
Portul Constanţa poate administra un număr suplimentar de cargouri până la mijlocul lunii august, a declarat Viorel Panait, preşedintele operatorilor portuari din Constanţa, pentru Reuters. Capacitățile suplimentare disponibile provin din întârzierile apărute în recoltatul cerealelor româneşti, precum şi reticenţa anumitor fermieri români de a-şi vinde producţia la preţuri mici.
În plus, mai mulți operatori portuari din Constanţa au implementat sisteme digitale de procesare a formalităților vamale, care reduc timpii de așteptare a documentelor până la 30 de minute, de la 48 de ore anterior. În același timp, Ucraina şi-a majorat capacităţile la porturile sale pe Dunăre, de la Reni şi Izmail.
De la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent, prin portul Constanţa au trecut aproximativ o treime din exporturile de cereale ucrainene. În primele şase luni ale acestui an, au trecut 15,25 milioane de tone de cereale, iar jumătate din această cantitate a provenit din Ucraina. Comparativ, în tot anul 2022, prin România au fost intermediate 8,6 milioane de tone de cereale din Ucraina.
România este unul dintre cele cinci state membre UE din Europa de Est care se confruntă cu un aflux de cereale ucrainene după invazia rusească, ceea ce a obligat UE să aprobe restricţii temporare conform cărora cerealele ucrainene pot doar să tranziteze cele cinci ţări.