a fețelor opozanților în imaginile video de pe internet și să utilizeze tehnologiile de recunoaștere facială la camerele video în Moscova, pentru a găsi recruții care se eschivează să se prezinte la comisariatele militare. Pe acest fundal societatea, speriată deja de represiunile politice fără precedent în istoria recentă a Rusiei, vorbește despre pericolul urmăririi totale de către „fratele cel mare”. Criticii legii biometrice, printre care s-au regăsit, surprinzător,  și unii deputați din Duma de Stat, numesc acest sistem de urmărire „lagărul digital”.

Biometria este una din puținele tehnologii în care Rusia a excelat în ultimii ani. Pe piața rusească există minimum zece companii mari care dezvoltă tehnologii biometrice, iar algoritmii creați de jumătate dintre acestea în ultimii opt ani au fost în topurile concursurilor mondiale de profil, în special în ratingul tehnologiilor biometrice al Institutului național de standarde și tehnologii (NIST) al Departamentului comerțului al SUA. Tehnologiile acestor companii pot să recunoască fețele și vocile oamenilor, să le detecteze silueta în mulțime și să le verifice amprentele, să recunoască culoarea și modelul mașinii în trafic.

Statul nu a putut trece cu vederea acest succes și structurile sale au cumpărat în ultimii cinci ani toate companiile biometrice de top din Rusia. Coproprietari ai NtechLab, cea mai de succes companie rusească în acest domeniu, au devenit structurile Rosteh și Fondul rusesc de investiții directe (RFPI), în prezent aceasta este contractantul principal al proiectelor de stat legate de identificarea cetățenilor. O mare parte din VisionLabs a fost procurată inițial de banca de stat Sberbank, apoi de AFK Sistema, structură a oligarhului Vladimir Evtușenkov. Compania este acum principalul contractant al administrației moscovite în proiectul FacePay, plata cu ajutorul sistemului de recunoaștere facială pentru călătoria cu metroul. Proprietarul principal al Centrului tehnologiilor vocale, specializat în recunoașterea vocilor, a devenit Gazprombank, apoi Sberbank. În compania 3Divi a investit Fondul național al inițiativei tehnologice, proiect creat în 2014 la indicația personală a lui Putin în scopul dezvoltării tehnologiilor în țară. […]

În decembrie 2022, Vladimir Putin a semnat noua lege care prevede că datele biometrice ale cetățenilor trebuie să fie păstrate doar în Sistemul biometric unic (EBS).

[…] FSB deține un control deplin asupra acestui sistem. Această instituție va stabili funcționarea EBS, de exemplu cine va fi operatorul sistemului, felul în care datele sunt furnizate prin smartphone și va realiza „controlul asupra respectării măsurilor tehnice și organizaționale privind asigurarea securității datelor biometrice ale cetățenilor ruși”.

FSB și alte structuri de forță vor avea dreptul de a primi date despre cetățeni din EBS. În noua lege este indicat direct că operatorul EBS va oferi FSB-ului și MAI-ului datele biometrice ale cetățenilor. […]

Biometria este încă o tehnologie care devine o armă de represiune în mâinile regimului rus. Din cauza războiului în Ucraina, regimul putinist recurge cu noi forțe la reprimarea celor care nu sunt de acord cu politica sa, iar biometria poate deveni un nou instrument pentru urmărirea cetățenilor care se află în opoziție.

[…]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei

Steaua roșie a armatei sovietice devine simbol al elevilor și studenților, iar cuvântul „pace” este eliminat din discursuri, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre sabotaje GRU și falsuri anti-ucrainene.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
02 May 2024
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE

Medvedev îi dorește Americii un nou război civil, iar politologii ruși spun că anglo-saxonii vor să îi falimenteze pe europeni prin războiul din Ucraina, scrie presa rusă de propagandă. Totodată, aceasta interpretează în stil propriu atacul iranian asupra Israelului și îi dă spații ample infractorului fugar din Moldova Ilan Șor.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 Apr 2024
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024