Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Editoriale

Republica Moldova, vizată de propaganda rusă

Susținătorii partidului politic Shor încearcă să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest la Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2022.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Susținătorii partidului politic Shor încearcă să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest la Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2022.

În timp ce Kremlinul susține politic opoziția penală de la Chișinău, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova pentru a reveni la putere și a scăpa de dosare, propagandă rusă mediatizează masiv protestele organizate de Partidul Șor, declarațiile antioccidentale ale fostului președinte socialist și o critică pe actuala șefă a statului Maia Sandu. Veridica a trecut în vedere principalele narațiuni cu privire la Republica Moldova care apar în presa guvernamentală rusă.

Rusia încearcă să schimbe orientarea Republicii Moldova cu ajutorul politicienilor pro-ruși

Situația complicată din Republica Moldova, cauzată de războiul rus în Ucraina, de criza energetică și inflația fără precedent, este tensionată intenționat și de partidele proruse de la Chișinău, care au rămas în opoziție după ce au pierdut alegerile din 2021. Este vorba de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, ai căror lideri sunt cercetați sau condamnați penal.

De câteva săptămâni, Partidul Șor organizează proteste în centrul Chișinăului. Oamenii aduși la proteste sunt plătiți de organizatori, a demonstrat presa de investigație, iar ofițerii anticorupție i-au prins în flagrant pe reprezentanții partidului cu milioane de lei în pungi, destinați protestatarilor.

În același timp, fostul președinte al Republicii Moldova și ex-lider socialist, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu (cercetat pe mai multe capete de acuzare, inclusiv trădare de patrie și finanțare ilegală a partidului, corupție și îmbogățire ilicită), face declarații și susține interviuri pentru presa rusă în care denunță în special cursul european al Republicii Moldova și lansează dezinformări privind NATO și atragerea țării în război.

Deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Șor au fost chiar recent în vizite la Moscova, unde s-au întâlnit cu oficiali din Duma de Stat.

În acțiunile Moscovei este implicat în primul rând serviciul de informații FSB, după cum au relevat recent o serie de documente consultate de Washington Post. Informația a fost confirmată de o anchetă separată realizată de Rise Moldova și Centrul „Dossier”.

Guvernarea de la Chișinău și Maia Sandu, în vizorul propagandei rusești

Administrația Prezidențială de la Moscova elaborează cu regularitate instrucțiuni speciale pentru presa pe care o controlează, în care indică cum trebuie să fie reflectat războiul din Ucraina și evenimentele legate de acesta. Instrucțiunile sunt transmise funcționarilor, persoanelor publice, bloggerilor pro-Kremlin și conțin mesajele pe care aceștia trebuie să le folosească în aparițiile lor publice ca să coincidă cu linia oficială a puterii. În instrucțiunile din 4 octombrie analizate de jurnaliștii de la MEDUZA, printre tezele transmise propagandiștilor se regăsește și una despre „Noua ordine mondială”, iar presa trebuie să livreze auditoriului ideea că țările din fosta URSS ar face bine „să țină seama de exemplul Ucrainei” și să nu-și deterioreze relațiile cu Rusia. În calitate de exemplu negativ este adusă Moldova și șefa statului Maia Sandu, scrie sursa citată.

Astfel canalele oficiale de la Kremlin sunt critice la adresa guvernării de la Chișinău. În ultimele săptămâni, agențiile oficiale de la Moscova preiau masiv declarațiile pro-rușilor de la Chișinău, care critică cursul european al Republicii Moldova și Occidentul. Iată doar câteva titluri de pe Ria Novosti, Sputnik și Tass: „Fostul președinte al Moldovei Dodon nu crede în succesul integrării europene a republicii”; „Dodon: jocurile criminale ale Occidentului pot duce la un război în Transnistria”; „Dodon consideră că NATO este interesată să stârnească conflictul din Transnistria”. Ria Novosti publică chiar un amplu interviu cu fugarul Ilan Șor, care este prezentat ca un politician persecutat de autorități și omite să spună că acesta se ascunde de justiție fiind condamnat de prima instanță pentru „furtul miliardului”.

