Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Se prelungește codul galben de alertă de securitate din Transnistria

O tânără voluntară rusă țintește în timpul unui tir de antrenament, urmărit de un instructor într-o tabără a armatei ruse din Transnistria, Republica Moldova, 29 august 1994.
©EPA/SERGEI MAMONTOV  |   O tânără voluntară rusă țintește în timpul unui tir de antrenament, urmărit de un instructor într-o tabără a armatei ruse din Transnistria, Republica Moldova, 29 august 1994.

Așa-zisele autorități din regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria, din estul Republicii Moldova, au prelungit cu încă 15 zile codul galben de alertă de securitate, instituit după o serie de incidente bizare, care, în primăvară, au strârnit temeri privind extinderea în zonă a războiului din Ucraina vecină. Media de la Chișinău amintesc că, la sfârșitul lunii aprilie, administrația de la Tiraspol instituise cod roșu de alertă, după exploziile neelucidate care au avut loc în regiune. După o lună de relativă acalmie, gradul de alertă a fost coborât la galben. Printre măsurile dispuse figurează obligativitatea înregistrării cetățenilor care se deplasează prin așa-numitele puncte de trecere transnistrene, sporirea controlului detaliat și cu mijloace tehnice speciale a mijloacelor de transport ce intră sau ies din regiune, inclusiv a celor aflate în stațiile feroviare din stânga Nistrului și în municipiul Bender (Tighina), aflat pe malul drept. În mai, așa-zisele autorități din Transnistria au anunțat că patru explozii au avut loc în apropierea unui fost aerodrom dintr-un sat de la granița cu Ucraina, Voronkovo, din raionul Râbnița. Nu s-au înregistrat victime – preciza așa-numitul minister de Interne al secesioniștilor. Mai devreme, două turnuri de comunicaţie care, potrivit presei din regiune,  retransmiteau posturi de radio din Federaţia Rusă au fost aruncate în aer în localitatea Maiak. Totodată, aşa-numitul Minister al Securităţii din Transnistria a fost ţinta unui atac cu tiruri dintr-un aruncător de grenade și au fost raportate explozii în apropierea unei unități militare dislocată în preajma localităţii Parcani, din stânga Nistrului.

Republica Moldova, repetiție pentru Georgia și Ucraina

Tot în primăvară, un general rus, Ruslan Minnekaiev, adjunctul comandatului Districtului Militar Centru al Rusiei,  a susținut că ofensiva trupelor Moscovei în Ucraina  vizează și stabilirea unui coridor către regiunea separatistă din estul Republicii Moldova. La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că dorește destabilizarea Transnistriei, pentru a justifica o intervenție militară în zonă. Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase  independența. Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo. Potrivit analiştilor, secesiunea Transnistriei a inaugurat scenariul pentru separarea ulterioară, tot cu sprijin rusesc, a Osetiei de Sud şi Abhaziei de Georgia şi a Donbassului de Ucraina.            

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , Nistru , Transnistria , Criza din Ucraina , Război în Ucraina , Războiul din Transnistria
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte știri
Lituania a început, vineri, să ridice o barieră la frontiera cu Belarusul,  pentru a stăvili fluxul de migranți ilegali

Lituania a început, vineri, să ridice o barieră la frontiera cu Belarusul, pentru a stăvili fluxul de migranți ilegali

Încă din mai, liderul autoritar de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a amenințat că nu va mai opri traficanții de droguri și migranții care vor să ajungă în Uniunea Europeană, după ce Bruxellesul a decis să instituie noi sancțiuni împotriva regimului său.

Preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi chinez, Xi Jinping, fac front comun înaintea Olimpiadei de iarnă de la Beijing

Preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi chinez, Xi Jinping, fac front comun înaintea Olimpiadei de iarnă de la Beijing

Cei doi şefi de stat afirmă că se opun oricărei încercări de politizare a sportului şi a mişcării olimpice.

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Occidentalii se tem că satelitul iranian lansat de ruși va spiona Ucraina

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Occidentalii se tem că satelitul iranian lansat de ruși va spiona Ucraina

Teheranul afirmă că, grație unui „algoritm de criptare”, „nicio țară terță nu poate accesa datele” trimise de satelit.

Veridica News

06 Aug 2022 08:24:00

Actualizat la: 06 Aug 2022 08:25:18
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Rusia, condamnată, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Rusia, condamnată, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Activiști ecologiști din organizația non-guvernamentală Greenpeace au fost atacați de bărbați îmbrăcați în uniforme paramilitare de cazaci, care i-au acuzat că sunt „agenți americani”.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ucraina, suspectată că utilizează mine antipersonal
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ucraina, suspectată că utilizează mine antipersonal

„Forțele ruse (…) au comis atrocități în toată țara, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către Ucraina a acestor arme interzise” – apreciază organizația non-guvernamentală Human Rights Watch

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Zona euro scapă de recesiune
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Zona euro scapă de recesiune

Economia europeană, conchid comentatorii, pare să reziste bine la consecințele negative ale războiului din Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
Condamnări grele pentru participanții la o revoltă din Uzbekistan
Condamnări grele pentru participanții la o revoltă din Uzbekistan

Principalul inculpat, jurnalistul Dauletmurat Tajimuratov, a primit 16 ani de detenție, pentru „tentativă de lovitură de stat”, cum a numit instanța tulburările din vara anului 2022, soldate, oficial, cu 21 de morți.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023