Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Interzicerea simbolurilor armatei ruse e o insultă adusă istoriei și valorilor Moldovei

Dezinformare

Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că au fost eliberați în 1945 și au putut să își fondeze, ulterior, un stat. Narațiunea, lansată după ce Republica Moldova a interzis simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, ignoră faptul că URSS a fost stat agresor la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar la sfârșitul acestuia a devenit putere de ocupație.

ȘTIRE: Activistul Igor Tiuleanțev a comentat pe pagina sa de pe rețelele sociale interzicerea de către Parlament a panglicii sf. Gheorghe. „53 de deputați PAS au votat pentru interzicerea panglicii Sf. Gheorghe. Acest simbol are legătură directă cu victoria poporului sovietic asupra fascismului. Elemente din această panglică se regăsesc pe ordinele Slavă, pe medaliile „Pentru victoria asupra Germaniei în Marele Război pentru Patrie”. În rândul Armatei Roșii au fost și fiii pământului moldav. Practic în fiecare familie de moldoveni sunt Eroi care au luptat pentru libertatea noastră, pentru un cer senin deasupra capului”, a scris Tuleanțev. Potrivit activistului, datorită acestor oameni, deputații, inclusiv cei de la PAS stau în organul legislativ și discută despre democrație, valorile europene, pluralismul de opinii. „Dacă nu ar fi fost Victoria din 1945, nu ar existat nici parlamentul moldovenesc, nici PAS, nu ar fi existat nici Moldova. Victoria din 1945 este un fapt! Victoria din 1945 nu are nevoie să fie apărată! Simbolurile Marii Victorii au fost, sunt și vor fi. 53 de deputați PAS au atentat la nu la Victorie, nu la panglica sf. Gheorghe, ei au scuipat în față tuturor cetățenilor Moldovei. Tuturor fără excepție. Au scuipat în istoria noastră, în valorile noastre, în memoria noastră”, spune Tiuleanțev. […]

Realitate

NARAȚIUNI: Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că i-a eliberat în 1945.

CONTEXT: Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, 14 aprilie, în lectură finală un amendament la Codul contravențional prin care sunt interzise simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „Z”, „V” și panglica negru-oranj. Confecționarea, vânzarea și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor agresiunii militare și  crimelor de război va fi penalizată. Proiectul a fost inițiat și votat de deputații PAS, care au declarat că sub aceste simboluri sunt uciși oameni în Ucraina. Folosirea acestor simboluri în manifestările de la Chișinău ar fi o sfidare a tragediei din Ucraina, consideră deputații PAS. Pe de altă parte, parlamentarii proruși din blocul socialiștilor și comuniștilor au criticat acest amendament, pe motiv că ar lovi în simbolurile victoriei din Al Doilea Război Mondial. Ei au blocat tribuna Parlamentului în semn de protest, în timp ce era prezentat proiectul, după care au părăsit sala de ședințe. Liderul comunist Vladimir Voronin a bagatelizat acest subiect, declarând că însuși Ștefan cel Mare a folosit această panglică.

Panglica negru-oranj este asociată imperialismului rus și este folosită în special în ziua de 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria în Marele Războiul pentru Apărarea Patriei. Militarii ruși folosesc ca însemne ale „operațiunii militare” din Ucraina „Z” și „V”. Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, această simbolistică a împânzit spațiul public din Rusia. Panglica bicoloră negru-oranj a fost interzisă în Ucraina în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, ca simbol asociat separatiștilor. Atunci, chiar și Belarusul și Kazahstanul au renunțat la acest simbol, la sărbătoarea de 9 mai. În Republica Moldova, panglica bicoloră este purtată de reprezentanții partidelor prorusești și simpatizanții acestora, populația nostalgică după URSS, dar și de persoane care nu cunosc semnificația acestor simboluri. Fostul președinte Igor Dodon, liderul socialiștilor, a anunțat că va încălca legislația și va purta pe 9 mai această panglică bicoloră, îndemnând și populația să procedeze la fel.

Igor Tiulențev este un activist prorus de la Chișinău, membru al organizației  antifasciste Liga tineretului rus din R. Moldova, cunoscut pentru acțiunile și declarațiile sale anti-românești sau anti-ucrainene.