Dintre exponenții guvernării, ținta predilectă este Maia Sandu. Unul dintre propagandiștii Kremlinului, Tigran Keosayan (soțul Margaritei Simonyan, redactor-șef la principalul canal de propagandă externă, RT) spune la Radio Sputnik că președinta Maia Sandu este o „o româncă, care a ajuns la putere în Moldova și care va duce țara la divizare”. Tot acolo el se întreabă „de ce prețurile la energie s-au majorat foarte mult și nu au fost semnate contracte de lungă durată? Cu ce se vor încălzi oamenii în prag de iarnă?”

„Dodon susține că Sandu transformă Moldova într-un stat polițienesc”, titrează TASS, care preia cu regularitate declarațiile fostului președinte pro-rus, acum aflat în arest la domiciliu. „Politica președintei Moldovei Maia Sandu ar putea provoca un conflict deschis în Transnistria și formarea unui nou focar de război, pentru a putea justifica amestecul „prietenesc” al trupelor NATO din România”, îl citează Radio Sputnik pe fostul președinte. Ria Novosti  publică un comentariu al fostului premier Vlad Filat (condamnat în 2015 în dosarul furtul miliardului), care critică și el politica internă a Maiei Sandu.

„Protest al opoziției la ambasada SUA din Chișinău: opriți monstrul Sandu”, „În Moldova opoziția acuză UE și SUA că produce monștri”, scrie alt site/agenție rusească EurAsia Daily, „Sandu pregătește să declare în Moldova stare de război și să schimbe Constituția”, scrie aceeași sursă.

Oligarhul fugar Ilan Șor, noul favorit al Moscovei

Protestele organizate de Partidul Șor la Chișinău, deși sunt prezentate ca revendicări sociale ale populației, au un caracter antioccidental și sunt susținute politic și mediatic de Moscova. Agenția oficială de știri de la Moscova Ria Novosti titrează: „Nu avem nevoie de Europa!”, „de câteva luni protestele nu contenesc în Moldova”, „La Chișinău, protestatarii au pichetat palatul Președinției, manifestanții cer demisia președintei Moldovei Maia Sandu, a parlamentului și guvernului, de asemenea cer alegeri anticipate”;  „În Moldova va fi creat un comitet al salvării naționale, țara se află în prag de o catastrofă social-economică”. Agenția oficială de știri de la Moscova scrie că „Guvernarea Republica Moldova este dirijată din afară”, făcând din nou referire la declarațiile fugarului Ilan Șor. 

Mai mult, Ilan Șor face declarații privind livrarea de gaze rusești la prețuri preferențiale pentru Orhei și importul de către Federația Rusă al fructelor și legumelor ale producătorilor din Orhei, declarații, la fel preluate de presa rusă, care vor să sugereze că cei care susțin Rusia ar avea de câștigat. Serviciul federal de supraveghere fitosanitară din Rusia, Rosselhoznadzor, a anunțat că a permis importul de fructe și legume pentru câțiva agenți economici din Orhei, după ce doi deputați din Patidul Șor au efectuat o vizită la Moscova. Experții consideră că această acțiune este una pur politică, de sprijinire a controversatului politician. Iar mesajul este unul simplu și clar pentru electoratul prorus din Republica Moldova: că Șor este susținut Moscova.

Tags: Rusia , Maia Sandu , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Războiul lui  Erdoğan cu aliații occidentali ai Turciei

Războiul lui Erdoğan cu aliații occidentali ai Turciei

La 23 octombrie, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat că i-a cerut ministrului său de externe să declare zece ambasadori persona non grata, după ce aceștia au cerut eliberarea unui activist întemnițat de ani de zile. Șapte dintre aceștia erau ambasadori ai unor țări membre NATO, inclusiv SUA și puterile UE Franța și Germania. Criza apărută între Ankara și aliații săi, care amenința să fie cea mai severă de la venirea lui Erdoğan la putere, a fost în cele din urmă dezamorsată, dar e relevantă pentru modul în care Erdoğan privește Occidentul.

Sârbii sunt în favoarea integrării în UE, în ciuda naraţiunilor anti-UE diseminate de presă

Sârbii sunt în favoarea integrării în UE, în ciuda naraţiunilor anti-UE diseminate de presă

Mulţi sârbi încă mai nutresc simpatii pentru Rusia. La urma urmei, Rusia este totuşi o superputere care a sprijinit de la bun început revendicările Serbiei în privinţa Kosovo, iar liderii sârbi manipulează de multe ori informaţiile din presă pentru a crea o imagine negativă a UE. Chiar și-așa, mulţi sârbi vor ca ţara lor să se alăture UE, iar asta este și dorința conducătorilor ţării şi principalelor partide politice.

