Știri

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, vizitează Rusia și Belarusul

Consilierul de stat chinez și ministrul apărării naționale, generalul Li Shangfu, își ține discursul în timpul unei sesiuni plenare a Dialogului Shangri-la a Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-la din Singapore, 4 iunie 2023.
SURSA: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG   |   Consilierul de stat chinez și ministrul apărării naționale, generalul Li Shangfu, își ține discursul în timpul unei sesiuni plenare a Dialogului Shangri-la a Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-la din Singapore, 4 iunie 2023.

Daruieste Viata

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, se va afla, săptămâna aceasta, în Rusia și în Belarusul vecin, considerat cel maI docil aliat al Moscovei - a anunțat, luni, ministerul său, într-un comunicat citat de media internaționale. Potrivit sursei, Li Shangfu urmează să participe la a 11-a Conferinţă Internaţională de Securitate de la Moscova. Luna trecută, Rusia și China au făcut exerciții militare comune în Marea Japoniei. Exercițiile au implicat în special nave antisubmarin și corvete rusești, precum și nave de război chinezești. „Obiectivul principal (al acestor noi manevre – n. red.) este consolidarea cooperării navale dintre Rusia și China, menținerea stabilității și a păcii în regiunea Asia-Pacific” – pretindea, atunci, Moscova. Analiștii amintesc că ambele țări împărtășesc dorința de a contracara ceea ce numesc hegemonia americană. Moscova și Beijingul s-au apropiat suplimentar după declanșarea, pe 24 februarie 2022, a invaziei ruse din Ucraina, pe care regimul comunist chinez refuză să o condamne.

Parteneriat nelimitat

Încă din iunie 2022, Statele Unite i-au cerut Chinei să nu mai sprijine invazia rusă din Ucraina, pentru a evita să se plaseze „de partea greșită a istoriei”. „La mai bine de trei luni de la invazia brutală, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în organizațiile internaționale, sustrăgându-se de la responsabilitățile care-i revin ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, și încă neagă existența atrocităților comise de Rusia în Ucraina, sugerând, în schimb, că acestea ar fi niște înscenări” - a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. El a avertizat că țările care se aliniază de partea președintelui rus, Vladimir Putin, se vor plasa, în mod inevitabil, de partea greșită a istoriei. Este timpul ca liderii lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul ucrainean – conchidea diplomația americană. În februarie anul trecut, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au încheiat, la Beijing, un parteneriat pe care l-au numit nelimitat.  Cândva concurente pentru supremație în lumea dictaturilor comuniste postbelice, Moscova și Beijingul, care împart 4.250 de kilometri de graniță, și-au normalizat relațiile la sfârșitul anilor 1980. 

 

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene
România rămâne angajată activ în facilitarea tranzitului de cereale ucrainene

Ucraina estimează un nou record la producţia de cereale în acest an.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc
MAE: Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este un pas firesc

Declaraţia aparţine ministrului român de externe, Luminiţa Odobescu, după consultările politico-diplomatice cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna.

Veridica News
Veridica News
09 Dec 2023
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou
Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că va candida din nou

El i-a spus că aspiră la un al cincilea mandat la Kremlin unui combatant revenit de pe frontul din Ucraina.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023
Val de rachete rusești asupra Ucrainei
Val de rachete rusești asupra Ucrainei

Potrivit șefului administrației militare de la Kiev, Serghei Popko, trecuseră 79 de zile de când Rusia a lansat ultima dată rachete de croazieră împotriva orașului.

Veridica News
Veridica News
08 Dec 2023