Știri

Republica Moldova: doi filoruși își dispută fotoliul de bașcan al Găgăuziei

Un afiș electoral la Comrat, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (ATUG), în Moldova, 30 aprilie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Un afiș electoral la Comrat, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (ATUG), în Moldova, 30 aprilie 2023.

Susține jurnalismul independent

Candidații susținuți de Partidul Socialiștilor și, respectiv, Partidul Șor, amândouă pro-ruse, se vor confrunta în turul doi de scrutin la alegerile pentru funcția de bașcan (guvernator) al Găgăuziei, din sudul Republicii Moldova - relevă rezultatele publicate de Comisia Electorală de la Comrat și citate, luni, de Radio Chișinău. Duminică, în primul tur al alegerilor pentru funcția de guvernator al regiunii autonome, Grigori Uzun (PSRM, al fostului președinte Igor Dodon) și Evghenia Guțul (Șor, formațiune populistă) au acumulat câte 26,4 la sută din voturi, fiind departajați de numai 13 sufragii.  Pentru Uzun au votat 14.849 de alegători, iar pentru Guțul – 14.836. Pe locul trei s-a situat Victor Petrov, cu 16,2 la sută din voturi, ceilalalți cinci candidați primind 10 procente sau mai puțin. La alegeri au participat circa 57 de mii de cetățeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de prezență la urne de 57,8%.

Turcii care vorbesc rusește

Numită oficial Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova are circa 125 de mii de locuitori, peste 80 de procente dintre aceștia fiind găgăuzi. Ei sunt o populație turcică de confesiune creștin ortodoxă. Au fost colonizați în sudul Basarabiei de regimul țarist, care i-a adus acum două secole din estul Bulgariei. Lingviștii spun că, după al doilea război mondial, găgăuzii au fost supuși de către ocupanții sovietici rusificării forțate, combinată cu o izolare față de români, astfel  încât astăzi nu numai că nu cunosc defel limba română, dar nu mai vorbesc nici propriul lor idiom turcic. Potrivit experților în securitate, autoritățile de la Comrat au întreținut mult timp legături subterane cu separatiștii pro-ruși din Transnistria (est), deși bașcanul (guvernatorul) Găgăuziei e din oficiu membru al Guvernului de la Chișinău.

 

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora

O rafinărie rusească de petrol a trebuit să-și oprească operațiunile.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă luptele în Fâșia Gaza
Continuă luptele în Fâșia Gaza

Un atac aerian israelian a ucis douăzeci de oameni într-o casă din tabăra de refugiați Nuseirat.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol

Principalul suspect a fost plasat în arest preventiv.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024