Trecerea oprită! Atacul hibrid de la granița de est a UE și NATO

Trecerea oprită! Atacul hibrid de la granița de est a UE și NATO

Mii de migranți au fost blocați, la granița dintre Polonia și Belarus, între forțele de securitate ale celor două țări. UE și NATO denunță un atac hibrid, Belarusul neagă și se bazează pe sprijinul Rusiei, iar Putin își face propriul joc.

Mariana Vasilache

01 Nov 2022

Actualizat la: 03 Nov 2022 11:43:12
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Lumea rusă, sau zonele limitrofe ale secolului 21
Lumea rusă, sau zonele limitrofe ale secolului 21

Revocarea de către Lituania a licenței postului rus de televiziune Rain TV, aduce în atenție o problemă mai veche cu privire la opoziția liberală Rusie: este aceasta dispusă să abandoneze imperialismul autocrațiilor? Jurnalistul lituanian Nikodem Szczygłowski scrie că, de la reformiști din perioada țaristă la contestatari ai sistemului sovietic ca Mihail Bulgakov la opozanți ai lui Putin ca Alexei Navalnîi, susținerea pentru imperiu – descris, eufemistic, ca „lumea rusă” – pare să rămână aceeași.

Confronting Memories
Confronting Memories
24 Jan 2023
Capturarea oligarhilor-fugari, un test pentru justiția Republicii Moldova. Chișinăul contează pe Occident, oligarhii se bazează pe sprijinul sistemului pe care l-au patronat
Capturarea oligarhilor-fugari, un test pentru justiția Republicii Moldova. Chișinăul contează pe Occident, oligarhii se bazează pe sprijinul sistemului pe care l-au patronat

Pro-europenii de la Chișinău au venit la putere cu promisiunea că vor reforma justiția și îi vor aduce în fața legii pe oligarhii care au devalizat țara iar acum se ascund în străinătate. Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și fugarii din „grupul de la Londra” par însă să beneficieze în continuare de sprijinul sistemului din care au făcut parte și sprijină eforturile de îndepărtare de la putere a pro-europenilor. Pe de altă parte, autoritățile contează pe partenerii occidentali, care par să fi înțeles că oligarhii vor să împingă Republica Moldova către Rusia.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
19 Jan 2023
Comunitatea Statelor Independente, un proiect rusesc condamnat la dispariție
Comunitatea Statelor Independente, un proiect rusesc condamnat la dispariție

În perioada 26 – 27 decembrie 2022 în orașul Sankt-Peterburg s-a desfășurat Summit-ul informal al liderilor statelor CSI. Reuniunea ar fi trebuit să arate că aceasta organizație dominată de Rusia, care încearcă de ani de zile să o prezinte ca o alternativă la mai atractivele UE și NATO, este relevantă și viabilă, că Moscova se bucură de sprijinul partenerilor săi ex-sovietici chiar și în condițiile războiului din Ucraina. Discursurile despre cooperare nu pot masca însă realitatea: CSI e o organizație depășită, în criză, care nu are perspective serioase pe termen lung.

Angela Grămadă
Angela Grămadă
11 Jan 2023
„Nepoțelul a început să se bâlbâie și să facă în pat, de frică”. Războiul încă îi urmărește pe refugiații ucraineni din Moldova
„Nepoțelul a început să se bâlbâie și să facă în pat, de frică”. Războiul încă îi urmărește pe refugiații ucraineni din Moldova

Războiul încă îi urmărește pe refugiați, deși unii au părăsit Ucraina de luni de zile. Își amintesc de bombardamentele rușilor. Vorbesc cu rudele rămase dincolo, care le spun ce se întâmplă. Se gândesc tot timpul la întoarcerea acasă. Câteva zeci de mii din milioanele de refugiați de război ucraineni s-au oprit în Republica Moldova. Mariana Vasilache i-a întâlnit pe unii dintre ei chiar la școala la care a studiat în copilărie, care acum le-a devenit casă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
29 Dec 2022