Premierul ungar, Viktor Orban, și președintele rus, Vladimir Putin, se salută în timpul întâlnirii lor de la Kremlin de la Moscova, Rusia, 18 septembrie 2018.
© EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL   |   Premierul ungar, Viktor Orban, și președintele rus, Vladimir Putin, se salută în timpul întâlnirii lor de la Kremlin de la Moscova, Rusia, 18 septembrie 2018.

Cum a pierdut Viktor Orban pariul pe Vladimir Putin și iliberalism: în loc de prosperitate, ungurii s-au ales cu o criză economică

Viktor Orban e, probabil, cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în UE. În virtutea acestei relații apropiate, Budapesta a semnat cu contract de 15 ani pentru gazul rusesc și a acceptat să plătească în ruble. Ungaria ar fi trebuit să fie mândria Rusiei în Europa, dovada că un contract cu Moscova te pune la adăpost și viața e frumoasă și prosperă. În realitate, gazele rusești nu sunt nici pe departe atât de ieftine cum li s-a promis ungurilor, iar aceasta nu e decât una dintre problemele Budapestei.

Populația resimte tot mai mult impactul deciziilor economice și politice luate de Orban. Din cauza scumpirilor, ungurii au ajuns să cumpere benzină și motorină din România sau Slovacia, de unde se aprovizionează și cu alimente de bază. Profesorii blochează capitala cerând salarii mai mari, patronii întreprinderilor mici și mijlocii protestează și ei din cauza taxelor care cresc galopant, iar Uniunea Europeană blochează fonduri de peste șapte miliarde de euro pentru rebelul său din Clubul comunitar care nu a reușit să combată corupția și să protejeze statul de drept.

Prosperitatea în numele căreia Viktor Orban a luat atâtea decizii care au pus sub semnul întrebării atașamentul său față de valorile și principiile societăților occidentale se dovedește a fi, acum, doar o vorbă goală.

Ungaria se confruntă cu scumpiri în lanț cauzate de prețurile la carburanți și gaze naturale

Prețul carburanților a explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a majorat accizele și a eliminat plafonarea prețurilor la combustibil. Timp de un an, prețul fix al benzinei standard a fost de un euro și 17 cenți. Acum a depășit deja un euro și 60 de cenți. Plafonarea la prețul combustibililor fusese introdusă la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, când prețurile la benzină și motorină au sărit în aer. Decizia guvernului de la Budapesta a dus în scurt timp la o criză a carburanților pe piața din Ungaria. Asta pentru că impunerea unui preț fix a perturbat serios piața carburanților, fiind, practic, eliminată concurența. Mai mult, din cauza prețului mic la combustibili, companiile din Ungaria au încetat, anul trecut, să mai importe carburanți, așa că, în decembrie, executivul a anulat plafonarea, dar a majorat taxele la combustibil.

Asta se traduce acum în alimente mai scumpe ale căror prețuri cresc de la o zi la alta, pe de o parte din cauza benzinei scumpe, pe de alta, din cauza gazului care nu e deloc așa de ieftin precum a pretins guvernul atunci când a bătut palma cu Gazprom pe 15 ani. Îmi aduc aminte că, în 2019, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto îmi spunea că s-a „săturat de această percepție a Ungariei ca țară cu relații atât de apropiate de Rusia”. Peter Szijjarto îmi spunea că nu poate veni în fața electoratului ca să-i spună că Ungaria cumpără gaz lichefiat cu 25 la sută mai scump ca cel vândut de ruși, în condițiile în care Ungaria depindea 85% de gazul rusesc.

Așa că în vara lui 2021, motivând că are un preț preferențial, când toată Europa cumpăra gaze de pe bursă, pe termen scurt, Ungaria încheia contractul cu rușii pe 15 ani , contract intrat în vigoare în septembrie 2021. Prețul preferențial pentru Ungaria este însă un mit. Toate calculele arată că „prietenul” Putin l-a tras în piept pe „tovarășul” său Victor Orban. Încă din primăvara anului trecut economiștii au atras atenția că Ungaria a ajuns să plătească pe metrul cub de gaz și de 5 ori mai mult. Adică, mai mult ca oricine din UE.

Cadoul otrăvit al lui Putin: Ungaria plătește mai mult pe gazul rusesc „ieftin” decât dacă ar cumpăra de pe burse

