Republica Moldova, vizată de propaganda rusă

Republica Moldova, vizată de propaganda rusă
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Susținătorii partidului politic Shor încearcă să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest la Chișinău, Moldova, 30 octombrie 2022.

În timp ce Kremlinul susține politic opoziția penală de la Chișinău, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova pentru a reveni la putere și a scăpa de dosare, propagandă rusă mediatizează masiv protestele organizate de Partidul Șor, declarațiile antioccidentale ale fostului președinte socialist și o critică pe actuala șefă a statului Maia Sandu. Veridica a trecut în vedere principalele narațiuni cu privire la Republica Moldova care apar în presa guvernamentală rusă.

Rusia încearcă să schimbe orientarea Republicii Moldova cu ajutorul politicienilor pro-ruși

Situația complicată din Republica Moldova, cauzată de războiul rus în Ucraina, de criza energetică și inflația fără precedent, este tensionată intenționat și de partidele proruse de la Chișinău, care au rămas în opoziție după ce au pierdut alegerile din 2021. Este vorba de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, ai căror lideri sunt cercetați sau condamnați penal.

De câteva săptămâni, Partidul Șor organizează proteste în centrul Chișinăului. Oamenii aduși la proteste sunt plătiți de organizatori, a demonstrat presa de investigație, iar ofițerii anticorupție i-au prins în flagrant pe reprezentanții partidului cu milioane de lei în pungi, destinați protestatarilor.

În același timp, fostul președinte al Republicii Moldova și ex-lider socialist, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu (cercetat pe mai multe capete de acuzare, inclusiv trădare de patrie și finanțare ilegală a partidului, corupție și îmbogățire ilicită), face declarații și susține interviuri pentru presa rusă în care denunță în special cursul european al Republicii Moldova și lansează dezinformări privind NATO și atragerea țării în război.

Deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Șor au fost chiar recent în vizite la Moscova, unde s-au întâlnit cu oficiali din Duma de Stat.

În acțiunile Moscovei este implicat în primul rând serviciul de informații FSB, după cum au relevat recent o serie de documente consultate de Washington Post. Informația a fost confirmată de o anchetă separată realizată de Rise Moldova și Centrul „Dossier”.

Guvernarea de la Chișinău și Maia Sandu, în vizorul propagandei rusești

Administrația Prezidențială de la Moscova elaborează cu regularitate instrucțiuni speciale pentru presa pe care o controlează, în care indică cum trebuie să fie reflectat războiul din Ucraina și evenimentele legate de acesta. Instrucțiunile sunt transmise funcționarilor, persoanelor publice, bloggerilor pro-Kremlin și conțin mesajele pe care aceștia trebuie să le folosească în aparițiile lor publice ca să coincidă cu linia oficială a puterii. În instrucțiunile din 4 octombrie analizate de jurnaliștii de la MEDUZA, printre tezele transmise propagandiștilor se regăsește și una despre „Noua ordine mondială”, iar presa trebuie să livreze auditoriului ideea că țările din fosta URSS ar face bine „să țină seama de exemplul Ucrainei” și să nu-și deterioreze relațiile cu Rusia. În calitate de exemplu negativ este adusă Moldova și șefa statului Maia Sandu, scrie sursa citată.

Astfel canalele oficiale de la Kremlin sunt critice la adresa guvernării de la Chișinău. În ultimele săptămâni, agențiile oficiale de la Moscova preiau masiv declarațiile pro-rușilor de la Chișinău, care critică cursul european al Republicii Moldova și Occidentul. Iată doar câteva titluri de pe Ria Novosti, Sputnik și Tass: „Fostul președinte al Moldovei Dodon nu crede în succesul integrării europene a republicii”; „Dodon: jocurile criminale ale Occidentului pot duce la un război în Transnistria”; „Dodon consideră că NATO este interesată să stârnească conflictul din Transnistria”. Ria Novosti publică chiar un amplu interviu cu fugarul Ilan Șor, care este prezentat ca un politician persecutat de autorități și omite să spună că acesta se ascunde de justiție fiind condamnat de prima instanță pentru „furtul miliardului”.

Dintre exponenții guvernării, ținta predilectă este Maia Sandu. Unul dintre propagandiștii Kremlinului, Tigran Keosayan (soțul Margaritei Simonyan, redactor-șef la principalul canal de propagandă externă, RT) spune la Radio Sputnik că președinta Maia Sandu este o „o româncă, care a ajuns la putere în Moldova și care va duce țara la divizare”. Tot acolo el se întreabă „de ce prețurile la energie s-au majorat foarte mult și nu au fost semnate contracte de lungă durată? Cu ce se vor încălzi oamenii în prag de iarnă?”

„Dodon susține că Sandu transformă Moldova într-un stat polițienesc”, titrează TASS, care preia cu regularitate declarațiile fostului președinte pro-rus, acum aflat în arest la domiciliu. „Politica președintei Moldovei Maia Sandu ar putea provoca un conflict deschis în Transnistria și formarea unui nou focar de război, pentru a putea justifica amestecul „prietenesc” al trupelor NATO din România”, îl citează Radio Sputnik pe fostul președinte. Ria Novosti  publică un comentariu al fostului premier Vlad Filat (condamnat în 2015 în dosarul furtul miliardului), care critică și el politica internă a Maiei Sandu.

„Protest al opoziției la ambasada SUA din Chișinău: opriți monstrul Sandu”, „În Moldova opoziția acuză UE și SUA că produce monștri”, scrie alt site/agenție rusească EurAsia Daily, „Sandu pregătește să declare în Moldova stare de război și să schimbe Constituția”, scrie aceeași sursă.

Oligarhul fugar Ilan Șor, noul favorit al Moscovei

Protestele organizate de Partidul Șor la Chișinău, deși sunt prezentate ca revendicări sociale ale populației, au un caracter antioccidental și sunt susținute politic și mediatic de Moscova. Agenția oficială de știri de la Moscova Ria Novosti titrează: „Nu avem nevoie de Europa!”, „de câteva luni protestele nu contenesc în Moldova”, „La Chișinău, protestatarii au pichetat palatul Președinției, manifestanții cer demisia președintei Moldovei Maia Sandu, a parlamentului și guvernului, de asemenea cer alegeri anticipate”;  „În Moldova va fi creat un comitet al salvării naționale, țara se află în prag de o catastrofă social-economică”. Agenția oficială de știri de la Moscova scrie că „Guvernarea Republica Moldova este dirijată din afară”, făcând din nou referire la declarațiile fugarului Ilan Șor. 

Mai mult, Ilan Șor face declarații privind livrarea de gaze rusești la prețuri preferențiale pentru Orhei și importul de către Federația Rusă al fructelor și legumelor ale producătorilor din Orhei, declarații, la fel preluate de presa rusă, care vor să sugereze că cei care susțin Rusia ar avea de câștigat. Serviciul federal de supraveghere fitosanitară din Rusia, Rosselhoznadzor, a anunțat că a permis importul de fructe și legume pentru câțiva agenți economici din Orhei, după ce doi deputați din Patidul Șor au efectuat o vizită la Moscova. Experții consideră că această acțiune este una pur politică, de sprijinire a controversatului politician. Iar mesajul este unul simplu și clar pentru electoratul prorus din Republica Moldova: că Șor este susținut Moscova.

Timp citire: 5 min