OBIECTIV: Narațiunea are scopul să justifice acțiunile imperialiste ale Federației Ruse și să susțină ideea că Moldova îi aparține Lumii Ruse.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei a fost mitologizată de URSS și a fost preluat de președintele rus Vladimir Putin, care sărbătorește în fiecare an cu fast și cu paradă militară ziua de 9 mai. URSS, în prezent și Federația Rusă, își atribuie cel mai mare merit pentru înfrângerea Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, război în care Uniunea Sovietică a avut cele mai mari pierderi de vieți omenești, peste 20 de milioane de victime. În acest război, într-adevăr au  luptat și români-moldoveni, înrolați în Armata Roșie după ce teritoriul dintre Prut și Nistru a fost ocupat de URSS, inițial în 1940, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, semnat în 1939 între Germania lui Hitler și URSS condusă de Stalin, apoi recocupat în 1944. În RSSM războiul și Armata Roșie au fost prezentate ca pe o acțiune de „eliberare a poporului moldovenesc de românii fasciști”. În realitate, însă, acest teritoriu românesc a fost ocupat cu forța armei de către URSS, iar populația a fost supusă unor acte de teroare în masă, represiune politică, foamete organizată, deportări, mai ales în primii ani de după război. Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova a constatat că acesta a fost unul criminal și represiv, abuziv și inuman, lipsit de legitimitate, a comis acte de genocid și crime împotriva umanității. Crimele au fost făcute cu ajutorul armatei.

Moldova sovietică a fost, așadar, rezultatul unei agresiuni a URSS, iar Republica Moldova și-a proclamat independența după prăbușirea acesteia. Federația Rusă a perpetuat atitudinea URSS față de Moldova, arătând lipsă de respect față de suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia. Armata rusă a participat la războiul din Transnistria, alături de separatiști, și a rămas ilegal pe teritoriul Moldovei, în ciuda numeroaselor cereri să se retragă. Forțele ruse garantează, practic, prin prezența lor, securitatea republicii separatiste, pe care Moscova o susține și financiar, și amenință totodată securitatea Republicii Moldova. Moscova are, de asemenea, pretenția ca Moldova să fie în sfera sa de influență, deși este vorba de un stat independent.

Panglica Sf. Gheorghe nu este interzisă pe medaliile și ordinele care au fost acordate anterior, iar veteranii de război care dețin astfel de distincții le vor putea purta în continuare, fără a fi amendați, a explicat președinta Comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate.

Tags: Republica Moldova , Război în Ucraina , propagandă , război informațional , URSS
 • Publicație / Media:
  KP.MD
 • Data publicării:
  14/04/2022
 • Public țintă:
  Electoratul PSRM, publicul prorus
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Interzicerea simbolurilor armatei ruse e o insultă adusă istoriei și valorilor Moldovei
Mariana Vasilache

16 Apr 2022

Actualizat la: 16 Apr 2022 10:13:36
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 39 min
 • Moldovenii trebuie să fie recunoscători URSS pentru că au fost eliberați în 1945 și au putut să își fondeze, ulterior, un stat. Narațiunea, lansată după ce Republica Moldova a interzis simboluri asociate cu armata rusă și invadarea Ucrainei, ignoră faptul că URSS a fost stat agresor la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar la sfârșitul acestuia a devenit putere de ocupație.
 • OBIECTIV: Narațiunea are scopul să justifice acțiunile imperialiste ale Federației Ruse și să susțină ideea că Moldova îi aparține Lumii Ruse.
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina

Un sondaj realizat în Republica Moldova, care a încercat să studieze impactul dezinformării, „a căzut pradă” propagandei ruse. Politnavigator.net a utilizat eronat și selectiv date ale sondajului pentru a prezenta populația Republicii Moldova ca fiind din ce în ce mai mult favorabilă cauzei Rusiei în războiul din Ucraina. De fapt, numărul celor care îi dau dreptate Rusiei în acest război este de aproape două ori mai mic decât al celor care consideră că dreptatea este de partea Ucrainei.

Veridica
Veridica
15 Mar 2023
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România

Teza despre cele două popoare distincte – moldovean și român – a fost readusă în discuție de presa rusă în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a votat o lege care presupune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova cu „limba română”. Propaganda rusă susține că măsura – luată ca urmare a unei hotărîri a Curții Constituționale – este menită să pregătească unirea Republicii Moldova cu România.

Veridica
Veridica
06 Mar 2023
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru

Presa de propagandă rusă reia narațiunea falsă privind masarea armatei române la granița cu Republica Moldova după ce a fost demontată de presă și dezmințită oficial de România. Mediafax, agenția de presă care a publicat știrea falsă în România, o înlocuiește fără explicații.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
01 Mar 2023
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia

Avuțiile României au fost confiscate de străini, iar românii pot să le redobândească doar dacă se izolează de Occident, potrivit unui narațiuni false specifice curentului suveranist. Românii sunt îndemnați să nu mai cumpere produse occidentale, să nu se angajeze în corporații și să nu mai participe la procesul democratic, cum ar fi făcut Japonia pentru a deveni o putere economică după cel de-Al Doilea Război Mondial. Exemplul cu Japonia este, pur și simplu, un fals. Rezultatele catastrofale ale suveranismului și izolaționismului sunt arătate de eșecul statelor care au ales această cale.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Feb 2023