
Reprezentanții Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au criticat autoritățile ucrainene pentru „refuzul continuat, nejustificat și abuziv de a recunoaște Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. „Sfântul Sinod a luat la cunoștință cu mâhnire de refuzul continuat, nejustificat și abuziv al autorităților publice ucrainene de a recunoaște Asociația Religioasă „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta îndeplinește toate condițiile stabilite de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea sprijinirii comunităților ortodoxe române din Ucraina”, a precizat Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Kievul cere recunoaşterea deplină a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei
Ambasadorul Kievului la București Ihor Prokopciuk a subliniat, la sfârşitul lunii trecute, importanța „recunoașterii depline” a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Biserica Ortodoxă Română, care ar conduce, în opinia sa, la „întărirea relațiilor și a încrederii” dintre popoarele român și ucrainean.
„Subliniez importanța primară a chestiunii recunoașterii depline a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Biserica Ortodoxă Română”, a declarat diplomatul european, într-o conferință de presă în care a comentat conflictul care a izbucnit recent la Catedrala Mitropolitană din Cernăuți, când mai multe persoane au fost rănite în urma unui conflict între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ucraineană (UPT) şi nou-creata structură religioasă Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), susţinută de autorităţile de la Kiev. Catedrala Mitropolitană are o importanţă foarte mare pentru comunitatea românească din Bucovina de Nord, fiind lăcaşul de cult în care slujbele se oficiază şi în limba română.
Potrivit relatărilor martorilor şi imaginilor postate pe reţelele de socializare, mai mulţi tineri cu feţele acoperite, care ar reprezenta PTU, au intrat în Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh”, agresând doi preoţi şi distrugând mai multe bunuri din interior. Ulterior, la faţa locului s-au adunat sute de persoane, în special credincioşi şi preoţi români din bisericile afiliate la UPT, veniţi din comunităţile româneşti din jurul Cernăuţiului. Ei au protestat faţă de scandalul de la catedrala din Cernăuţi, construită la solicitarea românilor din Bucovina, în frunte cu Eudoxiu Hurmuzachi, la intrarea în catedrală existând o inscripţie românească: „Unul în trei ipostasuri Dumnezeu”.
Ucraina acuză Rusia de „întreţinerea” unui conflict interetnic româno-ucrainean
Ambasadorul ucrainean la Bucureşti neagă existența unui conflict interetnic în ciocnirile de la Cernăuți și susține că Rusia are tot interesul „să creeze o situație care să fie prezentată sau percepută ca fiind un astfel de conflict”, deoarece în acest mod „crește gradul de neîncredere” dintre România și Ucraina. El a mai afirmat că „stabilirea de contacte între bisericile din țările noastre, în termeni de recunoaștere a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către BOR”, ar oferi mai multă încredere românilor în ceea ce privește respectarea drepturilor lor religioase. „Interesul nostru este ca acest proces să fie cât mai scurt, iar finalizarea lui ar reprezenta o contribuție foarte mare pentru relațiile și încrederea dintre cele două popoare”, a subliniat ambasadorul Ucrainei.
Constituirea noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei, autocefală, a avut loc în 2018, pe fondul tensiunilor dintre autorităţile ucrainene şi cele ale Federaţiei Ruse. Măsura a fost justificată de faptul că biserica existentă la acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată Patriarhiei de la Moscova. După declanşarea războiului, în februarie 2022, noua entitate, condusă de mitropolitul Epifanie, a intensificat eforturile de preluare a tuturor lăcaşurilor de cult ortodoxe de pe teritoriul Ucrainei, în ciuda faptului că Preafericitul Onufrie s-a delimitat de Patriarhia de la Moscova, apărând suveranitatea şi integritatea Ucrainei. De altfel, de la începutul războiului, preoţii UPT au renunţat să îl mai pomenească pe patriarhul Kiril la Sfânta Liturghie.