Știri

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, vizitează Rusia și Belarusul

Consilierul de stat chinez și ministrul apărării naționale, generalul Li Shangfu, își ține discursul în timpul unei sesiuni plenare a Dialogului Shangri-la a Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-la din Singapore, 4 iunie 2023.
SURSA: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG   |   Consilierul de stat chinez și ministrul apărării naționale, generalul Li Shangfu, își ține discursul în timpul unei sesiuni plenare a Dialogului Shangri-la a Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-la din Singapore, 4 iunie 2023.

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, se va afla, săptămâna aceasta, în Rusia și în Belarusul vecin, considerat cel maI docil aliat al Moscovei - a anunțat, luni, ministerul său, într-un comunicat citat de media internaționale. Potrivit sursei, Li Shangfu urmează să participe la a 11-a Conferinţă Internaţională de Securitate de la Moscova. Luna trecută, Rusia și China au făcut exerciții militare comune în Marea Japoniei. Exercițiile au implicat în special nave antisubmarin și corvete rusești, precum și nave de război chinezești. „Obiectivul principal (al acestor noi manevre – n. red.) este consolidarea cooperării navale dintre Rusia și China, menținerea stabilității și a păcii în regiunea Asia-Pacific” – pretindea, atunci, Moscova. Analiștii amintesc că ambele țări împărtășesc dorința de a contracara ceea ce numesc hegemonia americană. Moscova și Beijingul s-au apropiat suplimentar după declanșarea, pe 24 februarie 2022, a invaziei ruse din Ucraina, pe care regimul comunist chinez refuză să o condamne.

Parteneriat nelimitat

Încă din iunie 2022, Statele Unite i-au cerut Chinei să nu mai sprijine invazia rusă din Ucraina, pentru a evita să se plaseze „de partea greșită a istoriei”. „La mai bine de trei luni de la invazia brutală, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în organizațiile internaționale, sustrăgându-se de la responsabilitățile care-i revin ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, și încă neagă existența atrocităților comise de Rusia în Ucraina, sugerând, în schimb, că acestea ar fi niște înscenări” - a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. El a avertizat că țările care se aliniază de partea președintelui rus, Vladimir Putin, se vor plasa, în mod inevitabil, de partea greșită a istoriei. Este timpul ca liderii lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul ucrainean – conchidea diplomația americană. În februarie anul trecut, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au încheiat, la Beijing, un parteneriat pe care l-au numit nelimitat.  Cândva concurente pentru supremație în lumea dictaturilor comuniste postbelice, Moscova și Beijingul, care împart 4.250 de kilometri de graniță, și-au normalizat relațiile la sfârșitul anilor 1980. 

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024