Știri

Acord de principiu pentru reluarea tranzitului de cereale ucrainene prin țările UE din vecinătatea Ucrainei

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, participă la o conferință de presă după reuniunea săptămânală a colegiului Comisiei Europene de la Bruxelles, Belgia, 26 aprilie 2023. Comisia prezintă pe 26 aprilie revizuirea cadrului de guvernanță economică al UE.
© EPA-EFE/OLIVIER HOSLET   |   Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, participă la o conferință de presă după reuniunea săptămânală a colegiului Comisiei Europene de la Bruxelles, Belgia, 26 aprilie 2023. Comisia prezintă pe 26 aprilie revizuirea cadrului de guvernanță economică al UE.

Susține jurnalismul independent

Comisia Europeană a anunțat că a ajuns la un acord de principiu cu cinci țări din vecinătatea Ucrainei pentru reluarea importurilor de produse agricole ucrainene. Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis a declarat că înțelegerea ține cont atât de interesele fermierilor din Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria și România, cât și de cele ale Ucrainei. El a spus că acordul prevede anularea restricțiilor unilaterale la astfel de importuri, care au fost introduse de țările respective, cu excepția României și măsuri de protecție pentru patru produse: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui. Totodată, Comisia Europeană va aloca încă 100 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii care suferă pierderi din cauza situației actuale. În plus, vor fi inițiate anchete cu privire la necesitatea aplicării unor măsuri de protecție la importul altor produse din Ucraina, inclusiv ulei de floarea soarelui.
În același timp, părțile vor continua să lucreze pentru a asigura exportul de mărfuri ucrainene către alte țări prin ”coridoarele de solidaritate” ale Uniunii Europene.
Cele cinci țări UE au apelat la Comisia Europeană cu o cerere de a introduce măsuri de protecție împotriva exporturilor agricole ”excesive” din Ucraina, care duc la o scădere a prețurilor pe piețele lor și afectează astfel interesele fermierilor. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a salutat decizia politică luată în urma negocierilor care păstrează atât capacitatea Ucrainei de a hrăni lumea, cât și bunăstarea fermierilor europeni.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora

O rafinărie rusească de petrol a trebuit să-și oprească operațiunile.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă luptele în Fâșia Gaza
Continuă luptele în Fâșia Gaza

Un atac aerian israelian a ucis douăzeci de oameni într-o casă din tabăra de refugiați Nuseirat.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol

Principalul suspect a fost plasat în arest preventiv.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024