„Este important ca astăzi Ungaria să cumpere gaz rusesc de cinci ori mai ieftin decât prețul pieței europene.” spunea Vladimir Putin la conferința de presă comună din februarie, anul trecut, când Victor Orban a fost la Moscova cu 22 de zile înainte de invazia rușilor în Ucraina. Vladimir Putin a făcut referire la prețurile extrem de favorabile de la începutul lunii februarie. Declarația a fost apoi preluată de presa guvernamentală și de analiștii apropiați guvernului. Orban a spus și el că „dacă există gaz rusesc, atunci există aprovizionare ieftină pentru familiile maghiare, iar utilitățile sunt reduse”. De atunci, s-a dovedit de multe ori că niciuna dintre afirmații nu era adevărată. Experții din Ungaria care au studiat contractul cu Gazprom au constatat că prețul gazului este întotdeauna legat de ceva, în cazul de față, prețul de pe bursă din ultimii ani. Consultând datele Oficiului de statistică, orice economist va constata că prețul livrărilor de gaze rusești urmează aproape exact cotațiile bursiere olandeze cu un decalaj de două luni. În vara anului trecut, când facturile la gaz au crescut chiar și de 7 ori, guvernul a oprit retorica gazului ieftin și a obținut de la Gazprom păsuiri pentru plățile restante. Ministrul ungar al Dezvoltării economice recunoștea că prețul gazului rusesc este legat de cotațiile bursiere din contractul pe termen lung. Potrivit metodei de calcul dedusă de experții ungari, când există creșteri abrupte, gazele rusești sunt ieftine, ceea ce s-a întâmplat pentru o scurtă perioadă de timp în decembrie 2021- început de ianuarie 2022. Când însă, au loc scăderi bruște, cum se întâmplă de astă vară, gazul rusesc devine foarte, foarte scump.

Așa că, prins cu mâna-n menghină, guvernul ungar a mai încheiat un acord cu rușii, al cărui conținut nu a fost făcut public, dar despre care am aflat câte ceva de la ministrul de externe maghiar. În fapt, Budapesta ar fi bătut palma pentru o suplimentare a importurilor în schimbul păsuirii datoriilor acumulate până în august anul trecut.

Cea mai mare inflație din UE și prăbușirea nivelului de trai forțează Budapesta să caute alternative la gazul rusesc

Decizia UE de a trece la fapte în ce privește Ungaria, sancționând-o direct la buzunar, a dat peste cap planurile prietenului european al lui Putin căruia, în momentul de față, îi rămâne doar retorica pro-rusă aruncată pe piață sub diverse forme, la care, mai nou, se adaugă și retorica anti-ucraineană. La sfârșitul lunii trecute Ucraina a protestat oficial, cerând Ungariei să pună capăt comentariilor disprețuitoare – o referire la declarațiile făcute de Victor Orban care le-a spus jurnaliștilor că Ucraina este țara nimănui, comparând-o cu Afganistanul.

Spun că îi rămâne doar retorica pentru că maghiarii, poate chiar și cei care l-au votat pe Orban în primăvara anului trecut, încep să simtă prin buzunare „promisiunile” liderului FIDESZ și să nu mai accepte viața din ce în ce mai grea. În decembrie, anul trecut, Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeana, de 25%. Un studiu recent arată că la nivelul Uniunii Europene, Ungaria se situează pe ultimul loc când vine vorba de salariul minim, in valoare de aproximativ 579 de euro. Este mai puțin ca în Slovacia, Croația și România. Cu suma aceasta ungurii nu își pot acoperi decât nevoile de bază. Nu e de mirare că cei care trec granița în România sau Slovacia se aprovizionează și cu alimente.

Revenind însă la gaze, deodată Ungaria curtează asiduu Azerbaidjanul și, în egală măsură, se alătură României, Slovaciei și Bulgariei în cererea lor către Comisia Europeană de a aloca fonduri pentru infrastructura de conectare care ar urma să aducă gaze din Marea Caspică în Europa. Peter Szijjarto a făcut acest anunț după ce s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său azer. Este încă un semnal dat de Ungaria că acceptă, în sfârșit, că este nevoită să se decupleze energetic de Rusia.

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Bulgaria: pași pentru a limita influența Moscovei și un val de narațiuni pro-ruse
Bulgaria: pași pentru a limita influența Moscovei și un val de narațiuni pro-ruse

Bulgaria se confruntă cu o recrudescență a activităților de dezinformare pro-rusă, în timp ce guvernul pro-occidental al țării se luptă cu influența (și acțiunile) Moscovei.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
15 Sep 2023
Moldova ia conductele Gazprom și contestă datorii de sute de milioane
Moldova ia conductele Gazprom și contestă datorii de sute de milioane

Moldova, mai puțin dependentă de Rusia: Gazprom pierde controlul rețelelor de transport de gaze din țară, iar Chișinăul respinge drept falsă o datorie de 700 de milioane de dolari către Gazprom

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
11 Sep 2023
În Rusia se discută deschis despre eradicarea națiunii ucrainene
În Rusia se discută deschis despre eradicarea națiunii ucrainene

În Rusia se vorbește despre „dezucrainizare” – formulă care înlocuiește „denazificarea” de la începutul războiului și înseamnă, practic, eradicarea identității ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Sep 2023
Puciul din Niger și campania anti-occidentală purtată de Rusia în Africa
Puciul din Niger și campania anti-occidentală purtată de Rusia în Africa

Rusia se folosește de mercenarii Wagner pentru a submina influența occidentală în Africa. Ultima țară care pare să încline spre Moscova este principalul partener regional al SUA, Nigerul.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
31 Aug 2023