Conferință de presă a preşedintelui Nicuşor Dan

Conferință de presă a preşedintelui Nicuşor Dan
© presidency.ro   |   Președintele României, Nicușor Dan

Preşedintele Nicuşor Dan a susţinut astăzi o conferinţă de presă, anunțată încă de sâmbătă, după participarea la congresul extraordinar al PNL. Liderul de la Cotroceni a anunțat că va organiza regulat astfel de conferințe de presă, în care va vorbi despre „preocupările curente ale administrației prezidențiale”.

Nicușor Dan i-a asigurat pe români că măsurile fiscale luate de guvernul Bolojan au caracter provizoriu, și a dat asigurări că, la finalul lui 2026, „dacă nu facem greșeli”, România va intra în OCDE, iar potențialul economic al țării va deveni interesant pentru investitori străini. „Economia României are potențial de dezvoltare după ce trecem peste această perioadă scurtă de redresare”, a mai spus președintele.

Reducere a bugetului președinției

Nicușor Dan a mai declarat că la viitoarea rectificare bugetară, administrația prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu, „pentru a participa la acest efort colectiv”. El a justificat creșterea TVA, în ciuda promisiunii din campania electorală, prin faptul că „fără majorarea TVA era nevoie de un set de măsuri cu Comisia Europeană, cu agențiile de rating, și această măsură putea să nu fie luată”.

Șeful statului a mai precizat că nu au fost luate măsuri de corecție a privilegiilor unor categorii socio-profesionale în primul pachet de reformă fiscală, din cauza „presiunii timpului pentru piețele financiare”. El a dat asigurări, însă, că setul doi de măsuri va conține propuneri de ajustare a pensiilor speciale ale magistraților, declarând că „a fost o greșeală uriașă a politicului când pensia a ajuns să fie mai mare ca salariul. Stimulezi oamenii să iasă din sistem.” Dan a vorbit și despre o a doua greșeală a clasei politice - „mesajele heirupiste care au făcut ca din zona de magistrați foarte mulți să iasă la pensie. În felul ăsta, prin pierderea unor profesioniști calitatea actului de justiție a scăzut.”

El a transmis un „mesaj foarte ferm” magistraților, pe care i-a asigurat că „în legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede dacă vor ieși la pensie mai târziu”.

Politica externă

În ce privește politica externă, președintele a anunțat că pe 18 iulie va face o vizită oficială în Germania unde „voi avea întâlniri cu președintele, cancelarul și oameni de afaceri”. De asemenea, pe 25-26 iulie, șeful statului se va afla într-o vizită oficială în Austria, „unde mă voi întâlni cu președintele și cancelarul”.

El a mai anunțat și că pe 29 iulie România trebuie să transmită Comisiei Europene schița de proiecte pe care dorește să le finanțeze din Programul de înarmare SAFE al Europei. „Este foarte important ca dimensiunea economică din relațiile externe să fie dezvoltată. Componenta economică din relațiile externe este extrem extrem de slabă”, a mai spus Dan.

Cheltuielile din campania electorală

Nicușor Dan a abordat și subiectul cheltuielilor sale din campania electorală, revenit în atneția publică. „În precampania din alegerile locale din 2024 am avut donații de 1,75 milioane lei și cheltuieli de 1,6 mil lei. Diferență 145.000 lei. Dintre donatori, Bogdan Micu 250.000 lei și 3.179 de donații online. Suma strânsă a fost de 843.000 lei. În campanie am cheltuit 660.000 lei pentru care m-am împrumutat de 480.000 lei. Suma mi-a fost rambursată de autoritatea electorală și am rambursat aceste împrumuturi.”, a spus șeful statului.

„În precampania prezidențială donații de 9,5 milioane lei. Cheltuieli de 7 milioane lei, deci rezultă o diferență de 2,5 milioane lei. Donații online sub 5.000 de euro - 18.700 de la 15.800 de donatori unici. Suma strânsă a fost de 6,5 milioane de lei. Cinci persoane au donat sume mai mari Talpeș 805.000 lei, Aurel Iancu 500.000 de lei. În campanie, cheltuieli în turul 1 – 20,5 milioane lei, pentru care am solicitat rambursare. M-am împrumutat 20,5 milioane de lei de la 111 persoane. Cheltuieli totale turul doi 40,5 milioane lei pentru care m-am împrumutat 30 de milioane de lei. Declarația de avere o să o punem pe site-ul președinției.”, a adăugat acesta.

Legat de banii primiți din donații, Dan a mai declarat că „AEP mi-a rambursat integral cheltuielile. Aștept să văd ce se va întâmpla cu cererile de rambursare de 61 milioane lei. Dacă vor fi rambursate integral va rămâne o sumă de aproximativ 2,5 milioane lei. O să mă consult, eu mi-aș dori ca acești bani să fie dați pentru a stimula cauze civice. Trebuie să dezvoltăm foarte mult cauza civică, asociații care să facă cereri de informații publice, să vedem de ce o autoritate derapează”.

Alte probleme

Nicușor Dan a mai declarat că a început discuții pe tema anulării alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 și că va prezenta publicului concluziile, în momentul în care „voi avea niște răspunsuri”. De asemenea președintele a anunțat că în curând ca propune un șef al Serviciului Român de Informații, momentan „am niște persoane în cap”. El a mai spus că „nu doresc să facem jocuri, să propunem oameni pe care parlamentul să-i respingă. O să mă consult cu partidele dar propunerea o face președintele”.

Președintele Nicușor Dan a mai afirmat că nu este mulțumit de activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), respectiv a Parchetului General. „Nu sunt mulțumit, am spus asta de mai multe ori, nici de DNA, nici de Parchetul General. Și unul și altul, pentru că, în opinia mea, nu există un management care să facă o ierarhie a activității parchetului pe tipuri de infracțiuni și o alocare de resurse care să fie corespunzătoare. Acum fiecare dintre ei mai are un mandat de șase-șapte luni, ceva de genul ăsta. Nu cred că este util să forțăm, însă, în momentul în care o să fie discuția despre noii șefi ai parchetelor, analiza va fi foarte serioasă și imediat după ce Guvernul s-a format am început să am discuții despre zona de Justiție cu oameni din Justiție. Ele vor continua.”, a arătat șeful statului.

Timp citire: 4 min